Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

LyraBea 09:16, 07 sie 2016

jolanka napisał(a)
Beatko piszę zrywami bo łażę Napisałam Ci u mnie o nawodnieniu
Poczytałam sobie. Na pewno będę rozważać nawodnienie, ale kiedy i jak to jeszcze trochę. Napiszesz mi na priw, ile was cały system kosztował?
anbu napisał(a)
Bea kompostownik super, ile ma komór? Fajnie dynie wyglądają zza tych wielgachnych liści. Widzę, że przygotowujesz się do halloween
Jedną. Ale za to 175cm długą, szer 85. Mogę sobie w niej mieszać. No i drzwiczki otwierane od dołu zrobiłam. Jak mi się sprawdzi, to nie problem zmontować w przyszłym roku drugi taki sam i już będę miała dwu komorowy

Wczoraj z przerwami padało cały czas, w nocy dolało już mocniej a dzisiaj ładnie świeci słoneczko. Niestety wieje nieprzyjemnie. Czuć jesień jak Bozię kocham
Joku 10:22, 07 sie 2016

Beata, ależ ty zdolna jesteś! Kompostownik z otwieranymi drzwiczkami własnoręcznie wymodzić ... Podziwiam !
LyraBea 11:06, 07 sie 2016

Kochani pomóżcie mi podjąć decyzję. Ja to z tych Zoś- Samoś, ale tym razem naprawdę potrzebuję pomocy w podjęciu decyzji.
Jakiś czas temu pokazywałam u mnie zdjęcie 3 malutkich jodełek koreańskich, które kupiłam pogoniona impulsem bliżej nie zrozumiałym. No i pałętają mi się bidulki w doniczkach. Zaniedbane, czasem podsuszone, czasem zalane, widać, że nawet spływający trawnik w nich rośnie. Szkoda mi ich.

Miałam je rozstrzelić gdzieś po ogrodzie, no ale gdzie, skoro większość rabat jeszcze mi się nie zwizualizowała. Pozostało mi je albo zadołować na zimę w ziemi, albo spróbować im znaleźć konkretną miejscówkę.
Wiem, że prawie centralnie na rabacie z rozmachem chcę mieć 3 choiny. Myślałam o serbach, bo mi się podobają i dosyć ładnie rosną w siłę. No ale mam te koreanki i tak mi zaczęło chodzić po głowie, że może by je tam dać? Powstrzymują mnie opinie, że jodła koreańska wolno rośnie, chociaż i tu zdania są podzielone. Proszę po pomoc w podjęciu decyzji. Czy dać tam koreanki, czy jednak wiosna kupić ładne okazy Serbów? A może coś jeszcze innego? Co się tam będzie mi prezentować?
Zrobiłam wizkę na szybko, Tylko taką wielkość to one pewnie po 10 latach jak nie później osiągną, co?

HELP!
LyraBea 11:09, 07 sie 2016

Joku napisał(a)
Beata, ależ ty zdolna jesteś! Kompostownik z otwieranymi drzwiczkami własnoręcznie wymodzić ... Podziwiam !
Jolu, ja uwielbiam takie majsterkowanie. Już w starym ogrodzie sobie sama zbijałam pergole Z moimi narzędziami to tylko takie drobne sprawy jak stojak na drewno czy właśnie kompostownik. Zawsze coś.

Ale brzydka pogoda. Nie lubię tak Mam na dzieję, że u Ciebie troszkę chociaż lepiej.
dominika_ 12:18, 07 sie 2016

Mnie się ta wizualizacja podoba
Flower1 16:23, 07 sie 2016

LyraBea napisał(a)
Kochani pomóżcie mi podjąć decyzję. Ja to z tych Zoś- Samoś, ale tym razem naprawdę potrzebuję pomocy w podjęciu decyzji.
Jakiś czas temu pokazywałam u mnie zdjęcie 3 malutkich jodełek koreańskich, które kupiłam pogoniona impulsem bliżej nie zrozumiałym. No i pałętają mi się bidulki w doniczkach. Zaniedbane, czasem podsuszone, czasem zalane, widać, że nawet spływający trawnik w nich rośnie. Szkoda mi ich.

Miałam je rozstrzelić gdzieś po ogrodzie, no ale gdzie, skoro większość rabat jeszcze mi się nie zwizualizowała. Pozostało mi je albo zadołować na zimę w ziemi, albo spróbować im znaleźć konkretną miejscówkę.
Wiem, że prawie centralnie na rabacie z rozmachem chcę mieć 3 choiny. Myślałam o serbach, bo mi się podobają i dosyć ładnie rosną w siłę. No ale mam te koreanki i tak mi zaczęło chodzić po głowie, że może by je tam dać? Powstrzymują mnie opinie, że jodła koreańska wolno rośnie, chociaż i tu zdania są podzielone. Proszę po pomoc w podjęciu decyzji. Czy dać tam koreanki, czy jednak wiosna kupić ładne okazy Serbów? A może coś jeszcze innego? Co się tam będzie mi prezentować?
Zrobiłam wizkę na szybko, Tylko taką wielkość to one pewnie po 10 latach jak nie później osiągną, co?

HELP!

Ja bym dała Serby..super te trzy chojny wyglądaja. Kupuj jak najszybciej, czas to pieniądz ))
zoja 17:29, 07 sie 2016

nic nie wiem o serbach i choinkach więc nie doradzę, ale wizualizacja bardzo mi się podoba
Joku 18:41, 07 sie 2016

Koreanki wcale nie rosną aż tak wolno. Wiem bo miałam w poprzednim ogrodzie. Co prawda rosła w niezbyt sprzyjającym miejscu więc się wyciągała do góry. Zostawiłam ją chyba w 13. roku po posadzeniu, miała ponad 2 m.
Te twoje posadziłabym w jakimś wolnym miejscu robiącym za rozsadnik. Przez ten czas kiedy wymyślisz dla nich miejsce mogą nieco urosnąć. Bo na razie wyglądają na maluchy.
Serby w przyszłości będą bardziej szczupłe (tak wynika z moich obserwacji np. w Hortulusie w Dobrzycy bo przyglądam się im od lat). I po wielu latach chyba brzydsze od jodeł. Ale to moje prywatne zdanie .
LyraBea 09:11, 08 sie 2016

Joku napisał(a)
Koreanki wcale nie rosną aż tak wolno. Wiem bo miałam w poprzednim ogrodzie. Co prawda rosła w niezbyt sprzyjającym miejscu więc się wyciągała do góry. Zostawiłam ją chyba w 13. roku po posadzeniu, miała ponad 2 m.
Te twoje posadziłabym w jakimś wolnym miejscu robiącym za rozsadnik. Przez ten czas kiedy wymyślisz dla nich miejsce mogą nieco urosnąć. Bo na razie wyglądają na maluchy.
Serby w przyszłości będą bardziej szczupłe (tak wynika z moich obserwacji np. w Hortulusie w Dobrzycy bo przyglądam się im od lat). I po wielu latach chyba brzydsze od jodeł. Ale to moje prywatne zdanie .
Po 13 latach tylko 2 metry? Nie , no nie doczekam! Muszę coś innego chyba.
Czyli co, raczej mimo wszystko gdzieś rozrzucić moje koreanki po ogrodzie a tu się nad Serbami pokłonić? To, że szczupłe to właśnie mi się podoba, bo w miarę blisko płotu sąsiadów będą rosły...Hm.
LyraBea 09:13, 08 sie 2016

dominika_ napisał(a)
Mnie się ta wizualizacja podoba

zoja napisał(a)
nic nie wiem o serbach i choinkach więc nie doradzę, ale wizualizacja bardzo mi się podoba

Czyli sam fakt, ze mi się tam choinowate widzą OK, tak?

Nadal nie wiem ostatecznie, które posadzić