Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Makao 06:52, 22 lut 2023

Zgadzam się z Judith. Domek narzędziowy przytulić do garażu. Nie trzeba go tak eksponować w ogrodzie i tracić takie fajne miejsce.

Czy ja dobrze rozumiem Twój tok postępowania? Ogród głóny będziesz mieć z przodu domu wzdłuż wjazdu a tył domu to takie miejsce gospodarcze?
Bo tak wywnioskowała z układu planu i rzutu z góry

Pięknie zagospodarowana szklarnię masz u Danusiu w Mojej Anglii.
Jest szklarnia, wokół kamienny placyk, możesz ustawić podwyższone skrzynie na brzegach placyku i dosadzić roślin. W ten sposób stworzysz główny punkt tyłu ale pozostałe rabaty te brązowe trochę przestaną pasować bo są porozrzucana.

Musiałabyś najpierw ogarnąć tą szklarnię a potem pomyśleć na dopasowaniu do niej rabat. Żeby to fajnie stworzyło bajkową całość.
Rojodziejowa 08:24, 22 lut 2023

Makao dobrze zinterpretowałaś - ta część ma być raczej użytkowa, ale chciałabym, żeby też była ładna Ten domek miał też nie szpecić, stać się tłem dla rabaty fioletowo białej i zasłaniać od wjazdu część działki, gdzie zawsze zbiera nam się jakieś dziadostwo, a zbiera się przy skarpie przed bramą (tj. Lewu górny róg planu).
Zrobię może parę ujęć tego burdelu i opiszę jeszcze kilka kwestii związanych z wybranymi miejscami.
Na razie na szybko zostawię trochę koślawy rysunek - to, co mam w głowie. Tzn. jak mogłoby to wyglądać z tymi budynkami:

Domek mialby taki sam kąt nachylenia dachu jak szklarnia, zamiast 6m miałby 4m.
April 08:36, 22 lut 2023

Jakie tu poważne rozkminki. Ja tak nie umiem na rysunkach, muszę mieć na żywo Ale oczywiście mocno kibicuję
antracyt 09:46, 22 lut 2023

Mi się podoba to rozplanowanie.
Twój teren(spady) wymaga trochę innego podejścia do tematu niż w płaskich ogrodach.
Ukryte miejsce na wszystkie grajdoły też jest bardzo przydatne, a im większy teren tym więcej tych grajdołów...Muszę jeszcze raz na plan zerknąć gdzie masz kompostownik. Wstawiaj zdjęcia koniecznie
Judith 10:30, 22 lut 2023

Gdy tak to ładnie narysowałaś (bynajmniej nie koślawo), to wygląda OK takie ustawienie .
Makao 13:24, 22 lut 2023

No tak na tym rysunku to faktycznie dobrze to wygląda. Jeśli ten domek z narzędziami będzie z prawdziwego zdarzenia to fajnie.
Gdzieś widziałam fajny. Nie wiem czy nie u Asi Nawigatorki.
Sprawdzę
Makao 13:59, 22 lut 2023

Tak to u Asi. Budynek gospodarczy (ma inny dach niż Ty chcesz) i rabaty wokół
Zrobiłam screeny
Makao 14:00, 22 lut 2023

A widziałaś szklarnię u Danusiu?
Rojodziejowa 14:44, 22 lut 2023

Navi domek znam oczywiście, szklarnię/oranżerię Danusi również.

Przez to, że garaż ma prostą formę to początkowo ten domek narzędziowy miał wyglądać mniej więcej tak:

Dach na domu mam dwuspadowy, garaż „płaski” szklarnia wiadomo dwuspadowy daszek i teraz - domek narzędziowy zrobić płaski, czy jednak dwuspadowy z takimi samymi proporcjami jak szklarnię? Domek w formie bardzo prostej bryły dwuspadowej: https://pl.pinterest.com/pin/249246161042259174/

Tu macie fotke na której widać bramę i domek dzieci. W miejscu trampoliny stałaby szklarnia i sięga do połowy huśtawki. Widzicie również grajdoł przy bramie przykryty folią z tunelu, a przed nim konstrukcja tunelu. Odrobinę przed nią zaczynałby się domek narzędziowy.
anuska2507 15:27, 22 lut 2023

Jeśli budowalibyście szklarnię sami, to ona nie musiałaby mieć typowy dwuspadowy dach, tylko np. taki:
https://in.pinterest.com/pin/3307399718958654/