Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Gosiek33 18:27, 07 cze 2019

TAR napisał(a)
ale to ściółkujesz rabate, sypiesz kore a jesienia liscie, na wiosne fajnie sie juz zaczyna kompostowac i tylko kory co jakis czas podsypujesz, na mokrym ona sie bardzo szybko kompostuje. u mnie wszystkie rabaty okorowane i lisci tez nie zbieram poza dębowymi. oprocz tego od strony lasu mnostwo szyszek i igiel mi spada. niestety tez żołędzie. W tygodniu utylizowałam kilka małych dąbków przykro mi ale nie chce miec dębu u siebie, jak nie zrobie wczesniej to mnie zarosnie i nie dam rady wykarczowac. wysiały mi sie tez sosny samosiejki ale te akurat zbieram, po co kupowac jak za free

Toszka napisał(a)
Gosiu, a nie masz kompostu z liści?

Dobra, tak z buta szykujemy: zbierasz suche liście spod krzaków. Mogą być dębowe. Mielisz kosiarką na drobne. Mieszasz z kompostem i drobną, mieloną korą (jest w PNOS-ie genialna ich produkcji). Mogą być i igły sosnowe, bo ta paproć lubi kwaśno lub lekko kwaśno. Mocno namaczasz wszystko.
Robisz spory dołek i dobroci przekopujesz ze swoją ziemią.
Szerzej naszykuj miejscówkę, bo wietlica wcale mała nie jest. Potrzebuje tylko kilku sezonów, aby pokazac co potrafi. U mnie przez pierwsze sezony liście były rozklapciałe na ziemi. A obecnie sterczą pionowo i rooosną. W zeszłym sezonie miały po 65cm

Jesienią dębowe kosiłam i zmielone na kompost wywalałam, resztę liści grabiłam i pod krzewy i drzewa wywalałam, a w sezonie dosypuję koszoną trawę. Mam tam już niezłą poduchę. Z tego wniosek, że tylko korę zdobyć muszę i użyć kompostu, bo w nim cała masa dobroci. Tak czy siak przygotuję wypasione doły na wietlice

Nowe dęby i sosny od lat wyrywam, choć w tym roku dębów zatrzęsienie
Toszka 19:02, 07 cze 2019

U mnie i dęby (najbliższe rosną 800m dalej), i orzechy włoskie, a w tym roku mam zatrzęsienie siewek klonów jesionolistnych. Chodzę i wyrywam.
Podobnie od 3 lat wyrywam dziką różę, ale tę mam na własne życzenie, bo wywaliłam pesteczki na kompost, a owocki do nalewki. Po nalewce śladu nie ma, a róże wyrastają jak chwasty
Helen 09:43, 08 cze 2019

Asia, mam pytanie o dębolistną - czy Ty ją jakoś podpierasz lub wiążesz czy dajesz jej totalny luz a ona się rozwala? U mnie jest w totalnym nieładzie i właśnie się zastanawiam czy nie dać jej podpórek.
Toszka 09:52, 08 cze 2019

U mnie dębolistna stoi jak pal
mrokasia 10:16, 08 cze 2019

Ja też chodzę i wyrywam dęby, klony i akacje.
Akacje zza płotu aktualnie zasypały mnie kwiatami, biało mam jak w zimie...
Helen 10:29, 08 cze 2019

Toszka napisał(a)
U mnie dębolistna stoi jak pal

A kiedy ją tniesz i jak?
Toszka 10:42, 08 cze 2019

Nie tnę. rośnie wciśnięta pomiędzy brabanty a sosnę. Brabanty tylko tnę, by hortce dać ciut luzu.
Gosiek33 11:15, 08 cze 2019

mrokasia napisał(a)
Ja też chodzę i wyrywam dęby, klony i akacje.
Akacje zza płotu aktualnie zasypały mnie kwiatami, biało mam jak w zimie...

Jeszcze czeremcha się sieje na potęgę
tulucy 11:19, 08 cze 2019

I jarzębina się sieje, i morele, i olcha Morele moje własne, mogę na siebie psioczyć, a pozostałe od sąsiadów też.
Gosiek33 11:21, 08 cze 2019

Nadmiar nas przytłacza