Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

hindsight 10:50, 19 wrz 2016

Beatko, czy dobrze zrozumiałam, że w Biedronce są juz przeceny na cebule?
Psiamama 11:08, 19 wrz 2016

hindsight napisał(a)

Ja bym wymieniła
Polar Bear zdecydowanie robi większe wrażenie i jest taka elegancka.

Rozchodnik przepiękny, jak te małe sadzonki urosną to będzie zachwycająco

Ja też dojrzewam do decyzji wymiany. Mam anabel, pink diamonda i jakąś nn. Wszystkie wymienię na polar bear albo limke bo mam już jedną. A te przesadzę na nową rabatę wiosną. Pink d. słabo mi kwitnie w tym roku i przy jej ażurowych kwiatach wygląda to słabo poza tym stwierdzam, że wolę hortki mniej przebarwiające się na różowo.
Gruszka_na_w... 20:14, 19 wrz 2016

Makusia napisał(a)
Bea- jak masz wątpliwości lub dopada Cię zanik pamięci, to proponuję cofnąć się kilkadziesiąt stron we własnym wątku Myślę, że taka terapia wstrząsowa poprawi Ci nastój i nieco złagodzi samokrytykę

Ja nawet specjalnie mam ustawione tak, żeby mi się watek zawsze na pierwszej stronie otwierał. Widok mojej działki w postaci szczerego pola działa na mnie jak afrodyzjak.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
jolanka 08:06, 20 wrz 2016

Beatko, te karpy róż nie wyglądają tak źle jak pisalas. Myślę ze będą ok. Podlewaj, w październiku spryskalabym miedzianej i finish
LyraBea 09:03, 21 wrz 2016

hindsight napisał(a)
Beatko, czy dobrze zrozumiałam, że w Biedronce są juz przeceny na cebule?
Opakowania dużych czosnków po dwie cebule za 3,99zł a wcześniej kupiłam kilka sztuk po 7,99zł. No to zeszli z ceny.
Psiamama napisał(a)

Ja też dojrzewam do decyzji wymiany. Mam anabel, pink diamonda i jakąś nn. Wszystkie wymienię na polar bear albo limke bo mam już jedną. A te przesadzę na nową rabatę wiosną. Pink d. słabo mi kwitnie w tym roku i przy jej ażurowych kwiatach wygląda to słabo poza tym stwierdzam, że wolę hortki mniej przebarwiające się na różowo.
Widziałam u Ciebie hortki. Nie jest źle. Ładnie kwitną, ale gdy wiosną pytałam o Pink Diamonds, to zdjęcia z zeszłego roku bardziej przekonywały a teraz widzę, ze na mojej rabacie potrzebne są bardziej wyniosłe, sztywne i o większych kwiatach stąd przychylam się do Polar Bear.
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ja nawet specjalnie mam ustawione tak, żeby mi się watek zawsze na pierwszej stronie otwierał. Widok mojej działki w postaci szczerego pola działa na mnie jak afrodyzjak.
To jest jakaś metoda, by sobie humor poprawić i pozbyć się wątpliwości. Chyba sobie na tapecie kompa ustawię widok z okna sprzed kilku miesięcy. Gdy będę odpalać i ukaże mi się krajobraz księżycowy, polecę zaraz do salonu przez okno upajać się zielenią w ogrodzie
LyraBea 09:11, 21 wrz 2016

jolanka napisał(a)
Beatko, te karpy róż nie wyglądają tak źle jak pisalas. Myślę ze będą ok. Podlewaj, w październiku spryskalabym miedzianej i finish
Dziękuję Jolanko z rzut okiem. Pożyjemy zobaczymy

Mialam już nie robić zakupów, ale znowu dorwały mnie cebule. Tym razem czosnki w Lidl pakowane w większych ilościach. Do wyboru, do koloru. No to dobrałam kilka Ivory Queen pakowane po 15 szt.
Potem wstąpiłam do Netto a tam...Cebulki i róże! No i wygarnęłam 7 opakowań czosnków główkowatych. Różom się oparłam. Zaczynam się poważnie martwić myślą, że mam to wszystko posadzić...

