Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

malgol 12:21, 30 maj 2018

anbu napisał(a)

A choin kanadyjskich też nie można?

no właśnie!? Bo ja poszłam za przykładem Ani(Anbu) i zaczęłam prysznicować swoje choiny dla większych przyrostów
anbu 12:31, 30 maj 2018

malgol napisał(a)

no właśnie!? Bo ja poszłam za przykładem Ani(Anbu) i zaczęłam prysznicować swoje choiny dla większych przyrostów

Gosiu jak czytam o choinach to natrafiałam na wpisy, że one to lubią
Więc je olewam przynajmniej raz w tygodniu
JoannaDe 13:59, 30 maj 2018

Wiecie co, mi się wydaje ze lanie po liściach a omgławianie choin to jednak trochę co innego. Mgiełka jest jednak delikatna i może mniejszy szok dla rośliny. Tak sobie cicho myślę.

Ja tam swoje choiny tez ogławiam przynajmniej raz w tygodniu i na razie im służy.

Asiu skarbnico Ty moja pinowa
Poratuj, szukam inspiracji na ta moja Mańkową ale nic nie mogę znaleźć. Wszędzie busz Szukam czegoś co jest poukładane, nie za dużo gatunków, poprzeplatane trawami no i biało-żółte. Znajdziesz coś w swoich przepastnych zasobach?
DorKa 14:10, 30 maj 2018

Moje rośliny wszystkie codzienne są podlewane zraszaczem
mrokasia 14:13, 30 maj 2018

Ja też wieczorem ustawiam zraszacze i woda leci po wszystkim... nie mam systemu nawadniania i bym chyba do rana podlewała z węża...
makadamia 14:15, 30 maj 2018

JoannaDe napisał(a)

Asiu skarbnico Ty moja pinowa
Poratuj, szukam inspiracji na ta moja Mańkową ale nic nie mogę znaleźć. Wszędzie busz Szukam czegoś co jest poukładane, nie za dużo gatunków, poprzeplatane trawami no i biało-żółte. Znajdziesz coś w swoich przepastnych zasobach?

O matko
Nie wiem czy dam radę sprostać tak wyśrubowanym wymaganiom ale idę szukać, póki mam chwilę czasu

Dziewczęta - do rozmowy o zraszaniu vel zamgławianiu vel laniu po liściach się nie dołączę, bo nie mam nic sensownego do powiedzenia, ale Wy się nie krępujcie
Gruszka_na_w... 15:53, 30 maj 2018

To ja napiszę tylko, że traktuję rośliny po ludzku. Podejrzewam, że zwolenników nagłego opryskiwania własnego ciała od góry zimną wodą znalazłoby się niewielu. Towarzyszyłby temu zapewne głośny okrzyk protestu. Natomiast delikatne schładzanie od strony stópek, to tak.
Kiedy jesteście nad wodą podczas upałów, to zanurzacie się stopniowo, czy od razu nurkujecie?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Toszka 16:25, 30 maj 2018

Ta woda z polewania ma zazwyczaj 12 stopni. Jeśli lać nią pod wieczór, w taki upalny dzień to szok gwarantowany bo rosliny po całym dniu są nagrzane jak patelnie. Mało tego - nie wyschną do nocy.

Porównanie zimnego prysznica na ciało jest idealne

Rano mozna dać taki prysznic, ale jako mgłę, a na pewno nie pod sporym ciśnieniem. Krople musza być drobne, delikatne. Ale to musi być ok 5-6 rano, tak by jeszcze słońce nie prażyło i by zdążyły obeschnąć bo inaczej krople są jak soczewki na liściach. potem jest uszkodzenie blaszki liściowej, nekroza (martwa tkanka) i zaraz grzyb radośnie zadomawia się. Mniej więcej tak to działa.

Co lubi zraszanie (w tym obmywanie z kurzu) - na pewno cis, choina i inne iglaki. Trawy też lubią prysznic, ale nie na noc bo mogą zapleśnieć i (imo ) hordy ślimaków ściągnąć. Poranny prysznic dostają u mnie rodki i azalie (prysznic, nie podlewanie), ale nie jak kwitną.
Magda70 22:37, 01 cze 2018

makadamia napisał(a)
Podsumowując:

nadal widać trend powrotu do natury - roślinność ma jak najbardziej imitować środowisko naturalne (i nie jest to powielanie stylu Oudolfa); mimo inspiracji różnymi środowiskami, w tym dwoma brytyjskimi - na żadnym z ogrodów nie ma ani kawałeczka trawnika!
nie ma też minimalistycznych nasadzeń, strzyżonych grabów itp. jeśli są jakieś topiary, to schowane w bujnej roślinności;
byliny nadal trzymają się mocno - sposób ich sadzenia to wyższa szkoła jazdy, bo zdecydowanie nie widzę tutaj stosowania "dekalogu Danusi": sadzenia ograniczonej ilości gatunków, w dużej ilości sztuk, z zachowaniem wyraźnego kontrastu faktur i kolorów; Na CHFS rośliny są posadzone swobodnie, bardzo wymieszane, a nie w geometrycznie wyznaczonych im miejscach;

widać tendencję do "oddania kontroli"

ponieważ ja lubię busz, to w większości tegoroczne ogrody mi się podobają, ale wielbicielki porządku i minimalizmu po raz kolejny raczej nie zdnajdą dla siebie wielu inspiracji

zgadzam się w 100% !
a najgorsze jest to, że mi się to co raz bardziej podoba
Wani 11:05, 02 cze 2018

Asiu pozwolę sobie zapytać u Ciebie. Czy mogę pomidorowe poletko wysypać korą? Chwasty chcą nas zjeść....Zaraz będę musiała zmienić nazwę wątku na Poparzeni pokrzywami.... :/ Nie dam rady pielić wszystkiego