Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 10:03, 10 maj 2018

Monia81 napisał(a)

Też takie info dostałam... masakra...a już bym chciała sadzić i mieć ogarnięte...
Asia pytanko jaką masz odmianę orszeliny na kwaśnej? bo się zastanawiam nad nią...

Ja też. Pociesza mnie tylko to, że i tak susza jest i nie najlepsze warunki do sadzenia i przesadzania

Orszelinę, o ile pamiętam, zamawiałam "pink spire" ale nie wiem czy taką dostałam, bo kwiatki były białe. W każdym razie - pachniały obłędnie i to dla mnie najważniejsze
makadamia 10:04, 10 maj 2018

Wani napisał(a)

Spoko, my zamówiliśmy w zeszłym roku ekogroszek na zimę na początku października. Dotarł..... w lutym

W sam raz na mrozy

update: właśnie zadzwonili o potwierdzenie adresu, więc pewnie w sobotę będę sadziła
malgol 10:11, 10 maj 2018

makadamia napisał(a)

Ooo tak! W połączeniu z pyłem z suchej, nieutwardzonej ulicy powodują, że nawet jeśli rano sprzątnę taras, to do obiadu i tak muszę go znowu powycierać:/

Mam to samo.Masakra. Nawet koty chodzą pokryte żółtym pyłem
Pszczelarnia 10:14, 10 maj 2018

Rozplenice fajne do leśnej - kwasolubnej. Jeżeli tylko im słońca wystarczy.

Dziś na moją wyobraźnię podziałało zdjęcie host z Red Baronem, gdzieś widziałam.
makadamia 10:20, 10 maj 2018

Teraz obie rabatki słoneczne:

Niestety, w pakiecie z roślinami macie okoliczny bałagan. Na zdjęciu wykadrowanym z bałaganu nie było widać i rabaty.

Na rabacie były przetasowania i będą jeszcze (śmiałek chyba kiepsko zniósł przeprowadzkę i nie wiem, czy po prostu nie kupię jakiejś innej, mniejszej trawy). Ciągle uczę się tych roślin i patrzę, która rośnie w dużą kępę, która w małą, która do góry, a która na boki. Skutek tego taki, że na rabacie ciągle brak równowagi. Tu za gęsto, a tu pustki. Ale przy bylinach takie przesadzanki mi nie przeszkadzają. Z krzewami byłoby gorzej

Na tej rabacie rosną m.in. żurawki krwiste. U Gruszki kwitną pięknie i obficie, a u mnie tak marnie. Ziemia dobra, słońce jest, przypaleń nie zauważyłam, może za mało wody? Tą rabatę bardzo mało podlewam.

Rabata południowa - też jeden wielki bałagan.

Jeszcze puste placki z przodu zostały, podzielę chyba tą rogownicę.
Tu zbliżenie na fragment:
Widać łubiny, kocimiętkę, szałwie, floksy, w dali piwonie i lilie.

Jeśli ktoś ma rady, jak ogarnąć ten chaos, co zabrać, co dodać (nie spodziewam się), co połączyć a co podzielić - bardzo proszę o szczere opinie.
makadamia 10:27, 10 maj 2018

I trochę drobiazgu:
piwonie przesadzane dwa lata temu, w zeszłym roku nie kwitły, czyżby te maleńkie główki były oznaką, że w tym roku zamierzają?

hortensja ogrodowa daje znak, że będzie kwitła na pewno.
Dosadziłabym ich więcej, choć nie wiem, czy w innych miejscach sobie poradzą - ta tutaj jest osłonięta od wschodnich i zachodnich wiatrów.

Adiantum - trochę późno wystartowało, ale śliczne jest i ażurowe. Kiedy można je dzielić? Nie chciałabym powtórki historii z brunnerą

A tu żółta rabata pod tarasem: żółty wilczomlecz, żółta tawuła, żółte irysy. A potem pomarańczowe liliowce
makadamia 10:28, 10 maj 2018

malgol napisał(a)

Mam to samo.Masakra. Nawet koty chodzą pokryte żółtym pyłem

Nie myją się?
makadamia 10:30, 10 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Rozplenice fajne do leśnej - kwasolubnej. Jeżeli tylko im słońca wystarczy.

Dziś na moją wyobraźnię podziałało zdjęcie host z Red Baronem, gdzieś widziałam.

W zeszłym roku kwitły obficie, więc chyba wystarcza. Mnie bardziej pasowałaby hakone, ale postanowiłam zaryzykować

Red baron z hostami to też nietypowe zestawienie
makadamia 21:03, 10 maj 2018

Teraz już wiecie, czemu rzadko wrzucam zdjęcia?
Bo jak wrzucę, to zapada taka niezręczna cisza....
DorKa 08:04, 11 maj 2018

Wracam od Mrokasi zobaczyć jak to się nie znasz Wariatka
Myślę ,że ta nieręczna cisza nie z Twoimi rabatami ale z porą na branch miała związek

Ja ogrodówki już ostatecznie wyeksmitowałam bo nie kwitły wcale mimo okrywania