Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 20:57, 24 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękne zakupy poczyniłaś. Najbardziej zazdroszczę możliwości posiadania parocjii i wisienki tybetańskiej.
Bardzo fajnie rozplanowałaś przestrzeń w okolicach szklarni. Trzymam kciuki za szybką realizację.

Dziękuję Haniu
Z tymi wiśniami czacha mi dymi. Dostępna odmiana (Branklyn) jest wąska, chyba węższa niż czysty gatunek. Miałam pomysł, że posadzę ją na rogu murku, ale stwierdziłam, że potrzebuję tam czegoś szerszego. I teraz myślę, czym taką wisienkę podsadzić, gdzie hy dobrze wyglądała i czy taki jeden kielich dobrze będzie wyglądał…
Rojodziejowa 21:01, 24 kwi 2025

olciamanolcia napisał(a)

Pięknie tulipanowo na cygańskiej ❤️

Na łubinka może się ktoś jeszcze skusi Ale Ty to pewnie od razu z 10 byś potrzebowała, żeby w tych Twoich gęstwinach było go widać

Cygańska dziękuje
Rojodziejowa 21:03, 24 kwi 2025

ewsyg napisał(a)

Ja też mam drzewka tak wysoko szczepione. Wsadzałam do gruntu na tą wysokość jaką miało w doniczce. to Twoje posadziłabym parę cm głębiej, bo chyba widać korzonek.

Tak, widać korzonek. Dziś trochę pokropiło, jutro w prognozach też deszcz, więc może się uda posadzić ją w sobotę
Makao 21:08, 24 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Szara pleśń najczęściej. Zacytuję tutaj Ewelinę Wajgert:
„Położyła się i leży.

To, co jest tu na tych zdjęciach, to objaw szarej pleśni, która w mniejszym lub większym stopniu atakuje piwonie. Atakuje zarówno młode sadzonki 1 łodygowe jak i większe. I najczęściej jest tak, że w tych większych zaatakowane są wybrane łodygi. Jeśli w porę zareagujemy, to pozostałe zdrowe mają szansę zakwitnąć.

Niedługo zrobi się ciepło i opryski przeciwgrzybicze będą miały sens. Najłagodniejszy jest miedzian,, można pryskać po liściach, a w takich sytuacjach dobrze jest podlać roztworem (40ml/10l wody). Jeśli chcecie sięgnąć po mocniejsze środki, to czytajcie etykiety - muszą mieć w instrukcji, że zwalczają szara pleśń, często na grupie przewija się Amistar i Scorpion. Oprysk powtarzamy po 2-3 tygodniach.

Na jesień warto też taką sadzonkę wykopać, wyczyścić i zaprawić, posadzić w przepuszczalnej ziemi.”

Hmm, to już obstawiałam fotoftyrozę. Szara pleśń to nie tak źle ale faktycznie tylko część piwonii mi więdnie a część jest zdrowa.
Mam i miedzian i Scorpiona. Chyba tego skorpiona użyję. Myślałam żeby teraz jeszcze je wykopać i wymienić ziemię bo dawała hydrożel i pewnie to im szkodzi bo mam piwonie w całkowicie suchych miejscach i rosną zdrowo a tu chorują. Za dobrze im dogodziłam.
Myślisz że jak wykopię teraz to im zaszkodzę? Czekać do jesieni?
Rojodziejowa 21:13, 24 kwi 2025

Makao napisał(a)

Hmm, to już obstawiałam fotoftyrozę. Szara pleśń to nie tak źle ale faktycznie tylko część piwonii mi więdnie a część jest zdrowa.
Mam i miedzian i Scorpiona. Chyba tego skorpiona użyję. Myślałam żeby teraz jeszcze je wykopać i wymienić ziemię bo dawała hydrożel i pewnie to im szkodzi bo mam piwonie w całkowicie suchych miejscach i rosną zdrowo a tu chorują. Za dobrze im dogodziłam.

Jak nie jest tragicznie to poczekałabym do jesieni. Wycinaj to chore, podlej na grzyba i obserwuj.
olciamanolcia 21:20, 24 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Tak, widać korzonek. Dziś trochę pokropiło, jutro w prognozach też deszcz, więc może się uda posadzić ją w sobotę

Coś Ty - 3 wystarcza - pna oddzielę je . Swojego jednego też dzieliłam i mam trzy
ewsyg 21:26, 24 kwi 2025

Makao napisał(a)

Ania, a może Ty je za głęboko sadzisz i dlatego gniją. Ja moje sadzę płytko.
sylwia_slomc... 22:36, 24 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Sadź tak żeby szyjkę korzeniową przysypać bo tu ma na wierzchu. Czyli korzenie pod ziemię. Miejsce szczepienia lepiej, że jest wyżej bo ewentualne dziki będzie widać i wytniesz bez zastanawiania się czy to roślina czy z podkładki
Botaniczne tulipki moje ulubione. Fajne projekty Pokazuj w trakcie realizacji
Rojodziejowa 22:43, 24 kwi 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sadź tak żeby szyjkę korzeniową przysypać bo tu ma na wierzchu. Czyli korzenie pod ziemię. Miejsce szczepienia lepiej, że jest wyżej bo ewentualne dziki będzie widać i wytniesz bez zastanawiania się czy to roślina czy z podkładki
Botaniczne tulipki moje ulubione. Fajne projekty Pokazuj w trakcie realizacji

Dzięki Sylwuś Ciąg dalszy rabaty będzie potem, ale postaram się wsadzić już drzewko, żeby sobie już rosło w ziemi, a nie kisło w donicy
Magara 22:57, 24 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Skandal! Moje ostatnie! Za karę, że Was pozarażałam

No kara jakaś musi być za to kusicielstwo
Moje jutro powinny być u mnie Zastanawiam się czy sadzić do gruntu czy nie. Mają być przymrozki. Jak nie sadzić - to jakie inne wyjście???

Asia, skarpa obrośnięta super fajnie wygląda Miejsce trudne, a zielone, nie wymagające pielęgnacji - tak trzymać