Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Monia81 20:27, 29 mar 2017

Asiu jak będziesz miała chwilkę, zajrzysz bo rozwinęłam węża i chciałabym poznać Twoje zdanie
makadamia 12:05, 04 kwi 2017

Toszko, jak nasi rodzice mieli psy na podwórku, to też z nimi wychodziliśmy na spacery. Nie codziennie, ale do tej pory pamiętam, jak z wyciągniętym jęzorem goniłam za owczarkiem podhalańskim, żeby mógł się wybiegać.
A jemu zwykle udawało się mi urwać (w podstawówce wtedy byłam) i wracał wytarzany w gnojówce i szczęśliwy.

Ze ściółką dobrze że wyjaśniłaś, bo tu byłyśmy gotowe pół lasu przenieść do ogródka

Moniko - zaglądam do Ciebie regularnie, widzę, że intensywnie działasz warzywniczo. Ja na warzywka nie mam miejsca, jedynie kilka krzaczków poziomek upchnęłam. Ale nawet gdybym miała miejsce, to nie jestem przekonana do warzywnika. Był kiedyś u mojej mamy na podwórku i problem był taki, że najpierw długo, długo nic, potem wszystkie rzodkiewki i sałaty dojrzewały w jednym momencie i nie dawaliśmy rady ich przejeść, a potem znowu długo, długo nic. Więc przez większość roku i tak jedliśmy kupowane

Jedyne, co bym chętnie posadziła, to groszek cukrowy, bo świeży trudno dostać, maliny i jeżyny

Zdaje się, że nie pokazywałam Wam cisa po przesadzeniu:

Prawda, że dobrze się wpasował w ten kącik?
W tym tygodniu ma być pierwsza dostawa roślinek, więc zaczęłam już zabawę w przesadzanie. Tutaj macie liliowce podzielone, posadzone i podsypane kompostem:

Dzieliłam jeszcze karpę przetacznikowca. Z wierzchu wyglądała niepozornie, ale korzenie ma strasznie twarde. Zaczęłam już go siekierą masakrować, zanim pacnęłam się w głowę i użyłam sekatora. Mam nadzieję, że przeżyje tą operację:/
makadamia 13:00, 04 kwi 2017

Przy okazji poproszę o pomoc w zidentyfikowaniu roślin:

to liście ma jak tulipan, a kwiat jak szafirek. Może cebule zmutowały? Bo akurat w tym miejscu sadziłam i jedno i drugie

I drugie pytanie: czy któraś z tych roślinek to perowskia?

Bo powinny tam rosnąć, ale perowskie wyglądają raczej tak:
zoja 13:05, 04 kwi 2017

pierwsza roślina to szafirek - też mam takie w poprzednim sezonie posadziłam i nie pamiętam odmiany

edit: w google wyszukałam to szafirek szerokolistny - Muscari latifolium
Toszka 13:21, 04 kwi 2017

makadamia napisał(a)
Przy okazji poproszę o pomoc w zidentyfikowaniu roślin:

I drugie pytanie: czy któraś z tych roślinek to perowskia?

Jedno i drugie wygląda na chwasty

Krzaczek perowskii obsyp lekko dolomitem (tak jak lawendę.
makadamia 13:25, 04 kwi 2017

Toszka napisał(a)

Jedno i drugie wygląda na chwasty

ROTFL

Odpowiedź Zoji bardziej mi się podobała

W takim razie wrzucam jeszcze zdjęcie kiścienia, którego pokazywałam już nieraz, ale nie otrzymał należnej porcji pochwał, więc nadal próbuję

makadamia 13:28, 04 kwi 2017

zoja napisał(a)
pierwsza roślina to szafirek - też mam takie w poprzednim sezonie posadziłam i nie pamiętam odmiany

edit: w google wyszukałam to szafirek szerokolistny - Muscari latifolium

No ładnie. W takim razie ciekawe, co wyjdzie z tych listków, które wyglądają jak szafirki
Toszka 13:30, 04 kwi 2017

U mnie Makijaż uwsteczniał się. Przesadziłam to go Ruda rozwichrzyła... teraz na nowo się zbiera (nawet ma już dwie gałązki
makadamia 13:34, 04 kwi 2017

Co to znaczy: uwsteczniał się?
Toszka 13:38, 04 kwi 2017

uwsteczniał - nie przyrastał a malał z roku na rok. Drugi, zwykły, z tego samego źródła rośnie bez problemów (mimo podsikiwania z boku przez dziewczynki)