Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 15:01, 12 cze 2017

Miłko - coś czuję, że Ty mi tu krecią robotę robisz
Uprzejmie proszę nie siać mi tu defetyzmu (zwłaszcza jak bąble na rekach jeszcze mi się nie zagoiły) bo jeszcze chwila i wszystko zaoram, posieję trawę, posadzę tuje i powiem - koniec

A jeszcze jak hamak powiesimy...
No wtedy to już totalne lenistwo będzie
polinka 15:10, 12 cze 2017

Asiu, na te poziomki może roztwór tymolowy? Mazan pisze, że Roztwór tymolowy to taki Dursban domowego wyrobu, który działa na różne szkodniki.

Bilans sobotnich prac mam podobny u siebie. I bardzo dobrze wiem ile czasu potrzeba na wykopanie, przygotowanie mieszanki, wkopanie. To tylko niektórym się wydaje, że posadzenie kilku sztuk cisów zajmuje kilka minut...ale efekty tej naszej starannej i czasochłonnej pracy widać po latach.
Pszczelarnia 15:13, 12 cze 2017

Padało u Ciebie?

Aspołeczne bukszpany - coś w tym jest.
makadamia 15:19, 12 cze 2017

Polinko - bardzo mądrze napisałaś. A na cisy chucham i dmucham, bo mi się strasznie łyso zrobiło z każdej strony

Ewciu - nic nie popadało. Już nawet powietrze takie wilgotne było, a tu znowu słońce wychodzi
anbu 15:22, 12 cze 2017

polinka napisał(a)
Asiu, na te poziomki może roztwór tymolowy? Mazan pisze, że Roztwór tymolowy to taki Dursban domowego wyrobu, który działa na różne szkodniki.

O kurcze ja tym pryskam buksy a jakoś hortka mi nie przyszła do głowy
Dzięki Poli
Gruszka_na_w... 21:44, 12 cze 2017

anbu napisał(a)

O kurcze ja tym pryskam buksy a jakoś hortka mi nie przyszła do głowy
Dzięki Poli

Pryskam systematycznie cały ogród RT na przemian w PW. Nie mam grzyba na żadnej roślinie, a dziury w liściach mam w zasadzie tylko na różach. Mszycy jest w tym roku bardzo dużo i tych bezskorupkowych ślimaków też. Dobrze, że te ostatnie występują tylko w wersji mini.Mają ok. 0,5-1 cm. Może to te ślimaczki?
Z tego, co pamiętam stężenie RT do walki ze ślimakami ma być 5%. Do normalnego oprysku wystarczy 1-2%.

PS. Po wycięciu żywotnika bardzo uwydatniła się uroda murowanego płotu. Warto by ją podkreślić.
Ależ będziesz mieć krzepę po tych robotach ziemnych. Niezły trening.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasia_CS 16:33, 13 cze 2017

U mnie takie wgryzy na poziomkach zrobiły nagle zielone gąsienice. Potrzasalismy krzaczkami i spadały, to je porozgniatalismy...

Kawal roboty za Tobą
Toszka 19:39, 13 cze 2017

Na robale jeszcze wyciąg z wrotyczu mozna zrobić i pryskać.
Pociąć wrotycz, zalać zimną wodą i za dwa dni pryskać.

wczoraj o 20 też u ciebie nie padało? U mnie ściana wody była na 30min. podlało trochę, bo też sucho miałam.

tu masz zabawkę do obserwowania

Dziś zamówiłam korę (aż się boję jaka przyjedzie).
anbu 20:29, 13 cze 2017

Toszka ta zabawka do obserwowania w zeszłym roku była lepsza, teraz pokazuje z opóźnieniem :/
Makusia 21:38, 13 cze 2017

Asiu! Po pierwsze- uwielbiam Twój styl pisarski
Po drugie- szacun za paradowanie w roboczym ubraniu Ja ostatnio stwierdziłam, że moja sąsiadka, to mnie jeszcze chyba normalnie ubranej nie widziała
Po trzecie- planszówki! Brawo!!