Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 15:23, 24 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Makadamiu, trudno jest przeczyć Twoim odczuciom, bo przecież Ty jesteś i widzisz lepiej na miejscu a my widzimy kadry i obraz z Twojego oka.

Ja bym narysowała tę rabatę jeszcze raz, żeby wychwycić zamysł i sąsiedztwo roślin na całej rabacie.

Bo może tu nie chodzi o to "usuń rogownicę" (choć panuje zdecydowana zgodność w jej sprawie), "dodaj bodziszka". Tylko o całość w kontekście otoczenia i sąsiedztwa roślin.
Z rysunków wyjdą proporcje poszczególnych roślin.

Spróbuję, choć do rysowania rabat bylinowych straciłam serce. Tyle już zrobiłam tych rysunków, a rzeczywistość poszła zupełnie swoją drogą. Co innego rysowanie całego ogrodu, albo rabat geometrycznych.
makadamia 15:24, 24 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Jukki są bardzo niebezpieczne podczas pielenia. Kto zaliczył ich razy w oku ten mdleje na ich widok.

Noszę okulary. Czasem i one mają swoje zalety
Pszczelarnia 15:25, 24 maj 2018

To będzie wyzwanie, narysować tę rabatę w kontekście miejsca i koloru. Określić jej zadanie.

Ale Ty to potrafisz.
makadamia 08:51, 25 maj 2018

Jakbym potrafiła, to nie byłoby tej całej dyskusji

Ale obiecałam zdjęcia

makadamia 08:53, 25 maj 2018

frontowa perspektywa

w środku rabaty jest dziura, bo kłosowiec jeszcze nie urósł.
nie wiem, czy on zawsze tak pomału się zbiera, czy to dlatego, ze dzieliłam młodą sadzonkę.
Makusia 09:04, 25 maj 2018

Uwaga, wykażę się projektowo!
Trzy lizaki, albo coś jednego, wyższego po środku, bez sinych znacznych akcentów, bez różowych kwiatów żurawek (ok, bez żurawek w ogóle). Nie wiem, która to kłosownica, ale z perspektywy "na prosto"wyeliminowałabym też to "pomiędzy" szałwią

Ta tam!
Roocika 09:57, 25 maj 2018

Mnie się podoba z wyjątkiem tych sinych roślin Jakimś może innym odcieniem zieleni je zastąpić można? Czytałam, że nie lubisz żółtego z fioletowym. Pozdrawiam
makadamia 10:08, 25 maj 2018

Alleluja

Chciałam uniknąć tych lizaków, ale jak nie ogarnę tych bylin w ciągu dwóch lat, to trzeba się będzie z nimi przeprosić

Tymczasem pod świerkiem

było:

jest:

to trudny kawałek, bardzo suchy, słońca tam tyle, ile widzicie na porannym (pierwszym zdjęciu).

Swoim zwyczajem, kupiłam po trzy sztuki różnych roślin (tu akurat paprocie: pióropusznik, wietlica metallicum i języcznik) i będę patrzyła, co daje radę i się mnoży, a co nie daje rady i pada.

Taki eksperyment przeprowadzam już na tym kawałku w stronę buksów.
Tam rośnie już bez variegata (to ta maleńka, jasna kępka) i potrzebowałam jakiegoś zadarniacza pod nim. Posadziłam bodziszka (ale nie korzeniastego, może to był błąd), konwalię i dąbrówkę rozłogową. Z tego co widzę, wkrótce zostanie sama dąbrówka. Bodziszek na to miejsce się kompletnie nie nadaje - o tej porze nie ma ani kwiatów ani nawet liści (a na słonecznym miejscu mi kwitnie), a konwalia niby rośnie, ale słabiutko kwitnie i wcale się nie rozrasta (a szkoda, bo bardzo chciałam).
I tak to właśnie u mnie idzie: dwa kroki do przodu, krok do tyłu.
makadamia 10:13, 25 maj 2018

Roocika napisał(a)
Mnie się podoba z wyjątkiem tych sinych roślin Jakimś może innym odcieniem zieleni je zastąpić można? Czytałam, że nie lubisz żółtego z fioletowym. Pozdrawiam

Żółtego z różowym. Żółty z fioletowym jest świetny ale w tym miejscu nie chcę żółtego. Tu ma być różowo-fioletowo. Miał być jeszcze biały, ale chyba daje za duży dysonans, więc w miarę rozrastania się innych roślin będę pewnie likwidowała tą rogownicę. Bylica też tylko dlatego tu jeszcze jest, że przetacznik jeszcze na tyle mi się nie rozrósł, żeby ją zastąpić
Pszczelarnia 10:16, 25 maj 2018

Ja bym nie dawała wysokich form na patykach, lizakach, bo dopiero zwrócą uwagę na ścianę i będzie sztucznie (zwłaszcza, że ściana ma już ceglane podpory) a tak jest naturalnie, pasuje do tych drzew dookoła, rabata niższa stanowi naturalne kwietne podszycie, dla mnie jest bardzo klimatycznie. Ściana jest porządna nienachalna.

Bałagan jest w środku. Na kłosowcu nie można polegać, wymarza, wysiewa się, to tylko takie "tu i tam". Tam mógłby rosnąć łubin odmiana Masterpiece https://www.ogrodowisko.pl/watek/1971-wszystko-czego-potrzebuje-to-dom-pelen-ksiazek-i-ogrod-pelen-kwiatow?page=173) - on jest bardzo geometryczny i kwitnie razem z szałwią. Jaka to odmiana szałwi? Albo tam jest potrzebna roślina, która jeśli nawet nie kwitnie, to o tej porze roku już daje masę zieloną (zawilce japońskie).

Coś trzeba zrobić z brzegiem rabaty, żurawka powinna być jeszcze gdzieś pociągnięta, oczywiście na brzegu. To krwista? Ma ładne liście. Albo może być zielona haconechloa przy kulach bukszpanowych i szałwiach - to sprawdzone trio.

Może być kępkami artemisia ale zdecydowanie więcej. Zamiast bodziszków można dać stachys 'Hummelo' - jest mniejszy od gatunku i zawsze akuratny - ja go uwielbiam. Może być pomiędzy szarymi plamami artemisji, posadowiony na brzegu w środkowej części.

Kule urosną i będzie dobrze.

A podkład jest potrzebny, żeby to narysować, wpisać rośliny.