Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 12:10, 12 lip 2018

mrokasia napisał(a)

do tej pory nie zorientowałaś się, że ja wredna zołza jestem ???

przyjemne pozory stwarzałaś
12:11, 12 lip 2018
makadamia napisał(a)

Piękne zdjęcie ale tylko jedno!
(świetne te Twoje naparstnice)
ale pamiętam, że robiłaś porównanie tej rabaty w rogu w różnych porach roku i nawet sobie zapinowałam

powinnam juz uaktualnić bo ostatnie zdjecie jest z kwietnia tego roku ...ale teraz brak czasu na takie rzeczy
makadamia 12:12, 12 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Myśle, że koniecznie z tym tematem musisz zajrzeć do " Mojej Bajki" do Katki nikt tak sprytnie nie upycha jak Ona, Na wąskich rabatkach ma drzewo, krzew i masę bylin, na pewno doradzi co posadzić i jak poprowadzić bo w kulkę na pniu prowadzi takie rośliny, o których nie pomyślałabyś , że to możliwe Brzoza karłowata u mnie w ilości szt dwie wolno rośnie i choć nisko to bardzo szeroko. Z tawuł mam Van Heuta, mocno sie rozłazi rozłogami, ale ładna, tylko na ta rabatę się nie zmieści chyba

Idę na korepetycje do Katki
Jakoś do tej pory nie trafiłam na jej wątek
makadamia 12:13, 12 lip 2018

eee_taam napisał(a)

powinnam juz uaktualnić bo ostatnie zdjecie jest z kwietnia tego roku ...ale teraz brak czasu na takie rzeczy

zimą będzie czas na forum
Anda 13:09, 12 lip 2018

malgol napisał(a)

Właśnie wczoraj , po 6 latach okazało się ,że mam trzcinnika Overdam a nie Karla( o czym byłam swięcie przekonana)Dlatego nie wiedziałam o jakiej rdzy na trzcinniku wszyscy mówią, mój Overdam nigdy jej nie miał a rósł w ścisku i tłoku i dopiero światło dzienne w tym roku dostał. Także Overdama mogę zareklamować

U mnie tak samo Overdam rzadko podlewany na dodatek, rosnacy z tylu rabaty, zadnych sladow rdzy na sobie nie ma
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zana 13:11, 12 lip 2018

makadamia napisał(a)

A czemu kaliny odrzucasz? Mnie do nich przebarwienie jesienne przekonuje

Tawułę TOR ma Nawigatorka i poleca

Nie to, że odrzucam, ale jak sama napisałaś jedna kwitnie mało atrakcyjnie a druga bardzo wcześnie, nie posiedzisz, nie poczujesz. A lilak też się ślicznie przbarwia na jesień, kwitnie w maju, pachnie zabójczo, posiedzisz, poczujesz.
makadamia 13:35, 12 lip 2018

Zana napisał(a)

Nie to, że odrzucam, ale jak sama napisałaś jedna kwitnie mało atrakcyjnie a druga bardzo wcześnie, nie posiedzisz, nie poczujesz. A lilak też się ślicznie przbarwia na jesień, kwitnie w maju, pachnie zabójczo, posiedzisz, poczujesz.

No właśnie tak się zaczęłam zastanawiać, czy sobie nie "przedłużyć sezonu ogrodowego" - tak jak się to robi z oczarami i ciemiernikami. W sumie akurat w tym miejscu dość często przechodzę

Palibina w jesiennej szacie nie widziałam jakoś.

A główny powód to chyba jest taki, że tu zamawiam i mam, a palibina muszę dopiero szukać
sylwia_slomc... 13:35, 12 lip 2018

makadamia napisał(a)

O masz - znowu jakaś nowość
Tak szczerze Ci powiem, że jakoś mnie nie pociąga - jakiś taki nieporządny pokrój ma. Poza tym, z tego co widzę, ona nie jest szczepiona, tylko sprzedawana w formie zwykłych krzaczków, a ja pod nią chcę jeszcze byliny zmieścić

Pokażę Ci moją może zmienisz zdanie tylko muszę poszukać fotki
Roocika 13:37, 12 lip 2018

makadamia napisał(a)

Dziękuję, pozdrawiam wzajemnie

(dla pełnego relaksu to jeszcze dzieci należałoby gdzieś wywieźć)

(a poza tym, to ja i tak nie jestem chyba fanką leżakowania; ładna pogoda była, wszyscy grila wyciągnęli a ja co robiłam? Obornik przewoziłam taczką. Takie to moje wakacje)

No cóż, mogę Cię pocieszyć, że jeżeli masz więcej niż 1 dziecko to i tak nie jest źle , jeżeli się dzieci bawią bez Ciebie. Już mam ciarki na myśl o wakacjach, mam tylko 1 córkę :-/ i trzeba się z nią bawić, jeżeli w pobliżu nie ma innych dzieci (nie żebym nie lubiła, ale czasami bym jednak poleżała z książką na leżaczku).
makadamia 13:39, 12 lip 2018

Anda napisał(a)

U mnie tak samo Overdam rzadko podlewany na dodatek, rosnacy z tylu rabaty, zadnych sladow rdzy na sobie nie ma

A w pełnym słońcu czy nie bardzo?
Bo prawdę powiedziawszy - tego boję się bardziej. Ziemię mam co prawda bardzo przepuszczalną, ale bez przesady - poprawiam i podlewam. Dla miskantów to było za mało, ale inne trawy nie powinny robić problemów.
Natomiast z tym słońcem.... Rabata niby od południa, ale z obu boków wysokie drzewa zacieniają i np.: przetacznik i przetacznikowiec się pokładają (to podobno oznaka u nich zbyt małej ilości światła). A jeszcze cisy urosną i się zagęszczą...