Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Catalinasdiary 13:17, 21 maj 2018

oj tam oj tam. Ja mam ogród "w spadku". Większości dużych nasadzeń nie ruszam, wręcz dopasowuję się do nich z nowymi. Teren zaczęłam ogarniać w czerwcu 2016 roku. Pierwszy sezon obserwowałam i pieliłam, z końcem lata przesadzałam i grupowałam rośliny. Drugi sezon tworzyłam nowe rabaty i czekałam na efekty zeszłoroczne. Teraz rośliny podrosły, tworze kolejne rabaty i dokupuje/mnoże wypełniacze. Obserwacja dużo daje, to prawda.
makadamia napisał(a)

Absolutnie nie.
Wręcz odwrotnie: to tylko potwierdzenie tego, co napisałam parę stron wcześniej: będę sobie powolutku obserwowała te moje roślinki i odpowiednio do wniosków z tych obserwacji - powolutku rozmnażała, przenosiła, dokładała, odejmowała. Myślę, że na osiemnastkę pierwszego synów będę się już mogła pochwalić ładnym ogrodem.
A ponieważ oni niedługo potem zapewne wyfruną z gniazdka, to nie będziemy potrzebować takiego dużego domu i pewnie go sprzedamy
makadamia 13:20, 21 maj 2018

No właśnie. Ja też zakładałam ogród z założeniem zostawienia większości starych nasadzeń. A teraz wychodzi mi, że coraz więcej z nich chciałabym jednak usunąć...
Catalinasdiary 13:21, 21 maj 2018

Asiu, niby chcieć to móc, więc działaj
Anda 13:23, 21 maj 2018

makadamia napisał(a)

Wystarczy obniżyć standardy co do wyglądu trawnika i od razu o ile łatwiej

Ewciu, tak sobie jeszcze myślę, że różnica dotycząca "obsługowości" ogrodu leży przede wszystkim w głowie.

Mówi się często, że "trawnik wymaga więcej pracy niż rabata bylinowa". Jak się zsumuje godziny poświęcone na jedno i drugie w ciągu roku, to tak. Ale praca przy trawniku to jak mycie podłogi w domu. Trzeba to robić, i robić regularnie ale poza tym - żadna filozofia. A taka rabata bylinowa ileż "miejsca w głowie" zajmuje?! Ileż trzeba się nagłowić, żeby taką rabatę założyć? I potem jej utrzymanie tak samo: czy ta roślina wypadła bo opuchlaki ją podgryzły, czy dlatego że wymarzła? Czy kwitnie słabo bo za mało nawozu, czy dlatego że trzeba podzielić? A może krzaczek obok urósł i zacienia? Co za bardzo się rozrosło, a co odwrotnie: za słabo sobie radzi?
Taka rabata wymaga nieustannego myślenia o niej. Im bardziej różnorodna - tym bardziej wymagająca jest moim zdaniem. Najlepszy przykład na moim wątku: ile postów poświęconych jest na trawnik, a ile - jednej rabatce, stanowiącej ułamek jego wielkości?

Czyli trawnik to praca syzyfowa, fizyczna, a rabaty to przede wszystkim praca umyslowa Pasuje mi to
Nie no, to nie jest tak naprawde, ale trawnik to naprawde robota dla glupiego, jesli chce sie miec ladny, angielski, bez chwastow i stokrotek.
Dlatego ja moj bede na pewno ograniczac, wole rabaty Mimo to mniej z nimi roboty (fizycznej).
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DorKa 13:26, 21 maj 2018

makadamia napisał(a)

Wtedy to już zupełnie o czymś innym będzie dyskusja

czwarta z kolei
Pszczelarnia 14:07, 21 maj 2018

Dobrze zacząć poniedziałek, pogodne Twoje przemyślenia, Justyna wybrała drzewo (a nawet kilka - 10 stron do czegoś zobowiązuje), Maja będzie u Sylwi a my pchamy te swoje wózki, nawet rowerko-taczki bez kół albo z 3 kołami. I tak wygląda droga.

Idę czytać.
makadamia 14:32, 21 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Asiu, niby chcieć to móc, więc działaj

Nic pochopnie
makadamia 14:33, 21 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Dobrze zacząć poniedziałek, pogodne Twoje przemyślenia, Justyna wybrała drzewo (a nawet kilka - 10 stron do czegoś zobowiązuje), Maja będzie u Sylwi a my pchamy te swoje wózki, nawet rowerko-taczki bez kół albo z 3 kołami. I tak wygląda droga.

Same dobre wieści
makadamia 14:33, 21 maj 2018

DorKa napisał(a)

czwarta z kolei

I to nie jest nasze ostatnie słowo!
makadamia 14:35, 21 maj 2018

Anda napisał(a)

Czyli trawnik to praca syzyfowa, fizyczna, a rabaty to przede wszystkim praca umyslowa Pasuje mi to

No mniej więcej.
Choć jak mój widzi, jak po raz kolejny przestawiam roślinki z kąta w kąt....