Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Pszczelarnia 14:35, 24 maj 2018

Makusia napisał(a)
Jeśli chcesz znać moje zdanie (nie, nie odpowiadaj- odpowiedz sobie tylko w myślach ), to minus kostrzewa, minus kffffiotki z żurawki i minus roślinka obok kostrzewy i będzie super!

Ulżyło mi, że to nie ja powiedziałam.
makadamia 14:42, 24 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Pewnie dlatego bez szału, że kostrzewa jeszcze tam była

Teraz bez kostrzewy i po anonsach będzie na pewno szał.

Tak, właśnie w kostrzewie był problem
mrokasia 14:44, 24 maj 2018

Asia, ja Ci powiem - zrobić ładne zdjęcie rabacie w pełnym słońcu to jest mistrzostwo. Ja w każdym razie nie potrafię. Wszystko wychodzi jakieś takie płaskie i bez wyrazu, nie oddające zupełnie rzeczywistości.
A poza tym rogownica to jest ładna tylko z bardzo bliska, z daleka szału nie robi a o kostrzewie już była mowa.
makadamia 14:47, 24 maj 2018

DorKa napisał(a)
nawet nie analizując odcieni zestawienie jest śliczne. Szczególnie te drobne kwiatuszki piękne

aa to teraz pojęłam o co kaman to czy się coś spodoba zależy od umiejętności fotograficznych delikwenta. A ja zawsze tak na szybcika fotki cykam nie zastanwiając się czy na suszarce np moj stanik nie wisi
Czy fotoszop w ogrodnictwie jest tak samo często używany jak w świecie tzw celebrytów ?

Trochę inaczej: u celebrytów usuwa się zmarszczki, w ogrodnictwie - niechciane słupy i budynki;
ale na ogrodowisku, tak jak Ewa napisała, rzadko się to stosuje, bo za dużo roboty, za łatwo wyłapać takie oszustwo; lepiej dobrze skadrować
makadamia 14:50, 24 maj 2018

Makusia napisał(a)
Jeśli chcesz znać moje zdanie (nie, nie odpowiadaj- odpowiedz sobie tylko w myślach ), to minus kostrzewa, minus kffffiotki z żurawki i minus roślinka obok kostrzewy i będzie super!

Pszczelarnia napisał(a)

Ulżyło mi, że to nie ja powiedziałam.

Chcę znać i proszę się nie powstrzymywać następnym razem - to niedobre dla zdrowia

Ale serio?! Czyli Wam by pasowało zostawić w zasadzie samą rogownicę i szałwię?!
makadamia 14:52, 24 maj 2018

mrokasia napisał(a)
Asia, ja Ci powiem - zrobić ładne zdjęcie rabacie w pełnym słońcu to jest mistrzostwo. Ja w każdym razie nie potrafię. Wszystko wychodzi jakieś takie płaskie i bez wyrazu, nie oddające zupełnie rzeczywistości.
A poza tym rogownica to jest ładna tylko z bardzo bliska, z daleka szału nie robi a o kostrzewie już była mowa.

Bo zgodnie ze sztuką, w południe zdjęć się nie robi
Tylko że wieczorami i rankami to miejsce jest zacienione i też nie wychodzi

Kostrzewy już nie ma, a rogownicę oglądam z bliska - u mnie nie ma dalekich widoków
Makusia 14:54, 24 maj 2018

Na tym zdjeciu, to ja widzę buksy, kwiaty od żurawki, kostrzewę i takie coś obok kostrzewy. Reszta, której nie znam i widać tylko wierzchołki- NA TYM zdjeciu według mnie komponuje się świetnie.
Ja się nie znam, nie powiem Ci co z czym pasuje, tylko wizualnie przedstawiam swój punkt widzenia. Zgrzyt wg mnie jest w różu i siwiznach (ale wiesz- ja chcę połączyć lawendę z dereniem )
Pszczelarnia 14:55, 24 maj 2018

Nie. Szałwi dołożyć jakiegoś gatunku, który będzie też masą. Masa tam jest potrzebna wylewających się roślin - rogownica też nią na razie nie jest.

Ile masz sztuk danego gatunku na tym wymiarze? 5-7 szt. będzie?

Może być dużo różu, dużo siwizny i mocna plama fioletu ale to muszą być plamy.
Chodzi o skalę tych roślin. Jeśli ta rogownica to po całości na obwódce (inaczej będzie tylko kupką nieszczęścia).
Jeśli ta żurawka krwista miałaby być (jest fajna, ja ją lubię), to też więcej, bo teraz to jej za mało jest. Nie wiadomo, jaka jest jej rola na tej rabacie. Teraz kwiatki mają grać z szałwią ale jest ich za mało. I powinny się przenikać (nie zrównoważą się) a nie mogą, bo nie wciśniesz żurawek ot tak między szałwie (jakieś pasy są potrzebne, wstęgowo, mocno).

Zamiast rogownicy ta kulkowa Artemisia jest fajna.

Catalinasdiary 14:56, 24 maj 2018

A ja właśnie ogarnęłam, że mam rogownicę i właśnie ją wywalam. Okropna jest!
makadamia 15:06, 24 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Nie. Szałwi dołożyć jakiegoś gatunku, który będzie też masą. Masa tam jest potrzebna wylewających się roślin - rogownica też nią nie jest.

Ile masz sztuk danego gatunku na tym wymiarze? 5-7 szt. będzie?

Szałwi mam 4 kępki, żurawki było z 5 lub 6, ale się rozmnożyły, a o rogownicy to trudno powiedzieć - jeden wielki placek

Czyli zamiast żurawki i rogownicy - np.: bodziszka dać?

Muszę wykształcić w sobie bardziej krytyczne oko.

Wiem, że na rabacie jest za dużo gatunków, ale jak piszecie, żeby zrezygnować z zestawień, które w moim odczuciu najlepiej się prezentują - to jestem zdumiona.
Ale ponieważ pisze to nie jedna osoba, tylko więcej, to znaczy, że nie mam racji.