Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

HannaR 21:49, 20 kwi 2020

Może na pień drzewa zrobić otwór? Czyli komin z tych podkładów.
makadamia 21:54, 20 kwi 2020

UlaB napisał(a)
Jestem ciekawa efektu - będę odzyskiwac kawalek przestrzeni pod swierkiem.

Asia, cos chyba jest w tej pandemii - niby pracuje sie ale ruch jednak mniejszy. Moj m. nie dosc, ze po ponad10 (!!!) latach mieszkania uruchomił gniazdka na zewnątrz, przygotowal ponownie zapomniane kable do oswietlenia zewnetrznego (odszukanie ktory jest ktory w skrzynce - robota jak dla Sherlocka), z wlasnej nieprzymuszonej woli szuka lamp i mi pokazuje do konsultacji (zwykle jest przeciez na odwrot), znalazl przyczynę nieświecenia lampy nad wyjściem z kotlowni (nadmienię, ze jest po technikum elektrycznym i oboje jestesmy po studiach na takim wlasnie wydziale), to jeszcze z wlasnej inicjatywy (!!!!): wyliczyl i zakupil materialy na drzwi do drewutni (60% zrobione), szuka na moim pinterescie koncepcji na pergolę nad tarasem oraz planuje zrobienie obnizonego tarasu. Tu musze nadmienic, ze rok temu nie chcial o tym slyszec a teraz sam mnie przekonuje ze dostane dzieki temu nową rabatę Cuda!!! Cuda się dzieją i u mnie to ewidentnie nuda wychodzi. Normalnie nie ma na takie "wymysly" nie ma przeciez czasu.

Cuda - zdecydowanie tak. Nuda - nie. EM ma idiotycznego szefa, który mu nawet teraz nie odpuszcza:/.

W każdym razie - darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy. Nie wiem, skąd mu się to wzięło, ale nie narzekam
makadamia 21:55, 20 kwi 2020

Anda napisał(a)
Nie wiem, czy zrozumiałam... Pień świerka będzie zasypany? Ile wyższe chcesz robić te rabaty? Nie wiem, ile mają podkłady.

HannaR napisał(a)
Może na pień drzewa zrobić otwór? Czyli komin z tych podkładów.

Same podkłady są zbyt grube (średnie wymiary: 24x 14 cm) ale coś wymyślę, żeby pnia nie zasypać
makadamia 22:00, 20 kwi 2020

HannaR napisał(a)

Dobry pomysł.
Ale nie za bardzo to symetryczne? Może pociągnąć prawą niższą półkę jeszcze ciutek w prawo?

Haniu - dzięki za dobre słowo. Twoja opinia dużo znaczy.
Z prawej strony jest miejsce do manewru. Wydaje mi się, że najlepiej by wyglądało, żeby półki miały tę samą głębokość, ale nie mam tutaj spiny na wielką dokładność.
Szczegółowe wymiary zależą jeszcze od tego, co wymyślimy z nasadzeniami i od długości belek, które ostatecznie uda mi się zamówić.
makadamia 22:01, 20 kwi 2020

TAR napisał(a)

no nie, po pierwszym kwitnieniu przycinalam i drugie kwiaty slabiej ale tez na ciemno kwitly

czyli z moimi jest coś nie tak.

TAR napisał(a)

co mnie nie dziwi, bo moj samoistnie chce zrobic ogrodzenie od strony lasu, chodniczki przy skrzyniach ogrodowych, porzadek na rozsadniku i jak zaproponowalam pomalowanie na inny kolor skrzyn warzywnych to zaproponowal ze zeszlifuje te stare lakiery, normalnie szok w trampkach. czekalam na to 3 sezony.

wczoraj mu sie wymknelo, ze prawie od 6 tygodni nie wychodzi z domu poza jakims spozywczakiem i raz na tydzien jedzie do biura. jak stwierdzil dostaje do bani i chce na dworzu cos porobic. poki ma zapal zamawiam materiały

nieoczekiwane skutki uboczne pandemii
Anda 22:03, 20 kwi 2020

Zasypać możesz, ale stopniowo co roku 10 cm, nie więcej.

Ogólnie pomysł mi się podoba Podkłady są świetne do takich podwyższeń. Jednak od strony praktycznej zastanawiam się, czy korzenie świerka nie przerosną tych nowo nasypanych rabat?

Postawiłam rok temu worek z kompostem pod płotem za domkiem ogrodnika. Zapomniałam o nim i tak stał sobie do wiosny. Jak go teraz chciałam wziąć z tego miejsca, to było trudno go podnieść, bo w otworach w dnie worka miał powrastane korzenie grabów rosnących za płotem.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 22:18, 20 kwi 2020

Ha, o cudach się nie dyskutuje, z cudów się korzysta .

Pomysł z tymi podniesionymi rabatami bardzo fajny. Ciekawa jestem jak to wyjdzie w realu. I tak jak Ewa zastanawiam się czy korzenie świerka nie wlezą w te "skrzynie" węsząc tam źródło urodzajnej ziemi.
Masz zamiar gdzieś jeszcze powtórzyć takie rozwiązanie?
TAR 22:20, 20 kwi 2020

makadamia napisał(a)

czyli z moimi jest coś nie tak.

przycinalas po kwitnieniu? poprzedni ogrod byl na piachu, tawuly posadzone miedzy sosnami, lekko nie mialy

a co to za podklady ogrodowe? betonowe czy smierdziuchy kolejowe?
andzia458 22:38, 20 kwi 2020

Asiu, ależ pięknie w Twoim wątku. Podziwiam.
makadamia 23:07, 20 kwi 2020

Anda napisał(a)
Zasypać możesz, ale stopniowo co roku 10 cm, nie więcej.

Ogólnie pomysł mi się podoba Podkłady są świetne do takich podwyższeń. Jednak od strony praktycznej zastanawiam się, czy korzenie świerka nie przerosną tych nowo nasypanych rabat?

Postawiłam rok temu worek z kompostem pod płotem za domkiem ogrodnika. Zapomniałam o nim i tak stał sobie do wiosny. Jak go teraz chciałam wziąć z tego miejsca, to było trudno go podnieść, bo w otworach w dnie worka miał powrastane korzenie grabów rosnących za płotem.

Dokładnie coś takiego przydarzyło się w moim kompostowniku
W zeszłym roku położyłam na dno grubą folię. Jak wczesną wiosną opróżniałam komorę, to okazało się, że w folii zrobiła się dziura, przez którą już korzenie zdążyły się wedrzeć.
W pobliżu rosną trzy drzewa, ale te korzenie wyglądają mi bardziej na tuje lub cisa niż świerka