Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Tess 00:34, 17 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Tess, no to ciekawa jestem bardzo, o co się wzbogaciłaś

O ból głowy
Bo teraz myślę i myślę, gdzie ja je wszystkie posadzę.
Kilka wsadzę do donic, w ramach eksperymentu. Choć i tak jesienią trzeba będzie je albo zadołować w donicach, albo wysadzić na rabaty, bo nie mam gdzie ich przechować. W piwnicy ledwo mieszczą się donice z agapantami.
Napiszę u siebie, co kupiłam, dla pamięci.
Makao 06:12, 17 sty 2025

LIDKA napisał(a)
Jak mrozicie koperek i pietruszke? Pokrojony zeby sie nie sklejał?

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Po umyciu daje mu kilka godzin by obeschnął. Potem kroje drobniutko i do pojemniczków. Skleja się u mnie tylko jak jest wilgoć od mycia.

Magara napisał(a)

Ja koperku z własnych grządek przed mrożeniem nie myję. Pietruszki też nie.
Tak jak Patrycja - siekam i w pojemniczki.

U mnie mama jeszcze soli taki koperek. Nie dużo ale tak żeby było czuć że ta sól tam jest. Próbuję smak. Taki koperek nigdy się nie skleja. Jest sypki. I od razu mówię że nie psuje się. Bardzo długo może być zamrożony.
Ja od niej się tego nauczyłam i to się sprawdza. I też nie myjemy.
Kordina 21:55, 17 sty 2025

Novalis zakupiłam w marcu 23r dzięki Aprilkowi właśnie, uwielbiam tą różę, ten kolor, a z listy Tess zastanawiam się nad zakupem do donic (jako miłośniczka fioletów ) te cudne fioletki o nazwie Minerva (Visancar)

Co do koperku, to jeszcze jeden sposób wypróbowałam, ale tak na bieżąco, posiekany wkładałam do foremek do lodu i do zamrażarki. Jak potrzebowałam brałam kosteczkę i już.
Tess 22:22, 17 sty 2025

Kordina napisał(a)
Novalis zakupiłam w marcu 23r dzięki Aprilkowi właśnie, uwielbiam tą różę, ten kolor, a z listy Tess zastanawiam się nad zakupem do donic (jako miłośniczka fioletów ) te cudne fioletki o nazwie Minerva (Visancar)

Też ją wybrałam głównie za ten kolor właśnie. No ale nie doczytałaś u mnie - Aprilek ma raczej negatywną opinię o tej róży.
Rojodziejowa 11:12, 18 sty 2025

Mam na imię Joanna i jestem ogrodową zakupohliczką. Od 4 dni nie kupiłam nic związanego z ogrodem

Ale że moje listy grzechów spowodują takie poruszenie zakupowe, to się nie spodziewałam

Aprilku, może Ci troche gliny paczkomatem przesłać?

Sposoby na przechowywanie koperku super. Ten z solą i w kostkach ciekawe! Ale jeszcze mi powiedzcie, czy jakimś cudem zapach koperku w zamrażarce nie przenosi się na wszystko dookoła? Bo po jakimś czasie to ja mam w szufladach kotletu koperkowe, lody koperkowe, ciasto koperkowe, chleb koperkowy...

Tess u mnie Novalis aż taka duża nie była, ale faktycznie jak na razie z tych różyczek rabatowych, które mam rośnie najwyżej.

Miałam spróbować terminu wcześniejszego wysiewu bakłażana i papryk, ale okazało się, że chyba na tydzień gdzieś wybędziemy i nie będę robić kłopotu opiekującym się naszym bajzlem.

Kordina 11:32, 18 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Mam na imię Joanna i jestem ogrodową zakupohliczką. Od 4 dni nie kupiłam nic związanego z ogrodem

Ale że moje listy grzechów spowodują takie poruszenie zakupowe, to się nie spodziewałam

Widzisz, bo to działa jak zaraza jakaś!

