Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 13:31, 20 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)

Ha! Ha! Ha! Ja też w zeszłym roku postanowiłam "spróbować" własnych warzyw. Tylko 4 skrzynie 1x2m i mini szklarnia do tego. Też planem awaryjnym było zaoranie i urządzenie rabaty zamiast warzywnika.

Czyli rozwinęło się u Ciebie podobnie jak u mnie z pomidorami Oby było tak jak mówisz. Mam ambitny plan wprowadzenia większej ilości warzyw w nasze żywienie

Przed chwilą przeglądając jeszcze pinteresta pomyślałam, że mam takie dwie duże beczki, które są nieszczelne, więc poszłyby na złom... ale jakby je przeciąć, to możnaby z nich 4 okrągłe podwyższone mini grządki zrobić...
Makao 13:58, 20 sty 2025

Plan niezły. Zaskoczyłaś mnie ilością roślin w jednej skrzyni.
Musisz sadzić kwiaty razem z warzywami? Jeśli posadziłabyś kwiaty w zwykłych doniczkach to więcej miejsca na warzyw byś miała.
Tess 14:21, 20 sty 2025

Makao napisał(a)
Musisz sadzić kwiaty razem z warzywami? Jeśli posadziłabyś kwiaty w zwykłych doniczkach to więcej miejsca na warzyw byś miała.

Kwiaty to chyba dla ochrony warzyw (rośliny fitosanitarne). Np. nasturcja przyciąga mszyce, więc wybiorą nasturcję a nie koper.
Jeszcze kiedyś o korzystnym sąsiedztwie aksamitek słyszałam, tylko nie pamiętam przy jakich warzywach.
Edytuję, bo doczytałam, że aksamitka jest jadalna Kwiaty.
Rojodziejowa 14:32, 20 sty 2025

Tak jak pisze Tess, jeśli chodzi o aksamitki i nasturcje to daję je po to, by chroniły uprawy. A dodatkowo ozdobią

Tak, aksamitka nadalna. Nagietek i nasturcja też
Patrycja_KG_Lu 14:44, 20 sty 2025

Tess napisał(a)

Kwiaty to chyba dla ochrony warzyw (rośliny fitosanitarne). Np. nasturcja przyciąga mszyce, więc wybiorą nasturcję a nie koper.
Jeszcze kiedyś o korzystnym sąsiedztwie aksamitek słyszałam, tylko nie pamiętam przy jakich warzywach.
Edytuję, bo doczytałam, że aksamitka jest jadalna Kwiaty.

U siebie na wątku mam rozpiskę, którą dawno temu znalazłam na jednym z wątków (na stronie 11).
Rojodziejowa 16:13, 20 sty 2025

To wrzucę tabelkę ze str. 14-16 darmowej broszuty: "Dobre sąsiedztwo roślin – praktyczne porady" Joanna Szczęsna Wyd. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Znalazłam też:

aksamitka, lawenda, majeranek, mięta oraz tymianek – odstraszają mrówki i mszyce
aksamitka, komosa, bazylia – negatywnie wpływają na krety
wrotycz pospolity – ogranicza występowanie mrówek i much
szałwia – chroni przed pojawieniem się bielinka kapustnika
korona cesarska, wilczomlecze, bez czarny – nie sprzyjają nornicom
czosnek – ma działanie grzybobójcze i również odstrasza nornice

I ze str. https://podrb.pl/zielarstwo/dzialanie-ziol-na-szkodniki-i-choroby-roslin

Tess 16:53, 20 sty 2025

No jak nic, muszę na różankę aksamitki dać
Dobrze, że w tonacji pomarańczowej ma być, to kolorystycznie będą pasować
Magara 22:54, 20 sty 2025

antracyt napisał(a)
Asia, w zeszłym roku miałam razem cukinie i cynie, tzn rzuciłam resztki nasion do skrzyń warzywnych. Wniosek mam jeden - w tym samym czasie złapały mączniaka

No Zuzku... Bombę spuściłaś na nasze wyobrażenia i marzenia Jak przeczytałam, że Asia planuje cynie i cukinie razem, to mi humor ogrodowy wrócił, bo uznałam, że to genialny patent i że też tak zrobię
A Ty tak nas sprowadziłaś na ziemię

Asia, generalnie super plany warzywnikowe, mocno trzymam kciuki
Sama mam skrzyń siedem, niewielkich, ale po tych kilku latach wiem już co u mnie rośnie, a co nie (np. pietruszka nie ), no i w miarę mam też ogarnięte ile czego przejemy. Ograniczam się teraz do paru gatunków, ale próbować różności trzeba
Patrycja_KG_Lu 07:48, 21 sty 2025

U mnie na cukiniach przez dwa lata mączniaka nie było. Dopiero w zeszłym roku, posadziłam je gęściej i nie obcinałam dolnych liści jak to zwykle robię. Może jakby odpowiednie odległości zachować to i cynie by się udały.
antracyt 09:20, 21 sty 2025

U mnie też mączniak na cukiniach pojawił się w zeszłym roku, ale nie zmienia to faktu, że cynie też od razu złapał. Przy zwyklakach to nie jest super wielka strata, jednak Asia ma wyfikane odmiany