Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Miskantowo 20:19, 16 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Przyszły mi z dwutygodniowym opóźnieniem płytki - ostatnie płytki do łazienki - tylko na nie czekaliśmy. I taką prawie gotową skrzynię mam na grządkę Takie niespodzianki to ja lubię

Przydałaby mi się taka kwadratowa skrzynia. Ziółka by do niej trafiły albo na przykład dalie.
Kiedy zaczynasz remont łazienki?
Rojodziejowa 20:59, 16 kwi 2025

Miskantowo napisał(a)
Nie mam wielkiego doświadczenia z pomidorami ale w ubiegłym roku pod koniec maja (chyba 28j temperatura spadła u mnie ponizej zera. Przez trzy kolejne noce były przymrozki a w moim foliaku…wszystkie pomidory w skrzyniach.
Mój foliak, z braku czasu został ustawiony w taki sposób, ze wewnątrz mam podwyższoną grządkę.
Tak czy inaczej pomidory byly w ziemi a na zewnatrz …-3 stopnie.
Wstawiłam do foliaka trzy wkłady do zniczy i ustawilam na nich do góry dnem duze donice z terakoty.
Nagrzały się i robiły za piecyki
Pomidorom nic się ńie stalo a temperatura wewnątrz foliaka była pewnie w okolicy +3 stopni.

Tak, zapewne za bardzo się cyrtolimy Mądrość przyjdzie z czasem… może
Dziś moje doświadczyły z kolei sytuacji skrajnie różnej. Dostałam zdjęcie takich klapniętych całkowicie krzaczków z pytaniem „ratować?”
Mąż zapomniał otworzyć szklarnię. Dostałam mikrozawału. Już przed oczami miałam sianie na nowo…
Miskantowo 21:08, 16 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Tak, zapewne za bardzo się cyrtolimy Mądrość przyjdzie z czasem… może
Dziś moje doświadczyły z kolei sytuacji skrajnie różnej. Dostałam zdjęcie takich klapniętych całkowicie krzaczków z pytaniem „ratować?”
Mąż zapomniał otworzyć szklarnię. Dostałam mikrozawału. Już przed oczami miałam sianie na nowo…

Podniosły sie?
Rojodziejowa 21:15, 16 kwi 2025

Miskantowo napisał(a)

Przydałaby mi się taka kwadratowa skrzynia. Ziółka by do niej trafiły albo na przykład dalie.
Kiedy zaczynasz remont łazienki?

Skrzynia dość spora, bo płytki są rozmiaru 120x120.
Właściwie w sumie to pozostałe płytki już są ułożone. Mam nadzieję w tym lub przyszłym tygodniu ekipa już się wyniesie. Tylko na te płytki czekaliśmy. Potem jeszcze meble, lampy i kilka pierdół.

Dziś tulipany zaczęły kolorować rabatę cygańską
Rojodziejowa 21:29, 16 kwi 2025

Miskantowo napisał(a)

Podniosły sie?

Większośc wygląda jak rano, czyli całkiem ok. Ze dwa lub trzy mają po jednym listku wykończonym. Jakie to skutki dalsze będzie miało to czort wie, ale nie sieję od nowa
Wsadzę w ziemię jutro parę sztuk, bo tak łatwiej utrzymać im wilgoć i temperaturę w korzeniach.
Wafel 23:11, 16 kwi 2025

Co to za drzewa przy żywopłocie?
Rojodziejowa 23:20, 16 kwi 2025

Graby fastigiata
Monia81 07:22, 17 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

żyć, jakby jutra miało nie być

zgadzam się, alee wytrzymałam, nie było łatwo wczoraj mi przyszła paczka z mieczykami, hostami i dwoma piwoniami stwierdziłam, że muszę to ogarnąć, bo się totalnie już zakręcę
Wafel 07:58, 17 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Graby fastigiata

Dzięki Asiu Bardzo ładny szpaler.
Patrycja_KG_Lu 08:05, 17 kwi 2025

Z przesuszenia łatwiej się regenerują niż z przelania Aż mi się przypomniała zeszłoroczna rozsada ogórków w zbyt małych doniczkach, które przez przelanie uśmierciłam. Takie zwężenie przy podstawie się pojawiło i potem się złamały.