Asia, ja Ci powiem - zrobić ładne zdjęcie rabacie w pełnym słońcu to jest mistrzostwo. Ja w każdym razie nie potrafię. Wszystko wychodzi jakieś takie płaskie i bez wyrazu, nie oddające zupełnie rzeczywistości.
A poza tym rogownica to jest ładna tylko z bardzo bliska, z daleka szału nie robi a o kostrzewie już była mowa.
Trochę inaczej: u celebrytów usuwa się zmarszczki, w ogrodnictwie - niechciane słupy i budynki;
ale na ogrodowisku, tak jak Ewa napisała, rzadko się to stosuje, bo za dużo roboty, za łatwo wyłapać takie oszustwo; lepiej dobrze skadrować
Na tym zdjeciu, to ja widzę buksy, kwiaty od żurawki, kostrzewę i takie coś obok kostrzewy. Reszta, której nie znam i widać tylko wierzchołki- NA TYM zdjeciu według mnie komponuje się świetnie.
Ja się nie znam, nie powiem Ci co z czym pasuje, tylko wizualnie przedstawiam swój punkt widzenia. Zgrzyt wg mnie jest w różu i siwiznach (ale wiesz- ja chcę połączyć lawendę z dereniem )
Nie. Szałwi dołożyć jakiegoś gatunku, który będzie też masą. Masa tam jest potrzebna wylewających się roślin - rogownica też nią na razie nie jest.
Ile masz sztuk danego gatunku na tym wymiarze? 5-7 szt. będzie?
Może być dużo różu, dużo siwizny i mocna plama fioletu ale to muszą być plamy.
Chodzi o skalę tych roślin. Jeśli ta rogownica to po całości na obwódce (inaczej będzie tylko kupką nieszczęścia).
Jeśli ta żurawka krwista miałaby być (jest fajna, ja ją lubię), to też więcej, bo teraz to jej za mało jest. Nie wiadomo, jaka jest jej rola na tej rabacie. Teraz kwiatki mają grać z szałwią ale jest ich za mało. I powinny się przenikać (nie zrównoważą się) a nie mogą, bo nie wciśniesz żurawek ot tak między szałwie (jakieś pasy są potrzebne, wstęgowo, mocno).
Zamiast rogownicy ta kulkowa Artemisia jest fajna.
Szałwi mam 4 kępki, żurawki było z 5 lub 6, ale się rozmnożyły, a o rogownicy to trudno powiedzieć - jeden wielki placek
Czyli zamiast żurawki i rogownicy - np.: bodziszka dać?
Muszę wykształcić w sobie bardziej krytyczne oko.
Wiem, że na rabacie jest za dużo gatunków, ale jak piszecie, żeby zrezygnować z zestawień, które w moim odczuciu najlepiej się prezentują - to jestem zdumiona.
Ale ponieważ pisze to nie jedna osoba, tylko więcej, to znaczy, że nie mam racji.