Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Kordina 22:14, 21 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Pewnie zapamiętacie do końca życia Na pewno było fajnie!!

Fajnie miałam ja, z moim mężem uwięziona na 3 h w windzie ale było to dawno temu i na szczęście nie mamy zupełnie klaustrofobii
Rojodziejowa 22:34, 21 lut 2023

Potrzebuję pomocy. Tak jak pisałam już kilkukrotnie mój brak cierpliwości skutkuje nieraz nieprzemyślanymi decyzjami. Przód ogrodu w zasadzie miał być jedynym zagospodarowanym z rozmysłem fragmentem. Jednak pojawiła się wpierw chęć ogarnięcia domku do zabawy dzieciom, potem wiaty na samochody, teraz czas na szklarnię i warzywnik, które trzeba jakoś z głową wpasować w już poszatkowaną przestrzeń za domem.
Dodatkowo jeszcze planujemy domek narzędziowy, którego forma jest nadal ustalana.

Chciałabym, żeby szklarnia wraz z warzywnikiem była częścią zarówno użytkową jak i ozdobną. Z rosnącymi pomiędzy warzywami kwiatami, bylinami.

Zamieszczam poniżej rzut działki za domem z zaznaczonymi drzewkami. Dwie krateczki to 1 metr. Szklarnia (zielony prostokąt), mimo że pod względem stron świata powinna być ustawiona inaczej, to musimy ustawić ją prostopadle do granicy, bo inaczej jest zbyt duży spadek. Domek narzędziowy (szary prostokąt z czarną ramką) planowany był w miejscu jak poniżej. Jeżeli narzuca się Wam jakis ewidentny błąd lub potworność to dajcie znać. Może macie też gdzieś w swoich folderkach inspiracje na ogrody warzywno-ozdobne?

Na brązowo rabaty
Gdyby ktoś miał pomysł na inne umieszczenie tych dwóch budynków lub jakieś zagospodarowanie warzywnika, to przesyłam link do wirtualnej tablicy, na ktorej oba budynki są ruchome. Można tam też coś po swojemu dorysować. Tablica ma kilka stron, więc jakby kogoś poniosło, to może zacząć od nowa na nowej stronie. Spadek w kierunku południowo-zachodnim. Powinien zostać niezastawiony przejazd od domu do bramy.
lilarose 22:36, 21 lut 2023

Basieksp napisał(a)
Wszystko fajnie jak jest prąd u nas w zeszłym roku, raz go nie było trochę dłużej, a my cały dzień siedzieliśmy po ciemku w domu, przy opuszczonych roletach w biały dzień, po ciemku

osz, nieźle Przypomniał mi się taki filmik: pan wraca do swojego inteligentnego domu ale niestety z uwagi na znieczulenie u dentysty, wydaje niewyraźne komunikaty swoim sprzętom. I włączają mu się nie te i nie tak, jakby sobie życzył
Rojodziejowa 22:41, 21 lut 2023

lilarose napisał(a)

osz, nieźle Przypomniał mi się taki filmik: pan wraca do swojego inteligentnego domu ale niestety z uwagi na znieczulenie u dentysty, wydaje niewyraźne komunikaty swoim sprzętom. I włączają mu się nie te i nie tak, jakby sobie życzył

Widziałam to! Bardzo dobre
LIDKA 22:41, 21 lut 2023

Asia a do garażu wjeżdżasz od frontu obok domu, podjazdem przy skarpie z murami?

Do czego jest brama z tyłu?
LIDKA 22:44, 21 lut 2023

Masz rzut na całą działkę?
Judith 22:45, 21 lut 2023

Asia, a to brązowe obok szarego prostokąta to co to jrst?
Rojodziejowa 22:46, 21 lut 2023

Do domu wjeżdżam od wschodu, wzdłuż skarpy, która ciągnie się wzdłuż całej działki. Brama z tyłu jest na pole, które kiedyś było uprawne. Tam planujemy kompostownik i ewentualnie składowanie rzeczy i możliwość przejazdu jakiegoś sprzętu roboczego. Zostawiona jest "na wszelki wypadek"
Rojodziejowa 22:46, 21 lut 2023

Judith napisał(a)
Asia, a to brązowe obok szarego prostokąta to co to jrst?

Na brązowo rabaty
Rojodziejowa 22:48, 21 lut 2023

LIDKA napisał(a)
Masz rzut na całą działkę?