Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

antracyt 11:45, 26 lip 2022

U mnie dzisiaj pogoda idealnie ogrodowa, a ja zawalona robotą po czubek głowy. Nie ma sprawiedliwości
Rojodziejowa 15:41, 26 lip 2022

Wstałam wcześniej, żeby posadzić, ale kurczę ziemia taka tragiczna, że każdy dołek to nie lada wyzwanie. I schodzi dłużej niż pdzewidywałam. Nie wiem, czy te rośliny dadzą tu radę…
Dołki duże, ziemię mieszam, kompostu dodaję, ale mimo wszystko to tylko dołek. Obszerny, ale dołek. A dookoła glina.
olciamanolcia 15:52, 26 lip 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Wstałam wcześniej, żeby posadzić, ale kurczę ziemia taka tragiczna, że każdy dołek to nie lada wyzwanie. I schodzi dłużej niż pdzewidywałam. Nie wiem, czy te rośliny dadzą tu radę…
Dołki duże, ziemię mieszam, kompostu dodaję, ale mimo wszystko to tylko dołek. Obszerny, ale dołek. A dookoła glina.

No to współczuję. u mnie też spore pokłady gliny-pod płotem,z przodu - tu gdzie ambrowce i trochę w rabacie z hakuro. Znam ból kopania-jak sobie przypomnę jak robiłam kancik to same przekleństwa mi się nasuwają
Rojodziejowa 15:59, 26 lip 2022

olciamanolcia napisał(a)

No to współczuję. u mnie też spore pokłady gliny-pod płotem,z przodu - tu gdzie ambrowce i trochę w rabacie z hakuro. Znam ból kopania-jak sobie przypomnę jak robiłam kancik to same przekleństwa mi się nasuwają

No mnie się nawet już wysuwają. Ba! Fruwają!

olciamanolcia 16:22, 26 lip 2022

Rojodziejowa napisał(a)

No mnie się nawet już wysuwają. Ba! Fruwają!

a co tam! Ulżysz sobie-mogę Ci pomóc
sylwia_slomc... 17:07, 26 lip 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Asia Ja nie wiem czy taki dołek przygotowany w glinie będzie dobry dla roślin, bo to się zrobi taka miednica wody po każdym deszczu i korzenie będą gnić. Glina wody nie przepuszcza łatwo. Lepiej jest dobrać rośliny do uwarunkowań i gleby. Lub przygotować glebę całościowo.
Nie doczytałam, jakie rośliny sadzisz, ale wydaje mi się, ze na skarpie? Dobrze mi się wydaje? Wiem, że trudno w takich warunkach przygotowywać całościowo, ale może w tej sytuacji mieszając te dobroci z własnym gruntem tego gruntu użyj przynajmniej w 50 procentach. Rośliny jak się przyzwyczają do warunków to może sobie poradzą.
Dla przykładu powiem Ci, ze u mnie ziemia przygotowywana tylko pod rodkami, wrzosami i hortkami, cała reszta sadzona w gruncie rodzimym. Przy mojej powierzchni niemożliwym było przygotowywanie całościowo.
A rośliny żyją, radzą sobie chyba nieźle przynajmniej te nie zalewane
Sąsiadka ta co się buduje też ma glinę marki glina i prawie wszystko pod co dołki przygotowywała padło, a to co w grunt bezpośrednio w różnym tempie, ale rośnie
Gosialuk 17:11, 26 lip 2022

Asia ale rozkminki różane. Ciekawa jestem tej rabaty. Kopania w glinie współczuję. Znam ten ból - jest znośnie jak się trafi na dobry poziom wilgotności gleby. Ale czy my wtedy akurat mamy czas?
Wiolka5_7 17:29, 26 lip 2022

Ja mam 2 rabaty z gliną i przekopywałam rabatę całościowo i rośliny super rosną. Nawet cisy i cebulowe
Rojodziejowa 17:43, 26 lip 2022

Sylwia, obsadzam taki kawałek. Nie patrz jakie tam są rośliny, bo zmiany w planie od tego momentu były
Glina jest na tej niższej części. Wyżej jest pomieszany piach i glina.
No jestem świadoma, że to właśnie miedniczki sie robią. Sadzę tak: kopię spory dół. Wierzchnia warstwa jest dość kamienista (olaboga), potem jest ruda glina. Na spód sypię trochę kompostu z worka, trochę ziemi z worka i mieszam z tym co wyjęłam z doła (tj. odrobina czegoś żwirkowego i glina). Rozgarniam tak, żeby roślina była na odpowiedniej wysokości i dosypuję rodzimej.

Na razie posadziłam tam miskanty, zawilce japońskie, 3 rozchodniki i parę śmiałków i zaczęłam sadzić róże: 1 Ballerina i Aspirinki oraz te, które mam świadomość, że mogą sobie tak nie radzić, ale liczę na cud: jeżówki blade, werbena patagońska. Chciałam też dołożyć werbenę od Ciebie.

Dodatkowo mają tam być szałwie, kocimiętki i sesleria, z tym, że na tej wyższej części, która jest nam wrażenie bardziej przepuszczalna.

Trochę taki bajzel, ale traktuje to jaki kawałek doświadczalno-przechowalnikowy.
Rojodziejowa 17:45, 26 lip 2022

Gosialuk napisał(a)
Asia ale rozkminki różane. Ciekawa jestem tej rabaty. Kopania w glinie współczuję. Znam ten ból - jest znośnie jak się trafi na dobry poziom wilgotności gleby. Ale czy my wtedy akurat mamy czas?

Teraz nie było jeszcze najgorzej, tzn. sama dawałam radę, nie musiałam wzywać chłopa