Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Wafel 19:41, 24 kwi 2025

Bardzo ładny kolor tej alstremerii, będę śledzić jej losy u ciebie a za jakiś czas sprawdzę te z okolicy u teściowej.
Rojodziejowa 19:45, 24 kwi 2025

Irga plus floksy już prawie zarosły kawałek skarpy.

Tulipany Dordogne,a raczej jakieś niedobitki mają fajny kolorek. Aż dziw, że nornice nie pożarły, bo na skarpie chyba urzędują.

Zaczynają botaniczne Little Beauty
Makao 20:00, 24 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Jeszcze daleka droga, bo plan raczej na jesień, ale myślę, że zacznie się to spinać.

Ważne że koncepcja jest. Stopniowo zrealizujesz a ja już sobie to wyobrażam bo zrobiłabym dokładnie tak samo gdybym zaczynała od nowa

Mam pytanie co do piwonii. Wiesz może czemu wygniwają mi pędy? Rok temu kupiłam i też wygniły. Teraz wyrosły zdrowo ale widzę że znowu pojedyncze gniją przy ziemii. To może być jakiś grzyb? Zgnilizna?
Gruszka_na_w... 20:14, 24 kwi 2025

Piękne zakupy poczyniłaś. Najbardziej zazdroszczę możliwości posiadania parocjii i wisienki tybetańskiej.
Bardzo fajnie rozplanowałaś przestrzeń w okolicach szklarni. Trzymam kciuki za szybką realizację.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
olciamanolcia 20:17, 24 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
https://www.farmergracy.co.uk/products/lupinus-masterpiece-bare-roots-uk
Teraz na byliny 40% ale przesyłka ok. 40zł. Myśmy się załapały jeszcze na darmową.

Kurde żebym wiedziała to bym też wzięła

Może ktoś chce je jeszcze to możemy się podzielić kosztami

Kolor obłęd ❤️

olciamanolcia 20:19, 24 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Pierwszy raz dziś widziałam moją kotę tarzającą się w przy, ale nie w kocimiętce. Potem poszła myziać się liśćmi traw.

Mój Kodi tak robi

Panna Cotta cudowna ❤️
olciamanolcia 20:21, 24 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Spam tulipanowy c.d. Kukliki gdzieś pomiędzy

Co prawda wolałbym, żeby te czerwone były różowe, ale nawet mi to tu nie przeszkadza. I myślę, że mogą być kolejną pomyłką, bo zestaw sadzony w tym miejscu jest taki

Tzn. Mystic van Eijk, Lady van Eijk i Salmon Prince

Pięknie tulipanowo na cygańskiej ❤️
ewsyg 20:29, 24 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Pomocy! Prawdopdobnie drzewko faktycznie jest za płytko posadzone, ale aż tak głeboko, do szczepienia to raczej bym nie sadziła. Jak myślicie?

Ja też mam drzewka tak wysoko szczepione. Wsadzałam do gruntu na tą wysokość jaką miało w doniczce. to Twoje posadziłabym parę cm głębiej, bo chyba widać korzonek.
Rojodziejowa 20:35, 24 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Bardzo ładny kolor tej alstremerii, będę śledzić jej losy u ciebie a za jakiś czas sprawdzę te z okolicy u teściowej.

Ten kolorek najbardziej mi się spodobał, aczkolwiek różowe też bardzo ładne!
Rojodziejowa 20:43, 24 kwi 2025

Makao napisał(a)

Ważne że koncepcja jest. Stopniowo zrealizujesz a ja już sobie to wyobrażam bo zrobiłabym dokładnie tak samo gdybym zaczynała od nowa

Mam pytanie co do piwonii. Wiesz może czemu wygniwają mi pędy? Rok temu kupiłam i też wygniły. Teraz wyrosły zdrowo ale widzę że znowu pojedyncze gniją przy ziemii. To może być jakiś grzyb? Zgnilizna?

Szara pleśń najczęściej. Zacytuję tutaj Ewelinę Wajgert:
„Położyła się i leży.

To, co jest tu na tych zdjęciach, to objaw szarej pleśni, która w mniejszym lub większym stopniu atakuje piwonie. Atakuje zarówno młode sadzonki 1 łodygowe jak i większe. I najczęściej jest tak, że w tych większych zaatakowane są wybrane łodygi. Jeśli w porę zareagujemy, to pozostałe zdrowe mają szansę zakwitnąć.

Niedługo zrobi się ciepło i opryski przeciwgrzybicze będą miały sens. Najłagodniejszy jest miedzian,, można pryskać po liściach, a w takich sytuacjach dobrze jest podlać roztworem (40ml/10l wody). Jeśli chcecie sięgnąć po mocniejsze środki, to czytajcie etykiety - muszą mieć w instrukcji, że zwalczają szara pleśń, często na grupie przewija się Amistar i Scorpion. Oprysk powtarzamy po 2-3 tygodniach.

Na jesień warto też taką sadzonkę wykopać, wyczyścić i zaprawić, posadzić w przepuszczalnej ziemi.”