Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Makao 06:20, 12 sty 2025

A dziewannę to wysiewasz od razu do gruntu czy najpierw w domu? Stratyfikujesz nasiona?

Co do organizacji warzywnika to miałam to samo. Czułam się głupia a do tego też pasowało mi na 4 zagony a nie 3. W efekcie zmieściłam wszystko co chciałam w tych 3 ale ten jeden dodatkowy byłby idealny
Może kiedyś gdzieś jeszcze upchnę jedną skrzynię
kasiab 08:36, 12 sty 2025

A co w tym roku siejesz Asia do warzywnika? Ja zamówiłam tyle nasion i nie wiem, gdzie to wszystko teraz posieje
Marcin89 09:14, 12 sty 2025

Tak, chodziło o tamtą dziewannę A to kropla w morzu.
Rojodziejowa 09:41, 12 sty 2025

Makao napisał(a)
A dziewannę to wysiewasz od razu do gruntu czy najpierw w domu? Stratyfikujesz nasiona?

Co do organizacji warzywnika to miałam to samo. Czułam się głupia a do tego też pasowało mi na 4 zagony a nie 3. W efekcie zmieściłam wszystko co chciałam w tych 3 ale ten jeden dodatkowy byłby idealny
Może kiedyś gdzieś jeszcze upchnę jedną skrzynię

Nie stratyfikowałam i wysiewałam w domu.
Ja mam mam problem z tą allelopatią, bo różne źródła i inaczej podają. I jeszcze tak sobie myślę, że nie wykorzystam w pierwszym sezonie w pełni. Ale nie ma ciśnienia, w praktyce się nauczę Jakiej masz wielkości te skrzynie?
Rojodziejowa 10:12, 12 sty 2025

kasiab napisał(a)
A co w tym roku siejesz Asia do warzywnika? Ja zamówiłam tyle nasion i nie wiem, gdzie to wszystko teraz posieje

Chciałabym posiać (nie wszystko będzie w skrzyniach):
Bakłażan Bonica (chyba donica)
Bób Dragon jeśli go nie oleję, to będzie rósł poza skrzyniami
Brokuł Early Purple Sprouting
Burak ćwikłowy Cylindra
Burak liściowy mix
Cebula - tu chyba dymkę kupię
Cukinia Romanesco, Midnight pionowo
Dynie Baby Boo, Ben Gusto, Dulce de Horno, Triamble, Uchiki Kuri, Vanity - na pewno nie w skrzyniach, bardziej przy siatce ogrodzeniowej po jednej roślinie z odmiany
Fasola szparagowa niska Boby Bianco, Purple King, Voltage (ta ostatnia z polecenia Sylwii)
Groszek cukrowy sześciotygodniowy i iłówiecki
Jarmuż Nero di Toscana, Scarlet
Kalafior Romanesco
Kalarepa Delikates, Wiedeńska biała
Koper
Ogórki: Parisian Pickling, Piccolo du Parigi, Soplica, Octopus, śremski (pionowo)
Por
Rukola
Papryka i pomidor (szklarnia)
Sałata Barba dei frati
Szczypiorek
Szpinak malabarski i jeszcze jakiś jeden.

Chyba też nie mało. Plany, planami, a życie życiem Zobaczymy, co z tego wyjdzie

Na razie mam tak:

Jakby coś się gryzło, to dajcie znać.
kasiab 11:59, 12 sty 2025

Asia a jakie masz duże skrzynie? Wiesz że kalafior, brokuł to są mega duże przez liście? Potrzebują dużo miejsca.

Edit
Ja właśnie w tym tygodniu chce robić skrzynie i nie wiem jakie duże robić
Rojodziejowa 12:16, 12 sty 2025

Skrzynie 125x250 wys. 40cm. 4 łebki jak będą, to mi wystarczy. Ciekawa jestem smaku tego Romanesco. Większość tego, to będą wielkie testy Czy umiem w warzywa i które nam spasują.
Rojodziejowa 12:35, 12 sty 2025

Zaczął mi kiełkować pomysł, żeby zrobić jednak jeszcze wzdłuż szklarni od razu jedną długą skrzynię... Miała być z cegły, ale to oddali mocno termin realizacji. Muszę wymierzyć ile mi tam trzeba drewna i zrobię tak, jak resztę...
Gosialuk 12:42, 12 sty 2025

Ja kupowałam u Bilskich piwonię Ewelinę. Z dwóch sztuk jedna zakwitła jednym kwiatem. Rosły w dobrej ziemi, dopiero jesienią przeniosłam moją na moją działkę. Karp nie widziałam, bo mama odbierała towar.
Rojodziejowa 13:09, 12 sty 2025

Gosialuk napisał(a)
Ja kupowałam u Bilskich piwonię Ewelinę. Z dwóch sztuk jedna zakwitła jednym kwiatem. Rosły w dobrej ziemi, dopiero jesienią przeniosłam moją na moją działkę. Karp nie widziałam, bo mama odbierała towar.

Rozumiem, że ta, która zakwitła to była faktycznie Ewelina?