Rojodziejowa
00:39, 20 sty 2025
.jpeg)
Próbowałam zaprzęgnąć do mojego planu warzywnika AI. No niestety się nie udało. Mimo próśb i gróżb wkładał mi w zagony rośliny, które się nie lubią.
Ale post Charlesa Downdinga doprowadził mnie do apki, która ma darmową wersję próbną. Jestem zaskoczona możliwościami tej aplikacji. Co prawda nie podpowiada mi allelopatii pozytywnej między marchwią a cebulą, co mnie zaskoczyło, ale tak pobieżnie sprawdzona reszta się nie gryzie. Przy każdej roślinie podana jest lista roślin z pozytywnym wpływem. Sa ustawione domyślne rozstawy roślin, można je jednak modyfikować.

I skrzynia [0,8x6]
Rzodkiewka, sałata, burak liściowy, kalafior, seler, cebula, wrotycz
II skrzynia [1,3x2,5]
fasola karłowa, sałata, ogórki, koperek, rzodkiewka, regano i nasturcje
III skrzynia [1,3x2,5]
Cukinia i cynie
IV skrzynia [1,3x2,5]
marchew, groszek, rzodkiewka, szpinak nowozelandzki, szpinak zwykły, por, nasturcje
V skrzynia [1,2x0,8]
burak ćwikłowy
VI skrzynia [1,2x0,8]
brokuł gałązkowy z jakimiś kwiatami jednorocznymi
Na początku wg lokalizacji ustawiło mi ostatnie i pierwsze prymrozki i w tej sposb niby ustawiło terminy wysiewów. Ale chyba coś późnawo to poustawiało...
Ciekawe...
Ale post Charlesa Downdinga doprowadził mnie do apki, która ma darmową wersję próbną. Jestem zaskoczona możliwościami tej aplikacji. Co prawda nie podpowiada mi allelopatii pozytywnej między marchwią a cebulą, co mnie zaskoczyło, ale tak pobieżnie sprawdzona reszta się nie gryzie. Przy każdej roślinie podana jest lista roślin z pozytywnym wpływem. Sa ustawione domyślne rozstawy roślin, można je jednak modyfikować.

I skrzynia [0,8x6]
Rzodkiewka, sałata, burak liściowy, kalafior, seler, cebula, wrotycz
II skrzynia [1,3x2,5]
fasola karłowa, sałata, ogórki, koperek, rzodkiewka, regano i nasturcje
III skrzynia [1,3x2,5]
Cukinia i cynie

IV skrzynia [1,3x2,5]
marchew, groszek, rzodkiewka, szpinak nowozelandzki, szpinak zwykły, por, nasturcje
V skrzynia [1,2x0,8]
burak ćwikłowy
VI skrzynia [1,2x0,8]
brokuł gałązkowy z jakimiś kwiatami jednorocznymi
Na początku wg lokalizacji ustawiło mi ostatnie i pierwsze prymrozki i w tej sposb niby ustawiło terminy wysiewów. Ale chyba coś późnawo to poustawiało...

Ciekawe...