Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Lulilaj 09:50, 14 cze 2017

Asieńko planuję murek oporowy. Wpadłabyś doradzić?

Ps. A może któraś z Was ma jakieś doświadczenie w tej kwestii i szepnie słówko
makadamia 10:08, 14 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pryskam systematycznie cały ogród RT na przemian w PW. Nie mam grzyba na żadnej roślinie, a dziury w liściach mam w zasadzie tylko na różach. Mszycy jest w tym roku bardzo dużo i tych bezskorupkowych ślimaków też. Dobrze, że te ostatnie występują tylko w wersji mini.Mają ok. 0,5-1 cm. Może to te ślimaczki?
Z tego, co pamiętam stężenie RT do walki ze ślimakami ma być 5%. Do normalnego oprysku wystarczy 1-2%.

PS. Po wycięciu żywotnika bardzo uwydatniła się uroda murowanego płotu. Warto by ją podkreślić.
Ależ będziesz mieć krzepę po tych robotach ziemnych. Niezły trening.

No dobra. Czas się przyznać: nie zrobiłam jeszcze ani HT ani PW. Proponian kupiony leży od dwóch miesięcy, a ja nie mogę się za niego zabrać. Gnojówki do podlewania robię (pokrzywy, bez czarny, mniszek, nawet skrzyp sąsiadom sprzed płotu wypieliłam) a opryski leżą i kwiczą. Zawsze coś pilniejszego się znajdzie do zrobienia.

Ale pojawiła się maleńka szansa, że na długi weekend zostanę sama w domu, to robota będzie furczała

Płot murowany zostanie skrupulatnie zasłonięty cisami. Już zamówione i na przyszły weekend może będą

A zamiast krzepy to na razie mam jedynie bardzo bolesnego burchla na reku
makadamia 10:13, 14 cze 2017

Kasia_CS napisał(a)
U mnie takie wgryzy na poziomkach zrobiły nagle zielone gąsienice. Potrzasalismy krzaczkami i spadały, to je porozgniatalismy...

Kawal roboty za Tobą

Też bym porozgniatała, ale się skubańce dobrze chowają

Kawał roboty jeszcze mój tato wykonał - po moich sobotnich wykopkach wywiózł jeszcze parę taczek piachu* i nawiózł swojego kompostu i gliny. Teraz sadzenie pójdzie dużo szybciej

* tato ma oryginalny sposób walki z chwastami: sypie piach pod świerki i między krzaczki
makadamia 10:20, 14 cze 2017

Toszka napisał(a)
Na robale jeszcze wyciąg z wrotyczu mozna zrobić i pryskać.
Pociąć wrotycz, zalać zimną wodą i za dwa dni pryskać.

wczoraj o 20 też u ciebie nie padało? U mnie ściana wody była na 30min. podlało trochę, bo też sucho miałam.

tu masz zabawkę do obserwowania

Dziś zamówiłam korę (aż się boję jaka przyjedzie).

A takim wrotyczem, co stoi od tygodnia nie można by opryskać? czy tylko do podlewania się nadaje?

(zaczynam się doktoryzować w rozpoznawaniu gnojówek po zapachu; pokrzywowa śmierdzi najintensywniej, ale najgorszy smród ma czarny bez; wrotyczowa śmierdzi bardzo słabo)

wczoraj nie padało nic a nic. przedwczoraj trochę. u nas w ogóle jakiś zaklęty krąg - wszędzie dookoła pada, a w Ząbkach susza. niezależnie od tego, że wisła tak jakby zatrzymuje deszcze idące od zachodu.

A mojej kory nie pochwalisz? Niedobra, nie zauważyłaś czy czekasz aż skończę wysypywać?
makadamia 10:21, 14 cze 2017

Makusia napisał(a)
Asiu! Po pierwsze- uwielbiam Twój styl pisarski
Po drugie- szacun za paradowanie w roboczym ubraniu Ja ostatnio stwierdziłam, że moja sąsiadka, to mnie jeszcze chyba normalnie ubranej nie widziała
Po trzecie- planszówki! Brawo!!

Dziękuję
Nie wiem czy szacun się należy, czy kopniak w tyłek.
Jak znajomi przyszli, to mogłam się chociaż umyć
makadamia 10:22, 14 cze 2017

Lulilaj napisał(a)
Asieńko planuję murek oporowy. Wpadłabyś doradzić?

Ps. A może któraś z Was ma jakieś doświadczenie w tej kwestii i szepnie słówko

Lecę pędzę
Margerytka40 10:44, 14 cze 2017

Asiu,jakże znajome te wygibasy z taczką i przemykanie co by ludzi nie straszyć. Mnie juz czasem wstyd w pracy bo nie zawsze zdążę się do ludzi doprowadzić po takiej robocie i lezę z połamanymi pazurami. Ale wieczorem jak przyjdę taka utyrana to szczerze mówiąc nawet umyć mi się już nie chce nie wspominając o piłowaniu paznokci.
Toszka 10:51, 14 cze 2017

No przecież korę zauważyłam, cudna, mnie aż żal w dołku ścisnął, bo z dowozem tylko średnią i grubą mieli, a "miał" (jak to pan ujął) wyszedł... musiałam zamówić średnią i czekam co mi przywiozą (podobno bez kawałków plastików i kamieni - taką ostatnio kupiłam w Obi )
Ta drobna nigdy mi nie latała. Zakleszcza się i jest niemal niezauważalna na rabacie. Uwielbiam ją, bo jest, a jakby jej nie było.
makadamia 11:27, 14 cze 2017

Margerytka40 napisał(a)
Asiu,jakże znajome te wygibasy z taczką i przemykanie co by ludzi nie straszyć. Mnie juz czasem wstyd w pracy bo nie zawsze zdążę się do ludzi doprowadzić po takiej robocie i lezę z połamanymi pazurami. Ale wieczorem jak przyjdę taka utyrana to szczerze mówiąc nawet umyć mi się już nie chce nie wspominając o piłowaniu paznokci.

O, problem z paznokciami też znam. Moda na rękawiczki mogłaby wrócić
makadamia 11:29, 14 cze 2017

Po wczorajszych wiatrach z ulgą potwierdzam - ta drobna nie lata.
To już tych większych kawałków więcej widać w trawniku