Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

April 13:32, 13 sty 2025

Cześć Asiu, poczytałam sobie wpisy tylko z paru ostatnich dni, a i tak trudno ogarnąć
Energia niemal już wiosenna bije z twojego wątku
Udało mi się oprzeć pokusom dalii, róż i nasion o jakich tu rozmawiacie. Choć peonie niemal mnie złamały, aż musiałam zrobić kilkugodzinną przerwę w czytaniu, żeby się otrząsnąć. Udało się, trzymam się dzielnie, żadnych zakupów oczami
Pozdrawiam
Rojodziejowa 17:52, 13 sty 2025

April napisał(a)
Cześć Asiu, poczytałam sobie wpisy tylko z paru ostatnich dni, a i tak trudno ogarnąć
Energia niemal już wiosenna bije z twojego wątku
Udało mi się oprzeć pokusom dalii, róż i nasion o jakich tu rozmawiacie. Choć peonie niemal mnie złamały, aż musiałam zrobić kilkugodzinną przerwę w czytaniu, żeby się otrząsnąć. Udało się, trzymam się dzielnie, żadnych zakupów oczami
Pozdrawiam

Jeszcze do wiosny daleko, więc radzę sobie na różne sposoby Już masz tak pięknie u siebie, że nic więcej nie trzeba, więc się nie dziwię, że pokusom nie ulegasz. Również pozdrawiam!
Patrycja_KG_Lu 19:11, 13 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Za późno, tzn.? Masz zapisane kiedy?

Oj niestety nie mam daty wysiewu, bo to było jakoś w 2021 r. Drugi raz nie próbowałam.
agapant 19:35, 13 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)

To pomóc mi może w takim razie tylko szczęście początkującego

Ja w tamtym roku też tak mówiłam jak zebrałam plony. Chyba łatwiej na jesienny zbiór tylko trzeba małe sadzonki podlewać i zabezpieczyć siatką.
Magara 23:37, 13 sty 2025

Asia, ja od kilku dni tylko czytam, nie odpisuję, więc mogło mi się pomieszać
Ale z koperkiem przychodzę bo mi w tyle głowy się kręci
Ja koper sieję do skrzyń warzywnych jako pierwszy i zbieram młody, póki nie ma mszycy, mrożę na zimę
Sieję rzutowo. Robię zapas zimowy a potem w tym miejscu sadzę inne warzywa
Patrycja_KG_Lu 07:33, 14 sty 2025

Magaro, a nie siejesz drugi raz potem, żeby był do przetworów, czyli taki z kwiatostanami?
Rojodziejowa 09:40, 14 sty 2025

Patrycja mi z ust pytanie wyjęła. Koper chciałam siać z myślą o kiszeniu ogórków
olciamanolcia 20:08, 14 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Zapewne pamiętasz - najlepiej kopać i dzielić jesienią Choć Ty niekoniecznie lubisz się trzymać takich reguł

A konkretnie w sierpniu .
Ale co tam spróbuję -jak nie zakwitnie w rym roku to w przyszłym.
Gruszka_na_w... 21:32, 14 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Patrycja mi z ust pytanie wyjęła. Koper chciałam siać z myślą o kiszeniu ogórków

Koper sieję pod koniec marca i potem drugi rzut pod koniec kwietnia. Część mrożę, a część zostawiam na rabacie i sukcesywnie go używam do kiszonek. czasem się zdarza, że między rządkami innych roślin pojawiają się siewki kopru z przypadkowego samosiewu. One rosną najbardziej dorodnie i świetnie się nadają jako dodatek do kiszonych ogórków.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 00:18, 15 sty 2025

U mnie jak u Hani - siewki kopru się pojawiają znikąd = samosiewy z poprzednich lat
Ten siany najwcześniej sieję właśnie z myślą o mrożeniu na zimę - takie mamy potrzeby.
To czego nie ścinam calem zamrożenia zostawiam z myślą o kiszeniu ogórków, plus samosiewy, na nasze potrzeby kiszeniowe wystarcza