Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Makao 13:13, 21 lut 2023

O mój boziu, ale tu zabawki wymieniacie. Powiedziałam o tym swojemu mężowi to tylko głową pokręcił

To już chyba luksus jak dla mnie. Na razie wystarczą nam czipy do bramki i drzwi wejściowych. Jeszcze na tapecie było okamerowanie domu na zewnątrz po tym jak na halloween obrzucili nam dom i nowiutkie drzwi jajkami bo nie było nas w domu a dzieciaki bali się otworzyć drzwi. Musiałam elewacje szorować szczotką ryżową.
Rojodziejowa 14:55, 21 lut 2023

Magara, ja to staram się od czasu do czasu nawet zapytać, co sądzi a takim i takim umiejscowieniu rabaty itp. Może jak poczuje, że ma jakiś wpływ, to mu lżej będzie mimo mniejszego trawniczka

Mój to straszny gadzeciarz, ale mi to nie przeszkadza, póki mi wstawi jakiegoś ustrojstwa wątpliwej urody na widoku

Judith, co do Alexy i Fibaro musiałam się zapytać wujka G

Ciekawa jestem, czy nie będziemy kiedyś na etapie, gdy rzeczy nie-smart będą ekskluzywne. Już teraz mam wrażenie, że to niemożliwe, żeby nas wszystko nie słuchało, skanowało, badało nawet jak nie zdajemy sobie sprawy. Przecież to już norma, że wyświetla nam się reklama rzeczy, o którejś z kimś rozmawialiśmy, a to chyba tylko czubek góry lodowej.

Makao, kamery na zewnątrz mamy - nagrywają gdy wykryją ruch. Służy czasem do trywialnych rzeczy, ale m.in. też mamy nagrany fragment akcji z wilczurami sąsiadów.
anuska2507 17:53, 21 lut 2023

Ja swojego nawet nie pytam, czy wie, co to Arduino, bo pamiętam, że miał to na studiach jeszcze reaktywuje jakieś stare projekty
Alexę też mieliśmy, ale trafiliśmy na jakiś program o tym, jak Amazon śledzi ludzi, i trafiła do szuflady.
Z inteligentnego domu został Sonoff, który sezonowo przydaje się do załączania światełek na choince lub pompki w basenie
Szymka 18:18, 21 lut 2023

Magara napisał(a)
Tia, kiedyś wystarczyło w nocy dziecku kolejkę PIKO podebrać, teraz trzeba kombinować żeby był fun
Z tym przeciąganiem to uważaj, bo zacznie Ci kierunki nasadzeń wytyczać

O to to ! Ja bym nie ryzykowała i trzymała w bezpiecznej odległości
Mam takiego jednego za płotem

A z gadżetów, to mam tylko telefon z internetem
Judith 18:56, 21 lut 2023

anuska2507 napisał(a)
Ja swojego nawet nie pytam, czy wie, co to Arduino, bo pamiętam, że miał to na studiach jeszcze reaktywuje jakieś stare projekty
Alexę też mieliśmy, ale trafiliśmy na jakiś program o tym, jak Amazon śledzi ludzi, i trafiła do szuflady.
Z inteligentnego domu został Sonoff, który sezonowo przydaje się do załączania światełek na choince lub pompki w basenie

A niech reaktywuje! Arduino to wszak taki zestaw "zrób to sam" - ile frajdy można mieć z samego przygotowywania takiego sprzętu do użytku! .
sylwia_slomc... 19:28, 21 lut 2023

OMG to ja jestem jednak starej daty bo za takimi nowinkami nie ganiam. Jakoś nie robią na mnie wrażenia, nie czuję potrzeby ich posiadania, nie są mi w życiu potrzebne...
Bardziej myślę o tym, że ten pęd do nadążenia za "cywilizacją" zaśmieca planetę czyli dom nas wszystkich. Coraz częściej pod tym kątem patrzę przy jakichkolwiek zakupach.
Ale nie mówię, że nowinki są złe w końcu ułatwiają życie. Sama ciasto mieszam mikserem, a nie trzepaczką więc hipokrytką bym była gdybym krytykowała Młodość swoje prawa ma
sylwia_slomc... 19:28, 21 lut 2023

