Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Helen 19:43, 27 maj 2019

makadamia napisał(a)

A przecież jest
Dwie niebieskie hosty zrobione z jednej sadzonki, zaraz przy wietlicach.

Zdaje się, że nie pokazywałam, jaką dokumentację zdjęciową zrobiłam przed rozpoczęciem przetasowań?

Gosia miała absolutną rację, że ta wietlica bardzo pasuje do ciemnych żurawek (i wszelkich ciemnych liści)

Całkiem fajne kolorki tutaj wyszły. Wietlica ładnie się zgrała z funkią i z żurawką także. A tło dla ostatniego zdjęcia to rodek?
Zana 19:47, 27 maj 2019

Asia, wielkie dzięki żeś linki do ChFS wstawiła.

A rabata po zmianach bardzo na plus, jest bardzo dobrze. Jak zobaczyłam rozróbę no to zupełnie jak u mnie takie doły, aczkolwiek muszę przyznać, że takiego korzenia to jeszcze nie wykopałam. Szacuneczek
Magleska 21:42, 27 maj 2019

Asia świetna ta rabata po zmianach ….. walkę z korzeniami podziwiam ....
obejrzałam też relację z ChFS-najbardziej spodobał mi się ogród z czarnymi murkami
TAR 21:43, 27 maj 2019

Magleska napisał(a)
Asia świetna ta rabata po zmianach ….. walkę z korzeniami podziwiam ....
obejrzałam też relację z ChFS-najbardziej spodobał mi się ogród z czarnymi murkami

mi tez sie on podobał
Gruszka_na_w... 21:47, 27 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Hmmm, ja lubię bordo w ogrodzie Muszę obejrzeć w końcu ten ogród

U mnie też trochę się go uzbierało, ale jego bytność jest uzasadniona. Niezbędny jest jesienią do kompozycji barwnych plamek.
Trudny jest w odbiorze w pochmurne dni. W słońcu jest zupełnie inaczej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 21:59, 27 maj 2019

Masz rację, Haniu. Te moje Pissardi piękne są, gdy prześwieca przez nie słońce, natomiast w pochmurne dni dość ponure, niestety.
Helen 22:07, 27 maj 2019

Ale jaki piękny dywan tworzą jesienią. Córeczki mojego kuzyna nie mogły się nadziwić skąd takie piękne bordowe listki
anna_t 22:09, 27 maj 2019

makadamia napisał(a)
No tak, my tu sobie gadu-gadu, a o Chelsea Flower Show nikt nie wspomni?
Myślałyście że odpuszczę?

Generalnie, tym dziewczynom którym się zeszłoroczna wystawa nie podobała, ta też nie przypadnie do gustu
Trend na odtwarzanie naturalnego środowiska kosztem nowoczesnych i prostych linii się pogłębia. Zero żywopłotów (poza ogrodzeniami rzecz jasna), pojedyncze przypadki zimozielonych topiarów, rzeźb (tak popularnych w zeszłym roku). Widziałam chyba jednego bukszpana i wcale nie był strzyżony. W jednym ogrodzie były chyba kopuły ze strzyżonych buków.
Za to pojawiły się w dużych ilościach krzewy liściaste, których wcześniej nie było prawie wcale: derenie, kaliny, klony palmowe (forum jest na topie). W większości ogrodów występował kamień - czy to w formie żwiru, czy też potężnych bloków porośniętych mchem.
Generalnie większość ogrodów miała leśny charakter, przez co były chyba mniej kolorowe niż zwykle.

Pojawiły się dwa ogrody w zasadzie wyłącznie warzywne (ten i ten - z estetycznego punktu widzenia w obu przypadkach jestem na nie).
Chyba trzy ogrody pokazywały naturę wracającą do przestrzeni industrialnych.

Facebook Garden zupełnie mnie nie zachwyca, jakiś taki ponury
Podobnie Family Monsters Garden - te brzozy to zdecydowanie nie doorenbosy
Green Switch - wielbicielki klonów japońskich powinny być usatysfakcjonowane; myślę jednak, że gdyby konstrukcja tych pawilonów była z czarnego metalu, to efekt byłby dużo lepszy;
Kampo no Niha - jeden z mniej naturalistycznych ogrodów, bardzo podoba mi się ta pergola; roślinność została dobrana pod kątem właściwości leczniczych
The kingston Maurward Garden - nooo, ten się zdecydowanie wyróżnia i pewnie zostanie na długo zapamiętany - takiej ilości bordo nie widziałam nigdy i nigdzie; oczywiście okropny jest, ponury i przytłaczający, ale zdecydowanie się wyróżnia; podoba mi się tylko zestawienie pomarańczowych kwiatków na tle bordowego buka.
RHS Bridgewater Garden - w zasadzie nie ogród, tylko skwer miejski. Imponujący dereń i bukowe kopuły; znakomite kompozycje roślinne Toma Stuarta-Smitha; nie bardzo rozumiem, czemu nie dostał żadnej nagrody; może dlatego, że rośliny za mało wymieszane?
The Dubai Majlis Garden - dopiero co rozmawiałyśmy o połączeniu szarego z żółtym, a tu proszę: podoba mi się;
the Greenfingers Charity Garden - kolejna, już chyba trzecia, dwupiętrowa konstrukcja;
The Montessori Garden - bardzo podoba mi się pomaranczowo-fioletowy zestaw kolorystyczny; świetna zielona ściana; zwykle nie lubię architektury w takich mocnych kolorach ale w ogrodzie dla dzieci jest całkiem na miejscu.
Morgan Stanley Garden - ooo, w końcu jakieś poduchy zimozielone! Powtarza się duża sosna (ale w przeciwieństwie do poprzednich dwóch - to jakaś pięknie powykręcana, szlachetna pinia, a nie zwykły drapak; znowu czerwone buki ale tym razem w formie żywopłotu. Generalnie - bardzo mi się podoba;
Back to Nature Garden - podobno zaprojektowany przez księżnę Kate; taki leśny plac zabaw dla dzieci; ten domek na kurzej łapce jest czadowy

ten post stał się chyba wystarczająco długi
Wow Ale podsumowanie! Jutro w linki będę wchodzić dziękujemy Asia!
Jola_M 22:46, 27 maj 2019

makadamia napisał(a)

Asia - rabata jest mega prawdziwa leśna i taka różnorodna, co nie znaczy chaotyczna, świetnie się to skomponowało - gratulacje
Brzozowadzie... 23:09, 27 maj 2019

To zdjęcie powyżej - rzeczywiście magiczne. I - busz! Doczekałaś się