Dzisiaj mam w planach nawiezienie trawnika nawozem jesiennym. Zostały mi 2 hosty do podzielenia i rozplanowania. Zrobiłam tymczasowe hostowisko w kącie rabaty rozłożystej. Tam i tak naradzie nie mam w planach nic konkretnego sadzić. Wiosną więc będzie przynajmniej zielono.
asiak 10:29, 21 wrz 2016

Beatko, przyszłam się przywitać, bo jeszcze u Ciebie nie byłam I stwierdzam, że masz pięknie
LyraBea 11:02, 24 wrz 2016

asiak napisał(a)
Beatko, przyszłam się przywitać, bo jeszcze u Ciebie nie byłam I stwierdzam, że masz pięknie
Witam Asiu. Rozgość się.
========================== >>>> oOo <<<< ==================================
W ostatnie dni miałam trochę latania, więc do Ogrodowiska zaglądałam jednym okiem, ale to też czas, gdzie zaczyna mnie łapać wspomniana już na wątku Marty chandra jesienna. Trochę w tym roku inaczej niż zawsze, bo ogród mi nie daje na dobre zakopać się pod kocem i czekać na wiosnę.
Jeszcze w tym roku, poza prozaicznymi sprawami typu przygotowanie terenu warzywnika do zimy czy posprzątanie obejścia ze sprzętu na zimę, poupychanie wszystkiego po kątach garażu, z ważnych rzeczy do zrobienia pozostanie mi umieszczenie w glebie jakieś 500 cebulek kwiatów, ale najważniejsze jeszcze, co mnie czeka tej jesieni to zakup i posadzenie 3 serbów oraz żywopłotu grabowego. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Musiałam też zrobić porządek z moimi 4 bukszpanami, które miałam od ponad 1,5 roku w donicach na tarasie. Jedną zimę przetrwały w nieocieplonych donicach, ale zaczęłam obawiać o ten rok. A i tak wiedziałam, że wymagają wzbogacenia podłoża, przesadzenia. Postanowiłam więc wyciągnąć je z tych plastykowych donic, dołożyć sadzonki, ktore zaczęłam robić zeszłej wiosny i dać do ziemi. Powstaje kontynuacja planu rabaty, który mam w głowie i w ten sposób zaczęłam coś, co w przyszłości będzie mam nadzieję zgrabnym kulowiskiem. I zaczęło się "rzeźbienie" w trawniku. Świetnie wychodzi rancik Wszystkie sadzonki bukszpanów i tawuły są mojej "produkcji", więc zaczyna cieszyć fakt, że moja praca się zwraca wymiernie.
Łyso jest jeszcze, nie ma drugiego planu, brakuje mi czegoś w środku. Chciałam kupić jeszcze rzutem na taśmę kulkę z cisa na nóżce, ale u nas w okolicy nie ma takich cudów Tak wiec na razie jest taki zalążek rabaty, ale kolejne mordorowisko uporządkowane. Gruz "uporządkowałam" tam będzie w przyszłości droga dojazdowa do drewutni a teraz wygląda jak droga donikąd Jestem cała szczęśliwa, że mi się chciało to zrobić...
Było:

Jest:

Było:

Jest:

Co o tym myślicie? Co dołożyć do kompozycji? Coś na nóżce czy może jakieś drzewko kolumnowe? A jakby prezentował sie szczepiony na 1m miłorząb Mariken?

Pozdrawiam cieplutko.
Margerytka40 11:12, 24 wrz 2016

Łał ale fajnie. A nie myślałaś o jakimś drzewie kolumnowym? Tam jednak widziałabym coś wyższego jakiś buk lub wiąz.
asiak 11:26, 24 wrz 2016

Mi już się podoba, nie doradzę, bo sama potrzebuje doradztwa