Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 12:27, 29 maj 2019

KasiaLangier napisał(a)
Jestem pod wielkim wrażeniem Twojej leśnej rabaty, jesteś perfekcjonistką, ja bym czekała, jak rozwinie się sytuacja, a Ty zrobiłaś mega fajną rewolucję. Bardzo dużo nauczyłam się na Twoim wątku, mam nadzieję, ze będę umiała to wykorzystać. Skopiowałam sobie dokumentację zdjęciową z wietlicą, która też posiadam, na razie przypadkowo posadzoną Podobnie jak Poppy mam wątpliwości co do przesadzania roślin o tej porze roku , ale w sumie aura sprzyja..

O różne rzeczy mnie można posądzić ale o perfekcjonizm - nigdy
Widziałaś liście niezagrabione jesienią? I wąsy z trawnika nieobcięte?
Tak jak napisałam - przesadzanie na cienistej to nie problem. Gorzej z tymi słonecznymi

tulucy napisał(a)
Asia, myślisz, że w wakacje będziemy mieć więcej czasu???
Firletką mogę się podzielić chyba, bo u mnie się sieje.

Może jak dzieci wyjadą....

Brzozowadziewczyna napisał(a)

W sumie, to do tej hakone, to u mnie też mogą porosnąć takie potwory, choć ja kupiłam tę niższą odmianę. Ale nie o tym chciałam, a o tej rabacie, no proszę Pani,ona świetna jest! Tam Ci tak pięknie sterczą łubiny, bo dojrzeć nie mogę? Ty jej przypadkiem nie przerabiaj, bo Cię chyba pęd twórczo - reorganizacyjny ogarnął, a ona taka ładna

TAR napisał(a)

mnie tez sie ona podoba, nic bym nie przerabiala. co najwyzej zastapila te wypadniete innymi roslinkami. te łubiny wygladaja tam fantastycznie.

Too late dziewczyny

Już zeszłej jesieni wywaliłam całe poletko piwonii, które widać po prawej stronie. Wyleciały też rogownice z przodu i przetacznikowiec z tyłu. W tym roku w inne miejsce przeniosła się również hortensja dębolistna i chyba dobrze jej to zrobiło, bo już ma zawiązane pąki
Pojawiły się za to trzcinniki overdamy od Johanki i zwiększyła ilość rozchodników, bo na jesieni miałam opcję "ograniczania ilości gatunków i powiększania ilości sztuk", która to opcja - po wizytach w ogrodowiskowych ogrodach - już przestała mi się podobać

Zdjęcie rabaty sprzed tygodnia wygląda tak:

Teraz kocimiętka kwitnie, więc wygląda to nieco lepiej ale i tak...
Dwie pierwsze kocimiętki straszliwie wielkie, trzecia była przesadzana, więc mniejsza, a czwartej chyba po prostu brakuje słońca.
Łubin dopiero zaczyna kwitnąć, mam nadzieję, że nie będzie gorszy niż w zeszłym roku i tak - chciałabym go dosadzić po drugiej stronie rabaty. Po kwitnieniu chyba go podzielę, bo siać się za bardzo nie chce.
Straszliwie brakuje tylnego piętra. Później będą trzcinniki, prosa, floks, ale jednak za wolno się zbierają, za wolno...
Może czosnki wysokie by pomogły, a może taki modrak...
Toszka 13:03, 29 maj 2019

Naparstnice posadź. Moje już zaczynają kwitnąć.
Brzozowadzie... 13:05, 29 maj 2019

I ostróżki. Właśnie zaczyna mi kwitnąć ciemnofioletowa i biała. Zjawiskowe są.
makadamia 13:14, 29 maj 2019

Toszka napisał(a)
Naparstnice posadź. Moje już zaczynają kwitnąć.

Naparstnice byłyby idealne, tylko obawiam się, że jak wszystkie kwiaty odwrócą się do mnie tyłem
tulucy 13:15, 29 maj 2019

Mikołajki są wysokie, rosną na wszystkie strony, ale ich nie polecam, bo sieją się jak chwasty, albo i gorzej
makadamia 13:24, 29 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
I ostróżki. Właśnie zaczyna mi kwitnąć ciemnofioletowa i biała. Zjawiskowe są.

Oj nie
Miałam chyba ze dwa lata temu - miejsca zajmuje dużo, a kwitnie krótko. Nie opłaca się (podobnie jak piwonie).
No i na moim piasku wymagała dużo nawożenia.
Pożegnałam się.

Szukam roślin wysokich ale wąziutkich.
Naparstnica - jak napisałam wyżej
Lilie - mam i się mnożą ale jeszcze za niskie
Mieczyki bizantyńskie - właśnie będę obserwować pierwsze kwitnienie ale obawiam się że ten sam problem co z naparstnicą
Liatry byłyby dobre, choć to też nie są wiosenne byliny
Może kosaćce bródkowe? Dobrze u mnie rosną, co prawda łodygi mi się łamią (po wczorajszym deszczu prawie wszystkie leżą) ale może to kwestia odmiany?

Kupowałam rutewkę delawaya, ale zimy nie przetrwała.
Ten modrak pokrój ma taki jak potrzebuję - kępa liściowa mniejsza niż kwiaty na górze i stosunkowo wcześnie kwitnie; nie wiem tylko czy nie za duży na taką wąską rabatkę?
makadamia 13:26, 29 maj 2019

tulucy napisał(a)
Mikołajki są wysokie, rosną na wszystkie strony, ale ich nie polecam, bo sieją się jak chwasty, albo i gorzej

Wczoraj właśnie pieliłam przegorzana i cieszyłam się, że on rośnie pod murkiem, daleko od wszystkich rabatek, bo bym się nie obrobiła z pieleniem

Zdaje się, że one podobne są do mikołajków
tulucy 13:27, 29 maj 2019

tjaaaa
tulucy 13:27, 29 maj 2019

Dziewanna
makadamia 13:28, 29 maj 2019

Najbardziej to by mi pasowało poczekać aż cisy zrobią ścianę i puścić na nie wczesnego powojnika.
Ale jak znam życie, powojnik będzie chciał kwitnąć do słońca, czyli z drugiej strony ogrodzenia