Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Judith 19:53, 22 lut 2023

Asia, piękny warzywnik ma Hania Gruszka - dla urozmaicenia jest to propozycja warzywnych rabatek w ziemi
EDIT: tu widać conieco
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6369-to-tu-to-tam-lopatke-mam?page=2080
anuska2507 20:03, 22 lut 2023

Dorzucę jeszcze taką inspirkę:
https://pl.pinterest.com/pin/550002173256504188/

Hania-Gruszka ma kwaterki warzywne w trawniku.

I podpowiadam,że możesz rozważyć zbieranie deszczówki ze szklarni czy domku narzędziowego
Makao 20:13, 22 lut 2023

Też uważam że skrzynie najlepsze. Wręcz bezpieczniejsze bo chronią bardziej od przymrozków gruntowych.
Rojodziejowa 20:21, 22 lut 2023

Magda, dzięki za piny! Właśnie takie na jedną deskę - która robi bardziej za border niż podniesioną skrzynię podobają mi się najbardziej.

Jeśli chodzi o słoneczko, to tam jest go sporo. Pojawia się dość wcześnie i w zasadzie aż do samego zachodu ta część działki jest bardzo dobrze nasłoneczniona.
Jeśli chodzi o bliskość, to może nie jest to najbliżej domu jak mogłoby być, ale działka nie jest też ogromna, więc od wejścia do przyszłej części warzywnej jest może z 20 metrów. Chyba nie dostanę zadyszki idąc po pomidora

Co do źródła wody, to już chyba po ptokach. Jedynie myślę nad pojemnikami na deszczówkę, którą możemy wykorzystać i to będzie dość blisko. Inspiracja Martki super na wodę, tylko przy dzieciach mam jakieś głupie obawy... Może jeszcze znajdę coś ładnego?

A co do szklarni, to napisałam do gościa, który robi zadaszenia, balustrady, pergole zarówno szklane jak i poliwęglanowe. Pokazałam mu co mi się wizualnie podoba, czyli np. to co ma Stimeo oraz to, co uważam za wytrzymałą konstrukcję, czyli Evex. Będzie więc konstrukcja stalowa, poliwęglan 6mm, ocynk+malowanie proszkowe, wizualnie podobna do Stimeo, ale mocniejsza.
Rojodziejowa 20:23, 22 lut 2023

Judith napisał(a)
Asia, piękny warzywnik ma Hania Gruszka - dla urozmaicenia jest to propozycja warzywnych rabatek w ziemi
EDIT: tu widać conieco
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6369-to-tu-to-tam-lopatke-mam?page=2080

Znam oczywiście Przed oczami mam fotki z jakimś psim towarzyszem pilnującym upraw
Rojodziejowa 20:24, 22 lut 2023

anuska2507 napisał(a)
Dorzucę jeszcze taką inspirkę:
https://pl.pinterest.com/pin/550002173256504188/

Hania-Gruszka ma kwaterki warzywne w trawniku.

I podpowiadam,że możesz rozważyć zbieranie deszczówki ze szklarni czy domku narzędziowego

Zbieram na razie z garażu do plastikowych pojemników. Szklarnia ma zaplanowane orynnowanie właśnie do zbierania deszczówki, przy domku na pewno też zrobię
Judith 20:37, 22 lut 2023

Asia, a’propos „głupich obaw o dzieci”. Oczywiście nie są głupie, a widziałam kiedyś super rozwiązanie w jakimś programie ogrodniczym. Rozwiązanie dotyczyło wprawdzie stawu, ale dlaczego nie zastosowac go w takim zbiorniku?
Otóż mianowicie, właściciele działki ze stawem mieli wnuki i obawy identyczne z Twoimi. Rozwiązaniem było wstawienie kratownicy na nóżkach do stawu. Kraty były tuż pod lustrem wody, dzieciom nic nie groziło w razie czego .
lilarose 20:57, 22 lut 2023

taka wysokość na deskę ma wiele zalet- przede wszystkim ziemia nie wysycha tak szybko, jak w wysokich skrzyniach. Druga sprawa, to dosypywanie/wymiana podłoża - do takiej niższej dorzucisz trochę własnego kompostu i jest ok, do wysokich potrzebujesz na uzupełnianie znacznie więcej.
LIDKA 20:58, 22 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Makao dobrze zinterpretowałaś - ta część ma być raczej użytkowa, ale chciałabym, żeby też była ładna Ten domek miał też nie szpecić, stać się tłem dla rabaty fioletowo białej i zasłaniać od wjazdu część działki, gdzie zawsze zbiera nam się jakieś dziadostwo, a zbiera się przy skarpie przed bramą (tj. Lewu górny róg planu).
Zrobię może parę ujęć tego burdelu i opiszę jeszcze kilka kwestii związanych z wybranymi miejscami.
Na razie na szybko zostawię trochę koślawy rysunek - to, co mam w głowie. Tzn. jak mogłoby to wyglądać z tymi budynkami:

Domek mialby taki sam kąt nachylenia dachu jak szklarnia, zamiast 6m miałby 4m.

To jest dobre ułożenie budynków.
Ja za daszkami dwuspadowymi.

Asia a w koło szklarni te skrzynie czy tylko za?
Tam gdzie podpisałaś część warzywnikowa.

Rojodziejowa 21:01, 22 lut 2023

Judith napisał(a)
Asia, a’propos „głupich obaw o dzieci”. Oczywiście nie są głupie, a widziałam kiedyś super rozwiązanie w jakimś programie ogrodniczym. Rozwiązanie dotyczyło wprawdzie stawu, ale dlaczego nie zastosowac go w takim zbiorniku?
Otóż mianowicie, właściciele działki ze stawem mieli wnuki i obawy identyczne z Twoimi. Rozwiązaniem było wstawienie kratownicy na nóżkach do stawu. Kraty były tuż pod lustrem wody, dzieciom nic nie groziło w razie czego .

Prosto i estetycznie