Co do koperku mrożonego, to agresorki zapachowe wkładam do zamykanych torebek do zamrażania
Rojodziejowa 11:35, 18 sty 2025

Kordina napisał(a)

Widzisz, bo to działa jak zaraza jakaś!

Co do koperku mrożonego, to agresorki zapachowe wkładam do zamykanych torebek do zamrażania

Phi, co tam folia dla koperku. U mnie to nie pomaga. Woń dziada przenika przez te folie i tak
Tess 17:04, 18 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)

A do wiosny jeszcze tyyyyyyle czasu
Kokesz 10:33, 19 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Nowy rok i pojawiają się nowe tematy do zgłębienia.

Magara spytała o wysiew dalii. Ogrodowiskowa lilarose skusiła mnie i nabyłyśmy nasiona: https://detblomstrar.se/products/dahliafro/pollinerarmix-dahlia-fro-seed

Teraz czas się dowiedzieć, jak to najlepiej robić.

WYSIEW DALII opisany jest fajnie tutaj: https://www.floretflowers.com/how-to-grow-dahlias-from-seed/

Dalie są bardzo wrażliwe na niskie temperatury, więc na Farmie Floret sadzonki z siewu wsadza się dopiero 3/4 tygodnie po ostatnich przymrozkach. Nasiona należy wysiewać w pomieszczeniu co najmniej 4 do 8 tygodni przed planowanym wysadzeniem. Kiełkowanie może potrwać do dwóch tygodni. Bezpośredni wysiew do ogrodu nie jest zalecany. Chociaż potrzebują ciepła do kiełkowania, wolą nieco niższe temperatury niż inne rośliny kwitnące latem. Najlepsze wyniki uzyskali ustawiając maty grzewcze na temperaturę od 18°C do 21°C. Temperatury powyżej 24°C wydają się znacznie spowalniać kiełkowanie. Jeśli więc nasiona nie kiełkują, należy spróbować, czy obniżenie temperatury pomoże im się obudzić.

Teraz tylko wybrać odpowiedni moment, a potem chuchać i dmuchać...

Pozdrawiam w Nowym Roku
Wysiewałam dalie z zebranych nasion na wiosnę, normalnie jak każde inne rośliny, bez nadmiernego cacania się z nimi.
Kwitły raczej w kolejnym roku z tego co pamiętam. A może nie pamiętam...
Bulwy wytwarzają i można je przechować na kolejny rok. Czasem nawet mocno wyschnięte bulwy budzą się na wiosnę.
Wczoraj znalazłam na rabacie zapomnianą bulwę dalii, która tam leżała od jesieni, pewnie nic z niej nie będzie. Mam nadzieję, że nie jakaś pojedyńcza ładna odmiana...
Rojodziejowa 12:34, 19 sty 2025

Kokesz napisał(a)

Pozdrawiam w Nowym Roku
Wysiewałam dalie z zebranych nasion na wiosnę, normalnie jak każde inne rośliny, bez nadmiernego cacania się z nimi.
Kwitły raczej w kolejnym roku z tego co pamiętam. A może nie pamiętam...
Bulwy wytwarzają i można je przechować na kolejny rok. Czasem nawet mocno wyschnięte bulwy budzą się na wiosnę.
Wczoraj znalazłam na rabacie zapomnianą bulwę dalii, która tam leżała od jesieni, pewnie nic z niej nie będzie. Mam nadzieję, że nie jakaś pojedyńcza ładna odmiana...

Reniu, dziękuję. Również przesyłam pozdrowienia!

Jakbym miała swoje nasiona, to pewnie mniej bym się cackała, a skoro są zamówione zza siedmiu gór i zza siedmiu lasów, to pewnie trochę będę się z nimi cackać Właśnie też zaczęły mi się podo

Ja zapomniałam o wykopaniu 3 karp z rabaty. Już trudno, użyźnią rabatę