Ważne że koncepcja jest. Stopniowo zrealizujesz a ja już sobie to wyobrażam bo zrobiłabym dokładnie tak samo gdybym zaczynała od nowa
Mam pytanie co do piwonii. Wiesz może czemu wygniwają mi pędy? Rok temu kupiłam i też wygniły. Teraz wyrosły zdrowo ale widzę że znowu pojedyncze gniją przy ziemii. To może być jakiś grzyb? Zgnilizna?
Piękne zakupy poczyniłaś. Najbardziej zazdroszczę możliwości posiadania parocjii i wisienki tybetańskiej.
Bardzo fajnie rozplanowałaś przestrzeń w okolicach szklarni. Trzymam kciuki za szybką realizację.
Ja też mam drzewka tak wysoko szczepione. Wsadzałam do gruntu na tą wysokość jaką miało w doniczce. to Twoje posadziłabym parę cm głębiej, bo chyba widać korzonek.
Szara pleśń najczęściej. Zacytuję tutaj Ewelinę Wajgert:
„Położyła się i leży.
To, co jest tu na tych zdjęciach, to objaw szarej pleśni, która w mniejszym lub większym stopniu atakuje piwonie. Atakuje zarówno młode sadzonki 1 łodygowe jak i większe. I najczęściej jest tak, że w tych większych zaatakowane są wybrane łodygi. Jeśli w porę zareagujemy, to pozostałe zdrowe mają szansę zakwitnąć.
Niedługo zrobi się ciepło i opryski przeciwgrzybicze będą miały sens. Najłagodniejszy jest miedzian,, można pryskać po liściach, a w takich sytuacjach dobrze jest podlać roztworem (40ml/10l wody). Jeśli chcecie sięgnąć po mocniejsze środki, to czytajcie etykiety - muszą mieć w instrukcji, że zwalczają szara pleśń, często na grupie przewija się Amistar i Scorpion. Oprysk powtarzamy po 2-3 tygodniach.
Na jesień warto też taką sadzonkę wykopać, wyczyścić i zaprawić, posadzić w przepuszczalnej ziemi.”