Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

zoja 14:26, 04 kwi 2017

makadamia napisał(a)

Ta szczeć jest całkiem ładna i wcale się nie zdziwię, jak za parę lat na Chelsea ją pokażą jako najnowsze odkrycie

to wtedy powiem, że skopiowali ją ode mnie
tak na serio w zeszłym roku kupiłam jej trzy sadzonki, bo lubią ją motyle, ptaki i pasowała mi do miejsca, które chcę przysłonić więc jak przezimowała będziesz miała okazję zobaczyć ją u mnie
Pszczelarnia 14:29, 04 kwi 2017

makadamia napisał(a)

Ta szczeć jest całkiem ładna i wcale się nie zdziwię, jak za parę lat na Chelsea ją pokażą jako najnowsze odkrycie

Ja ja lubię, byle tylko nie chciała się tak inwazyjnie rozsiewać. Ogrodnictwo to ekscytujące zajęcie! .

PS Ja z obornikiem przesadzam stanowczo.
Pszczelarnia 14:32, 04 kwi 2017

zoja napisał(a)

to wtedy powiem, że skopiowali ją ode mnie
tak na serio w zeszłym roku kupiłam jej trzy sadzonki, bo lubią ją motyle, ptaki i pasowała mi do miejsca, które chcę przysłonić więc jak przezimowała będziesz miała okazję zobaczyć ją u mnie

Ja byłam pierwsza.

Zoja, wiesz, że to zielsko jest dwuletnie?

Poszukam zdjęć.
Kawa 14:33, 04 kwi 2017

Asia super ten cis się wpasił

ostów nei lubię, szafirka masz, i przypomniałaś mi żeby kompost rozsiać po rabatach
zoja 14:36, 04 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Ja byłam pierwsza.

Zoja, jak może ci zimować skoro ona jest dwuletnia, tzn. kwitnąć, bo zimować może.

Poszukam zdjęć.

ok

no 'zimować' w sensie, że zakupione sadzonki przetrwały zimę
wiem, że dwuletnia
Toszka 14:55, 04 kwi 2017

Ową szczeć pstrykałam w Belgii u znajomego... rosło sobie to jak chwast z drugim tamtejszym chwastem Budleją
Tam Budleja to pospolity krzaczor, a u nas co poniektórzy chuchają i dmuchają
Szarobialy 22:33, 04 kwi 2017

*jestem zakochana w oborniku! Jak rozrzuciłam ten kupiony na ziemię i porównałam tą pulchność z piaskiem obok... Aż żałowałam że mam już tyle roślin posadzonych i nie mogę całej gleby nim użyźnić. Chciałam go więcej, i więcej... Już widzę że 10 worków to będzie za mało

Ja też.
Ostatnio mąż pytał co chcę na urodziny (okrągłe, a nawet baaardzo okrągłe). Zażyczyłam sobie obornik. Koniec świata normalnie.
I jeszcze bardzo się ucieszyłam, gdy wspomniany specyfik trafił do ogrodu (-;
zoja 22:35, 04 kwi 2017

Szarobialy napisał(a)

Ja też.
Ostatnio mąż pytał co chcę na urodziny (okrągłe, a nawet baaardzo okrągłe). Zażyczyłam sobie obornik. Koniec świata normalnie.
I jeszcze bardzo się ucieszyłam, gdy wspomniany specyfik trafił do ogrodu (-;

to ze mna jeszcze nie jest xle tylko rosliny kupuje
Margerytka40 08:28, 05 kwi 2017

Asiu w wolnej chwili wpadnij do mnie. Potrzebuję oceny moich nowych pomysłów i może kubeł zimnej wody na głowę
makadamia 09:37, 05 kwi 2017

Dziewczyny - wybaczcie - ale dzisiaj tylko zbiorowo Wam pomacham

Obornik, jak widzę ma właściwości uzależniające

Wczoraj przeleciałam z aparatem po ogródku, ale zdjęć nie zdążyłam zrzucić na kompa - będziecie musiały obejść się smakiem

W szoku byłam, jaka różnica była od soboty!
Te szafirki obejrzałam dokładniej i nabieram podejrzenia, że dostałam po prostu dwa rodzaje cebulek zamiast jednej.

Wielką radość sprawił mi powojnik Kardynał Wyszyński. Myślałam że padł, i dopiero wczoraj zorientowałam się, że jemu się już listki całkiem porozwijały. Kupiłam go, żeby piął się po tui. Tymczasem tuja idzie do wywalenia, a na jej miejsce wejdzie kalina. Tylko problem, bo jeszcze za mała jest, żeby powojnik jej dosięgnął.
Teraz tyko mam wątpliwość - powinnam tego powojnika mocno przyciąć, ale czy nie jest za późno, skoro pąki już pękły?

Z mniej wesołych wiadomości: orszelina mi jednak zmarzła. Liczyłam, że może ona tak późno startuje, ale jednak całkiem sucha jest.
Ratowany rodek przy niej też ciągle zdradza objawy niedoborów. Przypuszczam, że powodem jest nie dość zakwaszona gleba. Interwencyjnie psikam magiczną siłą, glebę zakwasiłam siarką, zaprawiłam ściółką leśną i podlewam wodą z kwaśnego torfu i czekam co będzie pierwsze: gleba skwaśnieje, czy rodek padnie.
Tak czy inaczej coś czuję, że w przyszłym roku będę wymyślała nową koncepcję na tą rabatę