Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

Gruszka_na_w... 15:16, 22 lis 2016

Dostałam parę lat temu takie piękne pierniczki w prezencie. Pod groźbą wydziedziczenia zabroniłam konsumpcji. Są cudowną ozdobą choinki. Jestem pełna podziwu dla Twoich umiejętności!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MirellaB 17:35, 22 lis 2016

Najpiękniejsze pierniki jakie dotychczas widziałam
mirkaka 08:32, 23 lis 2016

Czytałam przepis i chyba się skuszę na robotę. Beatko podaj jeszcze jak robisz lukier, i czym go wyciskasz że wychodzą takie cieniutkie kreseczki
LyraBea 14:55, 25 lis 2016

mirkaka napisał(a)
Czytałam przepis i chyba się skuszę na robotę. Beatko podaj jeszcze jak robisz lukier, i czym go wyciskasz że wychodzą takie cieniutkie kreseczki

Mireczko, fajnie, że zachęciłam Cię do pierniczenia.
Lukier robię z TEGO przepisu. Jest idealny do precyzyjnych wzorków.
LyraBea 15:00, 25 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dostałam parę lat temu takie piękne pierniczki w prezencie. Pod groźbą wydziedziczenia zabroniłam konsumpcji. Są cudowną ozdobą choinki. Jestem pełna podziwu dla Twoich umiejętności!

Mam kilka stałych osób na liście, którym co roku sprawiam po kilka sztuk. Pakuję w celofan, ozdabiam koronkowymi śnieżynkami. Zanoszę między innymi mojej starszej sąsiadce z bloku. Co roku odwiedzam ją w BN i przynoszę jej porcję świeżych pierników, a ona bierze je ze szczególną delikatnością, po czym stawia pod choinkę...Obok tych sprzed roku, dwóch, trzech Też nie pozwala ich nikomu tknąć i w ten sposób niezłą już kolekcję uzbierała
LyraBea 15:03, 25 lis 2016

MirellaB napisał(a)
Najpiękniejsze pierniki jakie dotychczas widziałam
:* Dziękuję.

A co u mnie? Zapadam pomału w zimowy sen. Ostatnie dni były tak przyjemne, było tak ciepło, że delektowałam się spacerem po ogrodzie i robiłam zdjęcia. Fajna myśl, ze nic już nie muszę robić. No ok, podlałam moje cisy, serby i platany, ale to przyjemność.
No a dzisiaj 10 minut poświęciłam na posadzenie 20 szachownic, które mnie dopadły w B. No jak nie kupić, jak po 98gr były!

Gruszka_na_w... 18:25, 25 lis 2016

LyraBea napisał(a)

Mam kilka stałych osób na liście, którym co roku sprawiam po kilka sztuk.

Świetny pomysł na prezent. I napiszę jeszcze, że najbardziej sobie cenię właśnie takie, które od darczyńcy wymagały czegoś więcej niż zasobności portfela.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
jolanka 18:52, 25 lis 2016

ja robie jeszcze choinki z kruchych ciastek - gwiazdek układanych jedna na drugiej, polanych lukrem Fajnie to wygląda
Katkak 11:48, 26 lis 2016

LyraBea napisał(a)
Iwonko, z masy cukrowej nie robię, bo mam dosyć pracy z nią przy okazji przygotowywania tortów. Za to jak wspomniałam, wypiekam setki pierniczków. Część zostawiam takie saute, część lukruję. O takich:

Co roku obdarowuję cała rodzinkę, bo jak kilka lat temu zrobiłam pierwszą partię, to potem przez cały rok nikt tego nie ruszył, bo niby szkoda (chyba nie smakowało )

O raju, jakie piękne . Prawdziwe dzieła ztuki . Powiem Ci, że też nie miałabym serca ich zjeść . Choinkę bym w same takie pierniczki ubrała, w światełka i tyle. Cudownie taki prezent dostać . Przpiękne są Beatko i z pewnością równie pyszne .
MirellaB 15:03, 27 lis 2016

Przypomniałaś mi o podlaniu iglaków przed zimą.