Asia każdy sposób na Emusia jeśli tylko działa jest dobry
Martka 20:16, 21 lut 2023

Wiem, co to Arduino, mógłby policzyć nawet nornice na rabacie Ale nigdy przenigdy nie będę miała tak zaawansowanego systemu Idę w proste rozwiązania. Jednak gdyby to Arduino miał przesądzić o kilku moich ogrodowych swobodach i decyzjach... poszłabym mojemu Co-Gardenerowi na ustępstwa Więc przeciągaj i przyciągaj Tylko niech za bardzo się nie wczuje

Judith 20:21, 21 lut 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
OMG to ja jestem jednak starej daty bo za takimi nowinkami nie ganiam. Jakoś nie robią na mnie wrażenia, nie czuję potrzeby ich posiadania, nie są mi w życiu potrzebne...
Bardziej myślę o tym, że ten pęd do nadążenia za "cywilizacją" zaśmieca planetę czyli dom nas wszystkich. Coraz częściej pod tym kątem patrzę przy jakichkolwiek zakupach.
Ale nie mówię, że nowinki są złe w końcu ułatwiają życie. Sama ciasto mieszam mikserem, a nie trzepaczką więc hipokrytką bym była gdybym krytykowała Młodość swoje prawa ma

Sylwia, Smart Home to urządzenia, które wręcz mogą pomóc w naszej trosce o planetę - np. wyłączają światło, gdy nas nie ma w danym pomieszczeniu, utrzymują stałą temperaturę ograniczając spalanie, komunikują, kiedy jest dobry moment dnia na korzystanie z energii elektrycznej wytwarzanej przez panele eliminując w ten sposób zużycie prądu pozyskanego z węgla i pozwalają w tym celu na włączenie pralki gdy nie ma nas w domu. Tak, ze ten .
W temacie „praw młodości” - obstawiam, ze jesteśmy równolatkami . Albo i nawet nie - z moja wiekową przewagą .
Agatorek 20:43, 21 lut 2023

Judith napisał(a)

Sylwia, Smart Home to urządzenia, które wręcz mogą pomóc w naszej trosce o planetę - np. wyłączają światło, gdy nas nie ma w danym pomieszczeniu, utrzymują stałą temperaturę ograniczając spalanie, komunikują, kiedy jest dobry moment dnia na korzystanie z energii elektrycznej wytwarzanej przez panele eliminując w ten sposób zużycie prądu pozyskanego z węgla i pozwalają w tym celu na włączenie pralki gdy nie ma nas w domu. Tak, ze ten .

Takie, czy też podobne, rozwiązania mają niektóre sprzęty już wbudowane. Np. piec, na którym ustawię temperaturę, którą musi utrzymać w (wybranych) pomieszczeniach.

Lampki zewnętrzne (np u mnie na zegarze ) i ich włączanie o danej godzinie można podłączyć bezpośrednio przez taki małe urządzenie (wypadła mi nazwa z głowy) do kontaktu.

EM zainstalował mi jakieś ustrojstwo do lamp ogrodowych, które działa na pilota, i np. jak wracam wieczorem do domu, to mogę sobie od bramy je włączyć. Włączanie ich na ruch przy moich futrzakach zapewniłoby dyskotekę na wsi

Mamy jakieś tam rozwiązania zainstalowane, ale to raczej drobnostki. Dla mnie to prawie bez znaczenia, eM trochę bardziej się tym kręci, ale nic nie jest powiązane z siecią internetową.

Edit: jednak mamy jedno rozwiązanie, które działa przez wi-fi. , ale pozostałe, to „tradycyjne”.