Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Catalinasdiary 15:07, 24 maj 2018

Raczej dołożyć rogownicy i zabrać żurawki lub dołożyć żurawki i zabrać rogownicę. A ty dokładać chcesz ;p
makadamia 15:08, 24 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
A ja właśnie ogarnęłam, że mam rogownicę i właśnie ją wywalam. Okropna jest!

Nie Ty jedna masz takie odczucia do rogownicy.
Podobnie jest zresztą z czyśćcem, jukką - jakoś nie mają poważania te pospolite rośliny.
makadamia 15:09, 24 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Raczej dołożyć rogownicy i zabrać żurawki lub dołożyć żurawki i zabrać rogownicę. A ty dokładać chcesz ;p

Chcę zamienić dwa gatunki na jeden, czyli w sumie - ująć
Ewa radzi, żeby dać coś wylewającego się i o bodziszku już wcześniej rozmawiałyśmy.
mrokasia 15:11, 24 maj 2018

makadamia napisał(a)

Podobnie jest zresztą z czyśćcem, jukką - jakoś nie mają poważania te pospolite rośliny.

Rogownice miałam kiedyś i bardzo mi się podobała ale wyłącznie w czasie kwitnienia. Poza nim wyglądała okropnie. Wywaliłam.
To samo było z czyśćcem, z tym ze ten wkurzał mnie bardzo na wiosnę, nie miałam cierpliwości skubać tych kęp z zaschniętych listków skutkiem czego długo wyglądał jak wygryziony. Wywaliłam.
Juki natomiast mam i jestem bardzo z nich zadowolona.
mrokasia 15:12, 24 maj 2018

makadamia napisał(a)

Chcę zamienić dwa gatunki na jeden, czyli w sumie - ująć
Ewa radzi, żeby dać coś wylewającego się i o bodziszku już wcześniej rozmawiałyśmy.

Bodziszek to dobry kierunek wg mnie.
makadamia 15:13, 24 maj 2018

Makusia napisał(a)
Na tym zdjeciu, to ja widzę buksy, kwiaty od żurawki, kostrzewę i takie coś obok kostrzewy. Reszta, której nie znam i widać tylko wierzchołki- NA TYM zdjeciu według mnie komponuje się świetnie.
Ja się nie znam, nie powiem Ci co z czym pasuje, tylko wizualnie przedstawiam swój punkt widzenia. Zgrzyt wg mnie jest w różu i siwiznach (ale wiesz- ja chcę połączyć lawendę z dereniem )

Róż i szary nie. Zakonotowałam
Pszczelarnia 15:14, 24 maj 2018

Makadamiu, trudno jest przeczyć Twoim odczuciom, bo przecież Ty jesteś i widzisz lepiej na miejscu a my widzimy kadry i obraz z Twojego oka.

Ja bym narysowała tę rabatę jeszcze raz, żeby wychwycić zamysł i sąsiedztwo roślin na całej rabacie.

Bo może tu nie chodzi o to "usuń rogownicę" (choć panuje zdecydowana zgodność w jej sprawie), "dodaj bodziszka". Tylko o całość w kontekście otoczenia i sąsiedztwa roślin.
Z rysunków wyjdą proporcje poszczególnych roślin.
Catalinasdiary 15:18, 24 maj 2018

A no chyba że tak, jak zamiana tylko na bodziszka to popieram

A nie nie, jukki mam i lubię a czyściec miałam ale, nie przeżył zimy?
makadamia napisał(a)

makadamia 15:19, 24 maj 2018

mrokasia napisał(a)

Rogownice miałam kiedyś i bardzo mi się podobała ale wyłącznie w czasie kwitnienia. Poza nim wyglądała okropnie. Wywaliłam.
To samo było z czyśćcem, z tym ze ten wkurzał mnie bardzo na wiosnę, nie miałam cierpliwości skubać tych kęp z zaschniętych listków skutkiem czego długo wyglądał jak wygryziony. Wywaliłam.
Juki natomiast mam i jestem bardzo z nich zadowolona.

Rogownica jest nieporządna, ale jak się przytnie, to daje radę IMO.
Z czyśćcem miałam ten sam problem, póki rósł w zbyt dobrej ziemi. Jak go dałam na suchą patelnię, to dużo lepiej się trzymał - ale za to bardzo kiepsko przetrzymał zimę

Jukki nie mają na O dobrej opinii, bo się wyradzają w wielkie, nieporządne kępy. Ale z tego co widzę, jak się po kwitnieniu usuwa całą rozetę, i zostają co roku młode karpy, to one dają bardzo ładne kopuły. Nie trzymają się w związku z tym jednego miejsca, tylko właśnie tak trochę "wędrują" po rabacie i może dlatego nie pasują do porządnych, ogrodowiskowych ogrodów
Pszczelarnia 15:21, 24 maj 2018

makadamia napisał(a)

Rogownica jest nieporządna, ale jak się przytnie, to daje radę IMO.
Z czyśćcem miałam ten sam problem, póki rósł w zbyt dobrej ziemi. Jak go dałam na suchą patelnię, to dużo lepiej się trzymał - ale za to bardzo kiepsko przetrzymał zimę

Jukki nie mają na O dobrej opinii, bo się wyradzają w wielkie, nieporządne kępy. Ale z tego co widzę, jak się po kwitnieniu usuwa całą rozetę, i zostają co roku młode karpy, to one dają bardzo ładne kopuły. Nie trzymają się w związku z tym jednego miejsca, tylko właśnie tak trochę "wędrują" po rabacie i może dlatego nie pasują do porządnych, ogrodowiskowych ogrodów

Jukki są bardzo niebezpieczne podczas pielenia. Kto zaliczył ich razy w oku ten mdleje na ich widok.