Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 21:03, 22 lut 2023

lilarose napisał(a)
taka wysokość na deskę ma wiele zalet- przede wszystkim ziemia nie wysycha tak szybko, jak w wysokich skrzyniach. Druga sprawa, to dosypywanie/wymiana podłoża - do takiej niższej dorzucisz trochę własnego kompostu i jest ok, do wysokich potrzebujesz na uzupełnianie znacznie więcej.

Tak, to zapełnianie skrzyń wysokich trochę mnie też odstrasza
Rojodziejowa 21:05, 22 lut 2023

LIDKA napisał(a)

To jest dobre ułożenie budynków.
Ja za daszkami dwuspadowymi.

Asia a w koło szklarni te skrzynie czy tylko za?
Tam gdzie podpisałaś część warzywnikowa.

Z tymi skrzyniami to muszę dograć. Jak się zmieszczą to za, a jak nie, to mogą wyjść i przed
Martka 21:14, 22 lut 2023

Jakie tu planowańsko! Ach! Nie mogę się połapać, zerknęłam na jamboarda i widzę, że to szare to planowany domek, a zielone szklarnia? Przez ile czasu jeszcze dzieci będą korzystały z domku? Tam by oczywiście było idealnie, ale ja bym sobie na razie spokojnie planowała skrzynie czy rabaty za domkiem dla dzieci, jakoś wkomponowała ten domek w otoczenie, a zapewne przyjdzie czas, że domek okaże się niepotrzebny, za lat 10?12? I wtedy w jego miejscu będzie jakiś piękny element, np. stelaż drewniany na dynie, patisony etc.? A przeniesienie domu nie wchodzi w grę, jak rozumiem?
Wrzucam kilka inspirek z ogrodu warzywnego w KEW, może pomogą zrodzić jakiś pomysł

Rojodziejowa 21:45, 22 lut 2023

Martka napisał(a)
Jakie tu planowańsko! Ach! Nie mogę się połapać, zerknęłam na jamboarda i widzę, że to szare to planowany domek, a zielone szklarnia? Przez ile czasu jeszcze dzieci będą korzystały z domku? Tam by oczywiście było idealnie, ale ja bym sobie na razie spokojnie planowała skrzynie czy rabaty za domkiem dla dzieci, jakoś wkomponowała ten domek w otoczenie, a zapewne przyjdzie czas, że domek okaże się niepotrzebny, za lat 10?12? I wtedy w jego miejscu będzie jakiś piękny element, np. stelaż drewniany na dynie, patisony etc.? A przeniesienie domu nie wchodzi w grę, jak rozumiem?
Wrzucam kilka inspirek z ogrodu warzywnego w KEW, może pomogą zrodzić jakiś pomysł

Hmm no ja mam nadzieję, że domek zniknie wcześniej. Dziewczyny(9 i 11) jeśli już z czegoś korzystają to z trampoliny i huśtawek. Młody jeszcze w lecie siedział w piaskownicy. Domek już jest rzadziej używany. Jeśli już coś jest w użytku mocniej to stół, który im służy za babralnię i jego można postawić wszędzie
Szczerze powiedziawszy, to mam nadzieję, że za 3 lata już go nie będzie

sylwia_slomc... 21:57, 22 lut 2023

Asia dwuspadowego przy dużych opadach śniegu nie będziesz musiała odśnieżać, a z płaskim to zawsze ryzyk fizyk, zwłaszcza jak śniegu tyle co tej zimy i takiego ciężkiego. Po co Ci kolejny dach o który trzeba się martwić.
Makao 21:59, 22 lut 2023

Pamiętam jak my mieliśmy domek z piaskownicą dla dzieciaków. Oj jak mnie wkurzał bo nie mogłam rabaty dokończyć.
Znam ten ból. Cieszę się że moje dzieciaki to już nastolatkowie i ogród służy im do robienia ognisk z nami i spędzaniu czasu na pogadankach.
Judith 22:04, 22 lut 2023

Makao, Twoi nastolatkowie są nietypowi . Mój nastolatek w ognisku uczestniczy z łaski, a ogród jest ostatnim miejscem, w którym miałby ochotę spędzać czas na czymkolwiek .
anuska2507 22:21, 22 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Zbieram na razie z garażu do plastikowych pojemników. Szklarnia ma zaplanowane orynnowanie właśnie do zbierania deszczówki, przy domku na pewno też zrobię

My mamy za domkiem zbiornik na 1000 litrów. Za szklarnią też planujemy. Kiedyś widziałam pomysły, jak można estetycznie go obudować. No chyba, że korzysta się z typowych zbiorników-beczek.
Szymka 23:38, 22 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Jednak nie. Jesteśmy kiepscy w "diajłaje". Niestety. Szykuje się stalowa.

Właśnie mam zagwozdkę jak to wszystko usytuować. Tak to jest jak człowiek nie robi planu zanim zacznie dobrze grzebać. Przód działki w miarę przemyślany, a tył już nie bardzo i szyjemy do coraz to nowych potrzeb

Właśnie zaraz tu w związku z tym zorganizuję "zabawę" dla chętnych i skomputeryzowanych D

Miałam pękać z zazdrości o szklarnię na ceglanej podmurówce
Ale stalowa , czy aluminiowa też mają klimat
Magara 23:58, 22 lut 2023

Jeżu, ale Ty masz plany

Asia, prośbę mam - jakiejkolwiek szklarni nie wybierzesz, zachowaj korespondencję i nazwę firm.
Mój foliak stawiany w zeszłym sezonie, co prawda stoi, ale obstawiam, że długo nie wyżyje. Podmurówkę mamy tam zrobioną więc pewnie trzeba będzie coś na zamówienie stawiać. Już mnie portfel boli...