Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Gosiek33 06:48, 28 maj 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Był pod zdjęciami, po środku
tej strony

Trzeba najechać na czerwony prostokącik z białą strzałką

najechałam, 2 zdjęcia zobaczyłam i rodgersje... kiedy nasze takie będą?
makadamia 07:23, 28 maj 2019

Był pod zdjęciami, po środku
tej strony

Trzeba najechać na czerwony prostokącik z białą strzałką

taki duży? nie mogłam go znaleźć
makadamia 07:24, 28 maj 2019

Helen napisał(a)

Całkiem fajne kolorki tutaj wyszły. Wietlica ładnie się zgrała z funkią i z żurawką także. A tło dla ostatniego zdjęcia to rodek?

Tak, ale balansu bieli nie umiem ustawić w aparacie i kolory mocno przekłamane wyszły.
makadamia 07:27, 28 maj 2019

anna_t napisał(a)
Wow Ale podsumowanie! Jutro w linki będę wchodzić dziękujemy Asia!

Podsumowanie jak co roku od zeszłego roku

Magleska napisał(a)
Asia świetna ta rabata po zmianach ….. walkę z korzeniami podziwiam ....
obejrzałam też relację z ChFS-najbardziej spodobał mi się ogród z czarnymi murkami

TAR napisał(a)

mi tez sie on podobał

wszyscy jednomyślni
makadamia 07:30, 28 maj 2019

Jola_M napisał(a)

Asia - rabata jest mega prawdziwa leśna i taka różnorodna, co nie znaczy chaotyczna, świetnie się to skomponowało - gratulacje

dziękuję

Brzozowadziewczyna napisał(a)
To zdjęcie powyżej - rzeczywiście magiczne. I - busz! Doczekałaś się

Na razie jestem zadowolona - kieruję wzrok ku innym rabatom

Powiedzcie mi, jak sadzić kocimiętki?
Z tego co widzę na zdjęciach, one są zwykle sadzone przy ścieżkach, żeby się mogły na nie wylewać.
A ja nie mam ścieżek i wylewają mi się na inne rośliny.

Jak u Was rosną kocimiętki?

Brzozowadzie... 10:24, 28 maj 2019

Ja swoje niskie właśnie dosadziłam do hakone, żeby się wylewały trochę Wiem, wiem, hakone jak urosną, to je pochłoną - wtedy przesadzę. Na razie fajnie wyglądają, ale to świeżuchy.
Gruszka_na_w... 18:03, 28 maj 2019

makadamia napisał(a)

Powiedzcie mi, jak sadzić kocimiętki?
Z tego co widzę na zdjęciach, one są zwykle sadzone przy ścieżkach, żeby się mogły na nie wylewać.
A ja nie mam ścieżek i wylewają mi się na inne rośliny.

Jak u Was rosną kocimiętki?

One kiepsko się sprawdzają w środku rabaty. Ich naturalny pokrój jest miękko fontannowy i on się najlepiej sprawdza na brzegu rabaty. Kiedy rosną wewnątrz pokładają się na inne rośliny, zabierają światło, a w razie deszczu przewiew.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Poppy 22:38, 28 maj 2019

makadamia napisał(a)

A przecież jest
Dwie niebieskie hosty zrobione z jednej sadzonki, zaraz przy wietlicach.

Zdaje się, że nie pokazywałam, jaką dokumentację zdjęciową zrobiłam przed rozpoczęciem przetasowań?

Gosia miała absolutną rację, że ta wietlica bardzo pasuje do ciemnych żurawek (i wszelkich ciemnych liści)

A co to jest to male na drugim zdjeciu?
W sumie to ciesze sie, ze dokumentacje zrobilas, bo ja dalej mysle o tej wietlicy i podobnych, i podobnie je sobie kombinowalam A teraz juz jakby mam lzej, zaoszczedze sobie procesu dokumentacji
Ladnie wyszla rabata po zmianach, tylko zanim zaczniesz ponownie cos zmieniac, daj sie jej przez rok rozrosnac, zobaczysz, jak bedzie, bo sie zapowiada pieknie

i musze, bo inaczej sie udusze, jak dajecie rade przesadzac rosliny tej porze roku? U mnie by nie daly rady, mimo podlewania, co najwyzej moge sobie cos dosadzic z donicy Tak ze niestety, rozszady rabatowe tylko wczesna wiosna i jesienia
makadamia 08:39, 29 maj 2019

Poppy napisał(a)

A co to jest to male na drugim zdjeciu?
W sumie to ciesze sie, ze dokumentacje zrobilas, bo ja dalej mysle o tej wietlicy i podobnych, i podobnie je sobie kombinowalam A teraz juz jakby mam lzej, zaoszczedze sobie procesu dokumentacji
Ladnie wyszla rabata po zmianach, tylko zanim zaczniesz ponownie cos zmieniac, daj sie jej przez rok rozrosnac, zobaczysz, jak bedzie, bo sie zapowiada pieknie

i musze, bo inaczej sie udusze, jak dajecie rade przesadzac rosliny tej porze roku? U mnie by nie daly rady, mimo podlewania, co najwyzej moge sobie cos dosadzic z donicy Tak ze niestety, rozszady rabatowe tylko wczesna wiosna i jesienia

To małe, to prawdopodobnie komosa - dostałyśmy sadzonki od Danusi ale u mnie jakoś powoli przybiera - pewnie za słaba ziemia dla niej.

Rozrosnąć się dam - mam jeszcze inne rabaty do oporządzenia

Akurat z przesadzaniem na tej rabacie nie było problemu. Większość roślin albo nie kwitnie (hosty, paprocie, turzyce, bodziszek) albo jest już po kwitnieniu (brunnery, tiarelle, miodunki) albo daleko przed (tawułki). Niedawno były deszcze, wiec ziemia zwarta, nie osypywała się, udało mi się przesadzić z dużymi bryłami i większość roślin chyba nawet nie zauważyła przesadzania.

Gorzej z rabatą słoneczną. Ręce mnie aż świerzbią, żeby ją przerobić, a tu rośliny albo właśnie zaczęły kwitnąć (kocimiętki, szałwie) albo się zbierają do kwitnięcia (bodziszki, lawendy).
Ale i tak pewnie bym się nie powstrzymała, gdyby nie to, że tak naprawdę nie mam skonkretyzowanej koncepcji na te rabaty i szukam natchnienia
makadamia 08:42, 29 maj 2019

One kiepsko się sprawdzają w środku rabaty. Ich naturalny pokrój jest miękko fontannowy i on się najlepiej sprawdza na brzegu rabaty. Kiedy rosną wewnątrz pokładają się na inne rośliny, zabierają światło, a w razie deszczu przewiew.

No właśnie. Też dochodzę do tego samego wniosku i nie jest to pocieszający wniosek, bo na brzegu rabaty też będą przeszkadzać - albo mąż przy koszeniu trawy je zniszczy albo zostaną podeptane na ścieżce.
W dodatku czuję, że one pokładają się, bo mają za mało słońca, a nie za bardzo mogę im dostarczyć większą ilość