Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 21:38, 08 maj 2022

Dobra, to tak jakby rozszerzajàc tą rabatę prawie białą… gdyby zrobić coś takiego:

Idąc od lewej:
Zimozielona kostka
Brzoskwinia - palmeta
Rabata biała z akcentami (zakreskowana czesc)
Na końcu białej rabaty w części szerszej jest świdośliwa. Przed nią kolejna kostka zimozielona, ale bardziej w formie dywaniku.
Tam gdzie aktualnie studnia wystaje zrobiłabym dłuższy podeścik wzdłuż którego dałabym rządek lawendy.

Edit: Co do roślin, to kusi mnie dać jeszcze kilka ciemnych irysów. Z fioletu jeszcze jedynie szałwia caradonna. Te irysy o fioletowych liściach też mi się podobają, ale za dużo by tego chyba już było.

Na pewno na rabacie będą: białe irysy, trzy różyczki Śnieżne całuski i piwonia Shirley Temple i powojniki na ścianach. Reszta się analizuje
Rojodziejowa 21:39, 08 maj 2022

MartaCho napisał(a)
Cudeńko!

U nas też dziś Komunia, ale tortu takiego pięknego niestety nie mieliśmy

„Nasza” była rok temu i będzie za rok kolejna. Ten torcik był dla syna przyjaciółki
Zazwyczaj piekę tylko dla rodziny, ale tu prawie jak rodzina.
olciamanolcia 21:55, 08 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Ten miał i ciemny i jasny biszkopt w sobie

I trzy masy: nutellowa, truflowa i z białej czekolady, a każda położona na frużelinienwiśniowej.

Biszkopt czekoladowy piekłam z przepisu aniagotuje

Teraz na noc mi takie smakowitości pokazujesz idę po czekoladę chociaż

Dziękuje Zajrzę do Ani po przepis.
Judith 21:58, 08 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Ten miał i ciemny i jasny biszkopt w sobie
I trzy masy: nutellowa, truflowa i z białej czekolady, a każda położona na frużelinienwiśniowej.

Biszkopt czekoladowy piekłam z przepisu aniagotuje

I sie jeszcze będzie znęcać...
sylwia_slomc... 22:01, 08 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Kupić Ci takiego? Sylwia, jasne że się przydadzą!!

Planu nie ma jeszcze bo błądzę we mgle na razie. Nie ma decyzji co do roślinek, to i nie ma jak planu rozrysować postaram się coś skrobnąć wieczorem.

Na razie jest tyle

A co myślisz o miniaturce różyczce? Ma wpisane wymiary 30x30 i jest bardzo zwarta. Ona by najdłużej chyba kwitła z całego zestawu.

Nie mam na razie gdzie posadzić Jak się odkopię to będę planować nasadzenia dalszeNa razie w łące tylko sadzę no i dla piwonii znalazłam jeszcze miejsce.

Moje doświadczenia z różami miniaturowymi są takie, ze one do doniczek sa skarlane, a jak posadziłam w grunt i to jeszcze podzieliłam bo w doniczce były trzy szt. to po kilku sezonach sięga mi do pasa, a kwiaty z roku na rok ma większe. Ale może nie ze wszystkimi tak się dziej, moja kupiona w markecie była w doniczce byłą miniaturowa w gruncie już nie jest jak dostała mocyMusisz wziąć taką ewentualność pod uwagę.
Judith 22:01, 08 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)

„Nasza” była rok temu i będzie za rok kolejna. Ten torcik był dla syna przyjaciółki
Zazwyczaj piekę tylko dla rodziny, ale tu prawie jak rodzina.

Mnie wprawdzie komunia nie dotyczy, ale torcik bym chętnie przyjela . U mnie tez światłowód, może jakos przejdzie?
mrokasia 22:03, 08 maj 2022

Jeny, od samego patrzenia mam +2kg...
sylwia_slomc... 22:05, 08 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Dobra, to tak jakby rozszerzajàc tą rabatę prawie białą… gdyby zrobić coś takiego:

Idąc od lewej:
Zimozielona kostka
Brzoskwinia - palmeta
Rabata biała z akcentami (zakreskowana czesc)
Na końcu białej rabaty w części szerszej jest świdośliwa. Przed nią kolejna kostka zimozielona, ale bardziej w formie dywaniku.
Tam gdzie aktualnie studnia wystaje zrobiłabym dłuższy podeścik wzdłuż którego dałabym rządek lawendy.

Edit: Co do roślin, to kusi mnie dać jeszcze kilka ciemnych irysów. Z fioletu jeszcze jedynie szałwia caradonna. Te irysy o fioletowych liściach też mi się podobają, ale za dużo by tego chyba już było.

Na pewno na rabacie będą: białe irysy, trzy różyczki Śnieżne całuski i piwonia Shirley Temple i powojniki na ścianach. Reszta się analizuje

Dosadź coś na późne lato i jesień. Wiosna jest ok. dobrze żeby rabata była ozdobą cały rok. Dobrze, że przełamiesz biel kolorem bo na tej białej ścianie biały może być słabo widoczny.

Pomysł na przedłużenie tej rabaty to dobry pomysł
Rojodziejowa 22:11, 08 maj 2022

Judith napisał(a)

I sie jeszcze będzie znęcać...

Oj tam od razu znęcać
Rojodziejowa 22:14, 08 maj 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie mam na razie gdzie posadzić Jak się odkopię to będę planować nasadzenia dalszeNa razie w łące tylko sadzę no i dla piwonii znalazłam jeszcze miejsce.

Moje doświadczenia z różami miniaturowymi są takie, ze one do doniczek sa skarlane, a jak posadziłam w grunt i to jeszcze podzieliłam bo w doniczce były trzy szt. to po kilku sezonach sięga mi do pasa, a kwiaty z roku na rok ma większe. Ale może nie ze wszystkimi tak się dziej, moja kupiona w markecie była w doniczce byłą miniaturowa w gruncie już nie jest jak dostała mocyMusisz wziąć taką ewentualność pod uwagę.

Anda pisze, że do 50cm, to pół szerokości rabaty to za nią gdzieś dziabnę Caradonnę i w sumie nic więcej się nie zmieści… dobrze myślę?