Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 15:27, 05 sty 2017

eee_taam napisał(a)

na żarnowiec moja mama mówi mietła...z uwagi na to nie skusiłam sie ....ale sa ludzie co lubią żarnowce

kolejna roślina do wywalenia

hmm, tak sobie myślę, a może go któryś projektant na Chelsea wypromuje? jak drzewka wielopniowe i byliny łąkowe? Byłabym wtedy trendsetterką
Rytla 17:33, 05 sty 2017

Wiedziałam, wiedziałam, zero zrozumienia dla mietły! a ja tak je lubię, kilka razy próbowałam przenieść z okolicy, ale bezskutecznie. To już nie będę, już nie będę!
Gruszka_na_w... 18:24, 05 sty 2017

Nie mam żarnowców. One najlepiej rosną na suchych piaskach o lekko kwaśnym odczynie. U mnie glina.
To zdecydowanie roślina do dużych naturalistycznych ogrodów. W masie dobrze wygląda. Jako pojedynczy egzemplarz chyba nie.
Nie wiem, czy korzystasz z tego zestawienia. Może się przyda
Zestawienie roslin
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anna_t 19:22, 05 sty 2017

eee_taam napisał(a)

miałam żółte oregano ....niesteyty wywaliłam w zeszłym roku

1. ładne jest tylko na wiosnę w maju.
2. wczesna wiosna (luty-kwiecień) straszy zdrewniałymi badylami
3. rośnie jak głupie pożerało mi azalie
4. trzeba ciąć a wtedy przez jakiś czas znowu straszy badylami
5. słońce w lecie go przypala i straszy uschniętymi liśćmi...jak sie je zetnie to znowu badyle na wierzchu ....a od lata juz tak szybko nie przyrasta.
6. chwasty przez niego przerastaja ...nie ogranicza plewienia ...a w zasadzie je utrudnia ....mlecze i szczawik w nim rosna doskonale

podsumowując wiecej wad niz zalet przynajmniej u mnie ....na rabaty lepiej macierzankę posadzić .....choc oregano ładnie pachnie i jako przyprawa jest idealne
u mnie na pierwszej stronie ...a potem gdzies dalej ....wymieniłam go na bodziszki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5730-kolorowa-piaskownica

Justyna Twoje opisy i komentarza sa niesamowite! uwielbiam wiele informacji i zawsze na temat, w punkt.
Asia inspirka rozmaryna i lawendy mnie urzekła i zgapię napewno
Ewa Anda jesteś propagatorkom rozmarynu na forum
AnnaCh 20:13, 05 sty 2017

Moja sąsiadka mimo gliny u nas ma taki niby żywopłot z żarnowców, fajnie wygląda jak kwitnie
21:03, 05 sty 2017
zarnowiec kwitnie ladnie i to chyba jedyny plus, widzialam zolte i czerwone, u sasiadki na rowie rosnie pod plotem i nie jest taki duzy, jest juz tam ktorys rok, moze sa rozne odmiany
Margerytka40 21:25, 05 sty 2017

Z tego co wiem to są żarnowce,szczodrzeńce i chyba janowce. Dla mnie wszystkie podobne i ale pewnie są jakieś różnice skoro nazwy różne . Żarnowce to chyba te leśne a ogrodowe to szczodrzeńce. Sama mam chyba szczodrzeńca właśnie . Co roku go tnę i jest bardzo ładny i zwarty. Wstawię u siebie zdjęcie z 2009 roku,Zosia jeszcze malutka,a krzaczek od tego czasu niewiele się zmienił.
Margerytka40 18:12, 09 sty 2017

Asiu, wpadam do Ciebie bo ciągle walczę z tym moim planem. Szał świąteczny minął , urodziny córki zaliczone więc wróciłam dziś do niego. Nawet łaziłam dziś w śniegu po kolana bo czegoś tam jeszcze nie zmierzyłam i mus było wyjść .
13:41, 13 sty 2017
z ładnie wyglądających cały sezon polecam;macierzanke piaskową;zimozielona ,lawende chyba Hidcote;srebrna i ładna całą zimę

te dwie mnie swym wyglądem nigdy nie zawiodły

wstawie niebawem u siebie fotki anafalisu jak wyglądał na przestrzeni sezonu -takie porównanie ,jak wstawie,dam znać

Za pomoc Twą dziekuję
13:41, 13 sty 2017
dubelek,sorki,że zaśmiecam dublem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies