Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 13:42, 12 lip 2018

Roocika napisał(a)

No cóż, mogę Cię pocieszyć, że jeżeli masz więcej niż 1 dziecko to i tak nie jest źle , jeżeli się dzieci bawią bez Ciebie. Już mam ciarki na myśl o wakacjach, mam tylko 1 córkę :-/ i trzeba się z nią bawić, jeżeli w pobliżu nie ma innych dzieci (nie żebym nie lubiła, ale czasami bym jednak poleżała z książką na leżaczku).

To fakt - od kiedy mam dwójkę to w zasadzie skończyły się nieustanne zabawy samochodzikami i klockami (uff).
Za to inne problemy się pojawiły:
"maaaamooooo, on mi nie chce dać zabawki!!!"
"maaaaamoooo, on mnie bije!"
"maaaaamoooo, on na mnie oddycha!"
i tego typu
malgol 13:42, 12 lip 2018

U mnie rosnie w półcieniu.Ale do tego roku rósł za plecami 2 metrowych limek i oprócz światła to chyba nawet wody za wiele nie miał a kwitł jak ta lala
makadamia 13:43, 12 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Pokażę Ci moją może zmienisz zdanie tylko muszę poszukać fotki

Pokaż koniecznie!
makadamia 13:45, 12 lip 2018

malgol napisał(a)
U mnie rosnie w półcieniu.Ale do tego roku rósł za plecami 2 metrowych limek i oprócz światła to chyba nawet wody za wiele nie miał a kwitł jak ta lala

Roślina idealna!

Nie wiem w takim razie, czemu ja się w te miskanty pakowałam

Ogłoszenie: mam do oddania trzy ( no dobra: dwa) podrośnięte miskanty ML i trzy piździawki variegatusy
Anda 13:45, 12 lip 2018

makadamia napisał(a)

A w pełnym słońcu czy nie bardzo?
Bo prawdę powiedziawszy - tego boję się bardziej. Ziemię mam co prawda bardzo przepuszczalną, ale bez przesady - poprawiam i podlewam. Dla miskantów to było za mało, ale inne trawy nie powinny robić problemów.
Natomiast z tym słońcem.... Rabata niby od południa, ale z obu boków wysokie drzewa zacieniają i np.: przetacznik i przetacznikowiec się pokładają (to podobno oznaka u nich zbyt małej ilości światła). A jeszcze cisy urosną i się zagęszczą...

To nie jest trawa do cienia, ale polcien zniesie. U mnie od wschodu ocieniana jest roza, czyli tylko lekki cien, potem od poludnia ocieniana jest bzem, tez lekko, bo bez jeszcze mlody. Potem od zachodu juz dostaje pelne slonce.

Przetaczniki i przetacznikowce tez sie u mnie pokladaja, w strone slonca. Wg mnie to one nie lubia tloku.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 13:57, 12 lip 2018

To skoro tu o overdamach mowa to zapytam, bo kupiłam sobie w tym roku kilka z dwóch źródeł. I te z jednego źródła kwitną normalnie a dwa z drugiego źródła nie kwitną choć kępy dorodne, bardziej rozrośnięte niż tamte kwitnące. Nawet zaczęłam się zastanawiać czy to overdamy są... Jaka może być przyczyna nie kwitnięcia?
makadamia 13:58, 12 lip 2018

O tłoku nigdzie nie czytałam (zresztą, w tej chwili to go na rabacie nie ma), ale o półcieniu w kilku miejscach (szczególnie dotyczy to przetacznikowca)
Anda 13:58, 12 lip 2018

makadamia napisał(a)
A to widok, który mi sprawił największą radość w czerwcu:

Dwie książki, zamówione w USA(!) po pamiętnej, 20-stronicowej dyskusji na temat mojej rabatki, kiedy to stwierdziłam, że muszę się dokształcić w zakresie komponowania rabat.
Doszły ostatniego dnia przed wyjazdem, więc miałam zapewnioną lekturę

"The layered garden" zamówiłam w nadziei, że podpowie sposoby na zapewnienie atrakcyjności ogrodu (a rabat w szczególności) przez cały sezon. Przyznam się, że trochę się rozczarowałam, bo była to bardziej prezentacja ogrodu (bardzo atrakcyjnego, przyznaję, i w moim stylu) niż poradnik. Za mało "twardych faktów", uwag dotyczących sprawdzonych zestawień, następstwa roślin, zdjęć pokazujących te same miejsca w różnych porach roku. Trochę tego było, ale mniej niż miałam nadzieję.

Z kolei pozycji "Planting. A new perspective" tego zarzutu nie można postawić. To książka napakowana rzetelnymi informacjami (swoją drogą, Noel napisał swego czasu bardzo ciekawego posta o tym, jak zmieniło się podejście do ogrodnictwa i m.in. zwrócił uwagę na fakt, że we współczesnych wydawnictwach (książkach, postach, gazetach) brak konkretnych informacji i porad stricte ogrodniczych, za to dużo banałów lifestajlowych typu "och jakie to ogrodnictwo przyjemne i dobre dla środowiska").
Książkę należy czytać w skupieniu i najlepiej kilkakrotnie. Część dotycząca projektowania rabat bardzo interesująca, ale raczej nie dotyczy posiadaczy ogródków o takich rozmiarach jak mój, za to część dotycząca roślin jak najbardziej do wykorzystania dla wszystkich - super inspirująca. Przede wszystkim wyjaśnia, skąd wzięło się tak popularne ostatnio stwierdzenie "rabaty bylinowe są bezobsługowe". Owszem, ale te projektowane według metody Oudolfa, a nie te typowe angielskie bylinówki, które są BARDZO obsługowe.
Na końcu książki jest długa tabela z zestawieniem roślin i informacjami o pokroju, wymaganiach, "season of interest", wytrzymałością na konkurencję, skłonnością do rozsiewania się (to są cechy kluczowe u roślin w metodzie Oudolfa) itp.
Przyznam się, że kilka razy się zdziwiłam, bo np.:
adiantum, wietlice, tiarelle, epimedia Oudolf kwalifikuje jako "krótko atrakcyjne", za to np.: parzydło leśne jako "długo atrakcyjne". Bodziszków i róż nie poważa w ogóle

Swietny masz widok z tarasu na jezioro

Ksiazki bardzo fajne kupilas Jednak polecam odwiedzanie ogrodow. Tak jak Ty od lat czytam ksiazki projetkowe, ogrodowe itp. ale to nie to samo. Od kiedy zaczelam odwiedzac ogrody, zmienilo sie moje spojrzenie na ogrodnictwo. I bedzie sie pewnie zmieniac co jakis czas pod wplywem ogladanych ogrodow.

Co do gazet ogrodowych, to te najbardziej konkretne i praktyczne kosztuja wiecej niz te "zwykle" gazetki. Jakosc ma swoja cene. Abonuje dwie gazety ogrodowe, jednej z nich nawet w zadnym kiosku dostac nie mozna. "Moj piekny ogrod" (znam tylko wydanie niemieckie) wg mnie to wlasnie taka byle jaka gazetka ogrodowa, a sa jeszcze gorsze

Bodziszki i roze trzeba podlewac, a Oudolf podlewania nie lubi

Tez mam ta ksiazke Oudolfa i Kigsbury, tylko w niemieckim wydaniu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 13:58, 12 lip 2018

mrokasia napisał(a)
To skoro tu o overdamach mowa to zapytam, bo kupiłam sobie w tym roku kilka z dwóch źródeł. I te z jednego źródła kwitną normalnie a dwa z drugiego źródła nie kwitną choć kępy dorodne, bardziej rozrośnięte niż tamte kwitnące. Nawet zaczęłam się zastanawiać czy to overdamy są... Jaka może być przyczyna nie kwitnięcia?

A gdzie rosną jedne i drugie?
Anda 14:00, 12 lip 2018

mrokasia napisał(a)

A masz fotki? Bo nigdy nie kwitnacych Overdamow jeszcze nie widzialam. Nawet te z paroma listkami maja zawsze latem "kwiatki".
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies