Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 23:11, 20 kwi 2020

mrokasia napisał(a)
Ha, o cudach się nie dyskutuje, z cudów się korzysta .

Pomysł z tymi podniesionymi rabatami bardzo fajny. Ciekawa jestem jak to wyjdzie w realu. I tak jak Ewa zastanawiam się czy korzenie świerka nie wlezą w te "skrzynie" węsząc tam źródło urodzajnej ziemi.
Masz zamiar gdzieś jeszcze powtórzyć takie rozwiązanie?

Nawet jeśli wejdą, to liczę na to, że w te wyniesione rabaty uda mi się wepchać tyle dobrej ziemi, że przynajmniej na pierwsze lata wystarczy posadzonym roślinom.

To jest jedyna taka duża rabata w moim ogrodzie. Pozostałe są same wąskie, więc raczej nie planuję na nich robić takich schodków. Ale że podkłady już mam w ogrodzie, to może nie będzie wielkiego zgrzytu.

Liczę na to, że podzielenie tej wielkiej rabaty na mniejsze fragmenty, z lepszymi warunkami, pozwoli mi lepiej ogarnąć ten teren.
makadamia 23:12, 20 kwi 2020

TAR napisał(a)

przycinalas po kwitnieniu? poprzedni ogrod byl na piachu, tawuly posadzone miedzy sosnami, lekko nie mialy

a co to za podklady ogrodowe? betonowe czy smierdziuchy kolejowe?

przycinałam po kwitnieniu

no właśnie przypadkiem znalazłam: wymiary mają jak te kolejowe, ale nie są impregnowane tym świństwem, więc zobaczymy.
makadamia 23:14, 20 kwi 2020

andzia458 napisał(a)
Asiu, ależ pięknie w Twoim wątku. Podziwiam.

Cześć Andziu, pięknie to tu nie było od zeszłego lata, jak wstawiałam fotki z sezonu. Tym niemniej dziękuję pięknie i witam serdecznie
jolanka 23:59, 20 kwi 2020

No, no, a te dobre fluidy Twojego eMa to możesz wysłać? Mojemu by się przydały
Helen 05:51, 21 kwi 2020

Asia, do mnie też wyślij dobre fluidy. Może wreszcie coś się zmieni
inka74 08:22, 21 kwi 2020

Pojechałaś po bandzie z tą konstrukcją. To będzie mega duże i masywne. Podkłady są bodajże w długości 100 lub 120 cm. Nie wiem czy nie lepiej by było po całości podnieść tę rabatę o wysokość 1 belki niż tak kombinować z kształtem. Mam jedną taką przekombinowaną donicę przy wejściu i powiem ci, że po czasie stwierdzam, że jest okropna.

A te fluidy prac mężowskich to chyba przeskakują. Mój wziął się za budowę pergoli pod nową huśtawkę. Najpierw foch na grabież trawnika i akcja nie będzie pergoli. Potem jak mu wytłumaczyłam, że w sumie to ona miała być dla niego bo tak lubi poleżeć nagle dostał speeda i pojechał zamówić drewno. Ech... Co to siedzenie w domu z ludźmi robi
makadamia 08:38, 21 kwi 2020

Helen napisał(a)
Asia, do mnie też wyślij dobre fluidy. Może wreszcie coś się zmieni

jolanka napisał(a)
No, no, a te dobre fluidy Twojego eMa to możesz wysłać? Mojemu by się przydały

Dziewczyny, bardzo bym chciała Was wesprzeć, ale obawiam się, że jak wyślę, to zabraknie, a jeszcze parę prac przydałoby się u nas wykonać
makadamia 08:42, 21 kwi 2020

inka74 napisał(a)
Pojechałaś po bandzie z tą konstrukcją. To będzie mega duże i masywne. Podkłady są bodajże w długości 100 lub 120 cm. Nie wiem czy nie lepiej by było po całości podnieść tę rabatę o wysokość 1 belki niż tak kombinować z kształtem. Mam jedną taką przekombinowaną donicę przy wejściu i powiem ci, że po czasie stwierdzam, że jest okropna.

A te fluidy prac mężowskich to chyba przeskakują. Mój wziął się za budowę pergoli pod nową huśtawkę. Najpierw foch na grabież trawnika i akcja nie będzie pergoli. Potem jak mu wytłumaczyłam, że w sumie to ona miała być dla niego bo tak lubi poleżeć nagle dostał speeda i pojechał zamówić drewno. Ech... Co to siedzenie w domu z ludźmi robi

Te podkłady, które ja widziałam, miały po 2,4m. Ciężko je będzie podnieść

Nie sądzę, żeby było tak źle, jak mówisz: nawet podwójna wysokość, to będzie poniżej kolan. A rabata podniesiona o jeden podkład będzie na wysokości kostek
Zaczęłam od takiego prostego kształtu, bez wcięć, i wydaje mi się, że wtedy wychodziło to za bardzo do przodu.
jolanka 08:46, 21 kwi 2020

makadamia napisał(a)

Dziewczyny, bardzo bym chciała Was wesprzeć, ale obawiam się, że jak wyślę, to zabraknie, a jeszcze parę prac przydałoby się u nas wykonać

Zołza
UrsaMaior 11:38, 21 kwi 2020

Taka koleżanka...;D