Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Judith 22:48, 21 lut 2023

Czy domek narzędziowy może być po prawej stronie tej rabaty, czy będzie zbyt mało miejsca dla auta?
Rojodziejowa 22:51, 21 lut 2023

Na szaro to kostka i tam akurat stoi zazwyczaj basen I tak, raczej by to blokowało wyjazd
Judith 22:56, 21 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Na szaro to kostka i tam akurat stoi zazwyczaj basen I tak, raczej by to blokowało wyjazd

Hmmm. Bo moja pierwsza myśl była taka, ze szklarnia nie powinna być raczej przy domku zabaw dzieci. Zatem przerzuciłam ją w wyobraźni na miejsce, gdzie planujesz domek narzędziowy. Ale gdzie by go tu teraz dać, hmmm…? Pasowałoby przytulic do garażu i zrobić w stylu garażu, ale masz tam rabaty… Można rozważyć przesunięcie południowo-zachodniej rabaty przy garażu o szerokość domku narzędziowego?
LIDKA 23:04, 21 lut 2023

Asia

1. Czy lej przy studni można zasypać?
2. Czy bierzesz pod uwage zmianę miejsca dla domku?
3. Czy chcesz rabaty w ziemi czy skrzynie na warzywa?

Bo
Jakby eksmitować domek, szklarnie postawić ma środku i urządzić warzywniak, jagodnik i sadek wokół szklarni?

Domek dać za garaż -chyba byłby widoczny troche z tarasu.

Trudno masz z tym ukształtowaniem terenu.
LIDKA 23:06, 21 lut 2023

Przydałby się zdjęcia z wizji lokalnej.
Rojodziejowa 23:07, 21 lut 2023

Judith napisał(a)

Hmmm. Bo moja pierwsza myśl była taka, ze szklarnia nie powinna być raczej przy domku zabaw dzieci. Zatem przerzuciłam ją w wyobraźni na miejsce, gdzie planujesz domek narzędziowy. Ale gdzie by go tu teraz dać, hmmm…? Pasowałoby przytulic do garażu i zrobić w stylu garażu, ale masz tam rabaty…

Dałam ją przy domku, bo wydaje mi się, że jeszcze max 2-3 lata i domek eksmitujemy.

Tam gdzie ją umieściłaś mieliśmy nawet folię w tamtym roku...
Wydaje mi się, że ciut ją zacieniał dąb, ktory rośnie na skarpie i też nie wiem, czy to jest szczęśliwe rozwiązanie... żeby szklarnia była pod drzewem rosnącym w skarpie. Z drugiej strony skarpa trochę osłaniała folię od wiatru. Chyba że rozważylibyśmy jego wycięcie drzewa.. Ale jakoś mimo tego, że dobijają mnie te jego plastikowe liście, to chyba wolałabym go zostawić w spokoju.

Ale w sumie jak tak piszesz o tym przytulaniu do budynku wiaty... to może by to był dobry pomysł... przyszło mi coś do głowy... ale muszę to sobie zwizualizować

Edit: zwizualizowałam i jednak przyklejenie odpada. Pomyślę, gdzie by ewentualnie mógł być jeszcze
Rojodziejowa 23:10, 21 lut 2023

LIDKA napisał(a)
Asia

1. Czy lej przy studni można zasypać?
2. Czy bierzesz pod uwage zmianę miejsca dla domku?
3. Czy chcesz rabaty w ziemi czy skrzynie na warzywa?

Bo
Jakby eksmitować domek, szklarnie postawić ma środku i urządzić warzywniak, jagodnik i sadek wokół szklarni?

Domek dać za garaż -chyba byłby widoczny troche z tarasu.

Trudno masz z tym ukształtowaniem terenu.

1. Budowlańcy rodzinni gadają, że nie.
2. Domek jest do ruszenia tylko w przypadku eksmisji, która kiedyś nadejdzie, ale to kwestia kilku lat.
3. Chyba chciałabym tylko trochę podniesione grządki, dosłownie na jedną dechę, żeby jakoś wypoziomować w nich ziemię i uporządkować przestrzeń warzywną.
Basieksp 23:34, 21 lut 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

To też jest problem bo dawniej szło się do sklepu i nawet jak prądu nie było zakupy zrobiłeś, a teraz kasa fiskalna nie działa, kartą nie zapłacisz, w banku przelewu nie puścisz, ani pieniędzy nie weźmiesz. Wszystko uzależnione od technologii.

Nooo i z tego sobie trochę, czasami nie zdajemy sprawy. Ale wiem z doświadczenia, że brak prądu rozwija kreatywność. Jak u nas długo prądu nie było, ponad tydzień, a było to latem, to na wieczór wnosiłam do domu solary z ogrodu i było trochę światła, nie trzeba było wszędzie ze świeczkami chodzić agregaty tak na szybko nie były u nas dostępne, no i były inne wydatki, trzeba było sobie jakoś radzić.
LIDKA 23:36, 21 lut 2023

Asia to miejsce dla szklarni jest ok pod względem słońca.
Może ją tylko odsuń lekko od domku w kierunku drzew owocowych.

Ja chce 2 lub 3 skrzynki i nie wiem gdzie wstawie. Trawnik nie do ruszenia jest. Na początek bedą malutkie z nadstawek paletowych.
Nadstawki już znalazłam na olx. I teraz myślę.
Magara 00:48, 22 lut 2023

Asia-Rojo - zaglądam, to oczywiste Nawet bym coś napisała, ale za dużo tematów poruszonych