Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

18:47, 24 maj 2017
makadamia napisał(a)

Za to u większości buksów na nowych przyrostach wypatrzyłam takie paskudztwo:

Przędziorek?

Asia to jest miodówka bukszpanowa, mospilan pomoże na pewno
Gruszka_na_w... 20:43, 24 maj 2017

Makadamia, Polinka kiedyś mądrze napisała, że jeśli to forum ma dawać ludziom napęd do pracy, a nie zniechęcać, to trzeba pokazywać ogród nie tylko w ubraniu wizytowym, ale też w wyciągniętym dresie i studenckiej koszulce męża.
Trzeba pisać, co się sprawdza, a co nam jest kłoda pod nogą. Opisywać, co ułatwia, a co utrudnia osiągnięcie wymarzonego efektu.
Rodek ma fajny pokrój i kolor kwiecia. Ciekawy przez to, bo indywidualista.
Przyrosty cisowe imponujące.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Toszka 21:09, 24 maj 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Makadamia(...)
Trzeba pisać, co się sprawdza, a co nam jest kłoda pod nogą. Opisywać, co ułatwia, a co utrudnia osiągnięcie wymarzonego efektu.(...)

Haniu, to nie takie proste "opisywanie". Dość częsta reakcja na nasze pisanie np. "wywal" jest taka, że wzbudza to sprzeciw i nierzadko obrazę. Widać juz taka dola ogrodnika, ze każdy musi przejść po kolei każdy etap, przemysleć, dojrzeć i odkryć samodzielnie np. ze jałowce mają permanentnego grzyba, a laurowiśnia w naszym klimacie prędzej czy później przemarznie.
Znamiennym przykładem jest wątek "pojedyncze pytania" - zazwyczaj piszą tam osoby świeżo zalogowane. Nierzadko jednorazowo. Kazda propozycja zmiany dotychczasowego nasadzenia wzbudza ostry sprzeciw. Czasami strach coś proponować we własnym interesie...A oczekiwania są wielkie
Gruszka_na_w... 21:38, 24 maj 2017

Toszko, nie odnoszę się do oczekiwań "przypadkowych " ogrodników. Bardziej do swoich, stosunkowo świeżych doświadczeń.
Gdybym zaczęła czytać wątek Vivy, Pszczółki, Gabrysi, Małej Mi, Miry, a później Oli-Leona, Polinki, czy Nawigatorki od ostatniej strony, to już w pierwszym dniu popełniłabym prawdopodobnie sepuku.
Lektura wątku od początku, to możliwość śledzenia całego procesu od koncepcji zagospodarowania, po planowanie poszczególnych rabat, spinanie ich w całość i w prezencie możliwość obejrzenia tego, co się urodziło. Zaczytywałam się wątkiem Anbu, a przecież to młodziutka stażem ogrodniczka. Jej się chciało podpytywać nie tylko Ciebie. Sporo się u niej nauczyłam.
Sama to Toszko dobrze wiesz, bo słowa, którymi się podpisujesz "Kto szuka, ten znajdzie, kto pyta , ten dostaje" (w takiej właśnie kolejności )o tym świadczą.
Szukajmy, czytajmy, a na końcu pytajmy o konkrety.
Wolę opcję uczenia się na cudzych błędach, bo na naprawę swoich, z racji wieku, mam już niewiele czasu.

Nigdy w życiu do głowy by mi nie przyszło czochranie korzeni rodków, wrzosów, czy tego, co tam jeszcze się nawinie . Dzięki Tobie czynię to z prawdziwym zapałem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasia_CS 22:03, 24 maj 2017

Gruszko, piszesz o ważnej rzeczy-żeby szukać. Ja tez mam parę takich wątków, które przemaglowałam od początku - Anbu tez i ten, w którym się obecnie znajdujemy i kilka innych (w tym martwe, o których zapomnieli sami właściciele ). A ja jestem chaotyczną ogrodniczką i nie potrafie sobie zapamiętywać/zapisywać informacji na przyszłość. Potem znając nie mogę tu ubolewam nad naszą wyszukiwarką niestety, bo nie jest selektywna dobrze, że mamy uczynne forumki, w tym Toszkę

Problem jest w tych wątkach-kobyłach, że one już są skończone i podziwiamy efekt końcowy, nie sposb się dokopwać do wszystkich ciekawostek. Ale podziwiać fajnie i przyjemnie
Toszka 22:05, 24 maj 2017

Haniu, prawda jest taka, ze w przypadku ogrodnictwa nie ma złotego środka. Nie ma też uniwersalnej rady, bo decydujących jest tak wiele czynników (gleba,światło, wiatry, strefa etc), ze chciał lub nie chciał na własnej skórze trzeba się uczyć ogrodu i poznawać go.
Gruszka_na_w... 22:15, 24 maj 2017

Kasiu, bo wątki, które nam szczególnie przypadły do gustu, trzeba czytać z ołówkiem w ręce- dosłownie lub zrobić sobie foldery z notatkami. Mnie właśnie najbardziej interesowało czytanie tych kobył. U Małej Mi było wtedy ponad 3 tysiące stron. Na wyrywki można, moim zdaniem, czytać później. Zacząć trzeba od kobyły. Jakkolwiek to brzmi.

Toszko, nawet ta sama matka z tym samym ojcem mają za każdym razem inne potomstwo. To oczywiste, że skopiować całego ogrodu się nie da, ale stworzyć takie mniej więcej ramki już tak.
AgaeM 22:19, 24 maj 2017

Jak fajnie napisałaś u Marzenki, masz we mnie fankę.
AngelikaX 22:27, 24 maj 2017

Cześć Asiu
wpadam z rewizytą, troszkę Cie poznałam już, bo mijałyśmy się na co niektórych wątkach... zapamiętałam Cię jako osobę konkretną, charakterną... fajnie się Ciebie czyta
Kasia_CS 22:34, 24 maj 2017

Gruszko, tu u mnie jest ten minus-czytanie w telefonie, na stojąco w tramwaju, w przerwie w pracy, z doskoku. Tak naprawdę to tylko gdy wstawiam zdjęcia w swoim wątku udaje mi się na trochę usiąść do kompa i coś więcej podczytać więcej u innych. Wtedy nawet udaje się ponotować ciekawsze informacje, gdy akurat na takowe trafię