Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Juzia 13:31, 21 sty 2025

Tess napisał(a)

Kwiaty to chyba dla ochrony warzyw (rośliny fitosanitarne). Np. nasturcja przyciąga mszyce, więc wybiorą nasturcję a nie koper.
Jeszcze kiedyś o korzystnym sąsiedztwie aksamitek słyszałam, tylko nie pamiętam przy jakich warzywach.
Edytuję, bo doczytałam, że aksamitka jest jadalna Kwiaty.

Nasturcja też jest jadalna
Juzia 13:36, 21 sty 2025

Mączniak w zeszłym roku był wszędzie!
Zaczęło się od ogórków i cukinii... a skończyło na wszystkich rozchodnikach jakie posiadam
To taki rok był. Za mokro i za gorąco.
MagdaLenka 14:13, 21 sty 2025

Monty Don twierdzi, że grzyb jest zawsze w każdym ogrodzie, także nie ma co się przejmować.
Makao 14:40, 21 sty 2025

Niestety mączniak wpisany jest w życie cukinii i ogórków
Rojodziejowa 20:47, 21 sty 2025

Tess napisał(a)
No jak nic, muszę na różankę aksamitki dać
Dobrze, że w tonacji pomarańczowej ma być, to kolorystycznie będą pasować

Nie jestem jakoś mocno obyta w tych zestawieniach ale nie kojarzę, żeby to było popularne rozwiązanie Ja jeszcze aksamitek nie miałam. Teraz będę wysiewać pierwszy raz. Ale nie wiem, czy nie wysieję póżniej, ale od razu do ziemi.
Magara 22:41, 21 sty 2025

Są też białe aksamitki albo raczej kremowe Wiem na pewno bo kiedyś nasiona kupiłam Efektów siania nie pamiętam totalnie
Rojodziejowa 23:01, 21 sty 2025

Magara napisał(a)

No Zuzku... Bombę spuściłaś na nasze wyobrażenia i marzenia Jak przeczytałam, że Asia planuje cynie i cukinie razem, to mi humor ogrodowy wrócił, bo uznałam, że to genialny patent i że też tak zrobię
A Ty tak nas sprowadziłaś na ziemię

Asia, generalnie super plany warzywnikowe, mocno trzymam kciuki
Sama mam skrzyń siedem, niewielkich, ale po tych kilku latach wiem już co u mnie rośnie, a co nie (np. pietruszka nie ), no i w miarę mam też ogarnięte ile czego przejemy. Ograniczam się teraz do paru gatunków, ale próbować różności trzeba

No w sumie dobrze, że teraz nas Zuza tym bombarduje

Jestem przekonana, że tak jak piszesz, po tym roku trochę zmienię ogląd na to, co powinno w moich skrzyniach rosnąć

A co do aksamitek to widziałam też te kremowe, ale że ja już kolorystycznie jestem inna kobieta zwłaszcza w warzywniku... to mi taka żarówa nie przeszkadza.
Rojodziejowa 23:12, 21 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
U mnie na cukiniach przez dwa lata mączniaka nie było. Dopiero w zeszłym roku, posadziłam je gęściej i nie obcinałam dolnych liści jak to zwykle robię. Może jakby odpowiednie odległości zachować to i cynie by się udały.

Mam dwie odmiany cukini. Jedna jest kompaktowa - 'Midnight' i ją polecają nawet do donic. Może z nią warto sprobować przy cyniach.
Rojodziejowa 23:17, 21 sty 2025

antracyt napisał(a)
U mnie też mączniak na cukiniach pojawił się w zeszłym roku, ale nie zmienia to faktu, że cynie też od razu złapał. Przy zwyklakach to nie jest super wielka strata, jednak Asia ma wyfikane odmiany

E tam wyfikane Na jedne tylko będę chuchać Takie co mi Kaśka wyśle - zebrane z Precious Metals Floreta.
Rojodziejowa 23:19, 21 sty 2025

Juzia napisał(a)
Mączniak w zeszłym roku był wszędzie!
Zaczęło się od ogórków i cukinii... a skończyło na wszystkich rozchodnikach jakie posiadam
To taki rok był. Za mokro i za gorąco.

Tych jadalnych to jak zobaczyłam u Danusi w książce, bardzo dużo, co mnie bardzo zaskoczyło

Ciekawe, czym ten rok nas uraczy