Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 00:39, 20 sty 2025

Próbowałam zaprzęgnąć do mojego planu warzywnika AI. No niestety się nie udało. Mimo próśb i gróżb wkładał mi w zagony rośliny, które się nie lubią.

Ale post Charlesa Downdinga doprowadził mnie do apki, która ma darmową wersję próbną. Jestem zaskoczona możliwościami tej aplikacji. Co prawda nie podpowiada mi allelopatii pozytywnej między marchwią a cebulą, co mnie zaskoczyło, ale tak pobieżnie sprawdzona reszta się nie gryzie. Przy każdej roślinie podana jest lista roślin z pozytywnym wpływem. Sa ustawione domyślne rozstawy roślin, można je jednak modyfikować.

I skrzynia [0,8x6]
Rzodkiewka, sałata, burak liściowy, kalafior, seler, cebula, wrotycz

II skrzynia [1,3x2,5]
fasola karłowa, sałata, ogórki, koperek, rzodkiewka, regano i nasturcje

III skrzynia [1,3x2,5]
Cukinia i cynie

IV skrzynia [1,3x2,5]
marchew, groszek, rzodkiewka, szpinak nowozelandzki, szpinak zwykły, por, nasturcje

V skrzynia [1,2x0,8]
burak ćwikłowy

VI skrzynia [1,2x0,8]
brokuł gałązkowy z jakimiś kwiatami jednorocznymi

Na początku wg lokalizacji ustawiło mi ostatnie i pierwsze prymrozki i w tej sposb niby ustawiło terminy wysiewów. Ale chyba coś późnawo to poustawiało...

Ciekawe...
antracyt 07:48, 20 sty 2025

Asia, w zeszłym roku miałam razem cukinie i cynie, tzn rzuciłam resztki nasion do skrzyń warzywnych. Wniosek mam jeden - w tym samym czasie złapały mączniaka
Patrycja_KG_Lu 08:10, 20 sty 2025

Nie wiem ile marchewek jecie, ale wygląda ta ilość na bardzo bardzo mało. U mnie w tym roku było za mało marchewki wsiane plus nornica miała ucztę. W tym roku posieje niemal całą skrzynię.
Rojodziejowa 08:59, 20 sty 2025

antracyt napisał(a)
Asia, w zeszłym roku miałam razem cukinie i cynie, tzn rzuciłam resztki nasion do skrzyń warzywnych. Wniosek mam jeden - w tym samym czasie złapały mączniaka

O masz. To runął mi plan, że znajdę od razu miejsce na jednoroczne To zaraz modyfikuję
Rojodziejowa 09:08, 20 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Nie wiem ile marchewek jecie, ale wygląda ta ilość na bardzo bardzo mało. U mnie w tym roku było za mało marchewki wsiane plus nornica miała ucztę. W tym roku posieje niemal całą skrzynię.

To możnaby dosiać potem w miejscu rzodkiewki.
Tzn nie masz pod skrzyniami siatki, że nornice szalały?
Patrycja_KG_Lu 10:14, 20 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)

To możnaby dosiać potem w miejscu rzodkiewki.
Tzn nie masz pod skrzyniami siatki, że nornice szalały?

No właśnie nie zrobiliśmy siatki na spodzie. Ja w ten sam rządek sieje marchewkę i rzodkiewkę. Ona pierwsza się pojawia i wtedy widać gdzie za jakiś czas pojawi się marchewka. Zanim marchewka urośnie wyrwę rzodkiewkę i jest wtedy miejsce na korzeń dla niej.
Tess 11:44, 20 sty 2025

Wow, piękne planowanie. Kusi mnie posiadanie warzywniaka od dawna, ale miejsca brak.
Rojodziejowa 12:54, 20 sty 2025

Tess, zobaczymy, co z tego będzie. Ale jak nie spróbuję, to się nie dowiem. Najwyżej za rok w skrzyniach będą kwiaty jednoroczne
Rojodziejowa 13:23, 20 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

No właśnie nie zrobiliśmy siatki na spodzie. Ja w ten sam rządek sieje marchewkę i rzodkiewkę. Ona pierwsza się pojawia i wtedy widać gdzie za jakiś czas pojawi się marchewka. Zanim marchewka urośnie wyrwę rzodkiewkę i jest wtedy miejsce na korzeń dla niej.

Kupiłam rzodkiewkę w kształciw marchwi i marchew w kształcie rzodkiewki, i co teraz
A tak serio, to jeszcze pomyślałam, że marchwi odrobinę może przy przy pomidorach w szklarni rosnąć. Chcialam spróbować tej śmiesznej okrągłej, ona króciutka, to może z korzeniami pomidorów sobie nie będą przeszkadzać
MagdaLenka 13:24, 20 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Tess, zobaczymy, co z tego będzie. Ale jak nie spróbuję, to się nie dowiem. Najwyżej za rok w skrzyniach będą kwiaty jednoroczne

Ha! Ha! Ha! Ja też w zeszłym roku postanowiłam "spróbować" własnych warzyw. Tylko 4 skrzynie 1x2m i mini szklarnia do tego. Też planem awaryjnym było zaoranie i urządzenie rabaty zamiast warzywnika.
Na ten sezon planuję dołożyć kolejne 2 skrzynie, bo na razie nie mam miejsca na więcej, ale już kombinuję gdzie jeszcze wcisnąć "rabatę kuchenną". To wciąga bardziej, niż śledzenie promocji na masło. Gdy spróbujesz swoich warzyw (nawet jeśli będą mniej udane, niż byś sobie życzyła), to na sklepowe będziesz się krzywić. Różnica jest kolosalna. Poza tym w kolejnym sezonie można postawić na jakieś nowości, jedne warzywka się sprawdzą, inne nie, a eksperymentowanie to jest ogromna frajda. Nie pożałujesz decyzji o warzywniku.