Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 13:33, 29 maj 2019

tulucy napisał(a)
Dziewanna

Znam ją tylko jako ten żółty gatunek, ale okazuje się, że są i inne kolory
Może to jest dobry kierunek?
tulucy 13:42, 29 maj 2019

Tylko ona też się sieje. I zmienia te kolory. Ja miałam fioletowe, a mam teraz róże w odcieniach, biel, krem...
tulucy 13:45, 29 maj 2019

Jeszcze wieczornik teraz kwitnie, jest wysoki dość. Na dole rozeta liści i wysokie pędy kwiatowe. Ja mam do wydania jakby co, bo też mam nadwyżki już - biały i fioletowy. Też się sieje.
makadamia 13:46, 29 maj 2019

Znalazłam jedną, mieszańcową, w kolorze i wysokości która by mi odpowiadała.
Nie sądzę, aby takie hybrydy mocno się wysiewały
tulucy 13:48, 29 maj 2019

Ja nie wiem, jaką mam, czy hybrydę.
makadamia 13:48, 29 maj 2019

tulucy napisał(a)
Jeszcze wieczornik teraz kwitnie, jest wysoki dość. Na dole rozeta liści i wysokie pędy kwiatowe. Ja mam do wydania jakby co, bo też mam nadwyżki już - biały i fioletowy. Też się sieje.

Ooo, proste rozwiązania są najlepsze
Pszczelarnia 14:23, 29 maj 2019

makadamia napisał(a)

Naparstnice byłyby idealne, tylko obawiam się, że jak wszystkie kwiaty odwrócą się do mnie tyłem

Myślę, że to taka roślina dobrze wychowana i nie obraca się z byle jakiego powodu tyłem.

Gdzie jest wątek Hani R. i CHFS? - mam ogromne tyły.

Kasya 15:10, 29 maj 2019

Kocimietke syberyjska mam na wydaniu jak cos
Wysoka i szybko się rozrasta
Pszczelarnia 15:38, 29 maj 2019

makadamia napisał(a)
No tak, my tu sobie gadu-gadu, a o Chelsea Flower Show nikt nie wspomni?
Myślałyście że odpuszczę?

Generalnie, tym dziewczynom którym się zeszłoroczna wystawa nie podobała, ta też nie przypadnie do gustu
Trend na odtwarzanie naturalnego środowiska kosztem nowoczesnych i prostych linii się pogłębia. Zero żywopłotów (poza ogrodzeniami rzecz jasna), pojedyncze przypadki zimozielonych topiarów, rzeźb (tak popularnych w zeszłym roku). Widziałam chyba jednego bukszpana i wcale nie był strzyżony. W jednym ogrodzie były chyba kopuły ze strzyżonych buków.
Za to pojawiły się w dużych ilościach krzewy liściaste, których wcześniej nie było prawie wcale: derenie, kaliny, klony palmowe (forum jest na topie). W większości ogrodów występował kamień - czy to w formie żwiru, czy też potężnych bloków porośniętych mchem.
Generalnie większość ogrodów miała leśny charakter, przez co były chyba mniej kolorowe niż zwykle.

Pojawiły się dwa ogrody w zasadzie wyłącznie warzywne (ten i ten - z estetycznego punktu widzenia w obu przypadkach jestem na nie).
Chyba trzy ogrody pokazywały naturę wracającą do przestrzeni industrialnych.

Facebook Garden zupełnie mnie nie zachwyca, jakiś taki ponury
Podobnie Family Monsters Garden - te brzozy to zdecydowanie nie doorenbosy
Green Switch - wielbicielki klonów japońskich powinny być usatysfakcjonowane; myślę jednak, że gdyby konstrukcja tych pawilonów była z czarnego metalu, to efekt byłby dużo lepszy;
Kampo no Niha - jeden z mniej naturalistycznych ogrodów, bardzo podoba mi się ta pergola; roślinność została dobrana pod kątem właściwości leczniczych
The kingston Maurward Garden - nooo, ten się zdecydowanie wyróżnia i pewnie zostanie na długo zapamiętany - takiej ilości bordo nie widziałam nigdy i nigdzie; oczywiście okropny jest, ponury i przytłaczający, ale zdecydowanie się wyróżnia; podoba mi się tylko zestawienie pomarańczowych kwiatków na tle bordowego buka.
RHS Bridgewater Garden - w zasadzie nie ogród, tylko skwer miejski. Imponujący dereń i bukowe kopuły; znakomite kompozycje roślinne Toma Stuarta-Smitha; nie bardzo rozumiem, czemu nie dostał żadnej nagrody; może dlatego, że rośliny za mało wymieszane?
The Dubai Majlis Garden - dopiero co rozmawiałyśmy o połączeniu szarego z żółtym, a tu proszę: podoba mi się;
the Greenfingers Charity Garden - kolejna, już chyba trzecia, dwupiętrowa konstrukcja;
The Montessori Garden - bardzo podoba mi się pomaranczowo-fioletowy zestaw kolorystyczny; świetna zielona ściana; zwykle nie lubię architektury w takich mocnych kolorach ale w ogrodzie dla dzieci jest całkiem na miejscu.
Morgan Stanley Garden - ooo, w końcu jakieś poduchy zimozielone! Powtarza się duża sosna (ale w przeciwieństwie do poprzednich dwóch - to jakaś pięknie powykręcana, szlachetna pinia, a nie zwykły drapak; znowu czerwone buki ale tym razem w formie żywopłotu. Generalnie - bardzo mi się podoba;
Back to Nature Garden - podobno zaprojektowany przez księżnę Kate; taki leśny plac zabaw dla dzieci; ten domek na kurzej łapce jest czadowy

ten post stał się chyba wystarczająco długi

Post nie za długi a ta rabata z kuklikiem na brzegu (ta z darowanymi roślinami) bardzo, bardzo akuratna.
wiklasia 20:25, 29 maj 2019

no właśnie, która to Hania R?