Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 22:14, 08 maj 2022

Judith napisał(a)

Mnie wprawdzie komunia nie dotyczy, ale torcik bym chętnie przyjela . U mnie tez światłowód, może jakos przejdzie?

To cisnę… łap!
Rojodziejowa 22:16, 08 maj 2022

mrokasia napisał(a)
Jeny, od samego patrzenia mam +2kg...

Mam wrażenie, że u mnie też nawet patrzenie na wszystko jest bogatokaloryczne
Judith 22:34, 08 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)

To cisnę… łap!

No nic z tego ...
Żeby sie pocieszyć poszukam krówki... W cuksowej szafce powinna być ostatnia .
Rojodziejowa 22:39, 08 maj 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dosadź coś na późne lato i jesień. Wiosna jest ok. dobrze żeby rabata była ozdobą cały rok. Dobrze, że przełamiesz biel kolorem bo na tej białej ścianie biały może być słabo widoczny.

Pomysł na przedłużenie tej rabaty to dobry pomysł

No to na jesień jeżówki, rozchodnik i piórkówka Karley Rose? Taki trochę zestaw chyba oklepany…

Aczkolwiek wszystko posiadam… taki byłby plus
Jeżówki Delicious Nougat, może by je dało radę podzielić… i jedną Cherry Fluff która już się tak ładnie nie krzewi… rudbekie, te co wyglądają jak czarne pałki bez liści… albo jeżówki rąbnąć wręcz w jakimś intensywnym kolorze np. zwykłe różowe.

No dobra… dziś tego nie wymyślę

Johanka77 22:47, 08 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Dobra, to tak jakby rozszerzajàc tą rabatę prawie białą… gdyby zrobić coś takiego:

Idąc od lewej:
Zimozielona kostka
Brzoskwinia - palmeta
Rabata biała z akcentami (zakreskowana czesc)
Na końcu białej rabaty w części szerszej jest świdośliwa. Przed nią kolejna kostka zimozielona, ale bardziej w formie dywaniku.
Tam gdzie aktualnie studnia wystaje zrobiłabym dłuższy podeścik wzdłuż którego dałabym rządek lawendy.

Edit: Co do roślin, to kusi mnie dać jeszcze kilka ciemnych irysów. Z fioletu jeszcze jedynie szałwia caradonna. Te irysy o fioletowych liściach też mi się podobają, ale za dużo by tego chyba już było.

Na pewno na rabacie będą: białe irysy, trzy różyczki Śnieżne całuski i piwonia Shirley Temple i powojniki na ścianach. Reszta się analizuje

Bardzo mi się ta pomysła podoba
Judith 23:00, 08 maj 2022

Johanka77 napisał(a)

Bardzo mi się ta pomysła podoba

Mnie też .
Joann 23:22, 08 maj 2022

I mnie również
Dorii 00:27, 09 maj 2022

Torcik super się prezentuje. Aż żałuję że nie mam białych bratków, może jeszcze nie za późno. Też planuję w niedługim czasie zrobić tort na moje własne spóźnione urodziny i właśnie o kwiatowej dekoracji myślałam. Będę się inspirować jeśli pozwolisz.
Zazwyczaj czyli dwa razy do roku dla moich chłopaków, maluję na ganache z białej czekolady ale to strasznie długo trwa i dla samej siebie wolałabym coś mniej pracochłonnego.

A co do rabaty to pewnie mi umknęło ale dlaczego ona taka wąska?
Rojodziejowa 00:37, 09 maj 2022

Johanka, Judith, Joann no to ok skoro jury zatwierdziło

Dorii myślę, że jeszcze znajdziesz gdzieś białe, ale w innych kolorach też wyglądają fajnie na tortach.

Pewnie, inspiruj się. Nic to odkrywczego, teraz torty bardzo często w ten sposób dekorują…

Rabata wąska, bo szanowny małżonek na razie nie odda mi więcej chwas… znaczy trawnika duży trawnik + thuje wg niego to pełnia szczęścia, a rabaty są złem koniecznym jedynie dopuszczalnym, żeby żona sfrustrowana nie chodziła.

Krawężniki jakby co tylko wkopane, bez betonu, więc w przyszłości proste hops wystarczy zrobić krawężnikiem dalej
Dorii 13:06, 09 maj 2022

Hehe, no po co ja pytam skoro wiadomo że wąska rabata = mąż obrońca trawnika.

Pewnie że wszystkie kolory bratków pięknie by się prezentowały, mam ciemnoniebieskie. Pomyślałam jednak że na ganache z gorzkiej czekolady fajnie by białe wyglądały.