Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 14:28, 04 lis 2016

Właśnie widzę, że jak o teściowych, to temat sam popłynął

Przyznam się, że u mnie dwie sprzeczności ze sobą walczą
Z jednej strony jestem introwertyczka i się ludziom w życie wtrącam i nie oceniam, a z drugiej zaczynam widzieć u siebie najgorsze cechy mojego taty. M. in.: właśnie skłonność do pouczania w kwestiach ogrodowych.
W realu niespecjalnie mam nawet okazję do rozmów na ten temat ale obawiam się, że na forum za słabo się hamuję
Nett 14:31, 04 lis 2016

Ty Asia się nie hamujesz??? Tak łagodnej i powściągliwej i serdecznej osoby, to ze świecą szukać
Constans 14:32, 04 lis 2016

Makusia napisał(a)

To zależy komu- jak mojej eS to zawsze (a zdarza się to rzadko, więc mam satysfakcję niebywałą) z wyższością w głosie komentuję "przecież to się do słońca nie nadaje", albo rzucam "pryskałam OW" i zmieniam temat, żeby pozostawić wątpliwość i ciekawość
Ale ja jestem wredna zwyczajnie

Teściowa z ogrodu, to ma tujkę na cmentarzu wsadzoną, a u mnie w domu to szkoda komentować w ogóle....

Hahaahaha, rozwaliłaś mnie tujką na cmentarzu hahaha
anna_t 14:34, 04 lis 2016

makadamia napisał(a)

Z jednej strony jestem introwertyczka i się ludziom w życie wtrącam i nie oceniam, a z drugiej zaczynam widzieć u siebie najgorsze cechy mojego taty. M. in.: właśnie skłonność do pouczania w kwestiach ogrodowych.
W realu niespecjalnie mam nawet okazję do rozmów na ten temat ale obawiam się, że na forum za słabo się hamuję

sęk w tym aby się wtracać wtedy kiedy ma się wiedzę, Ty ją masz i dla nas to pomoc. ale jak mi sie teść do ogrodu wpitala co sam ma zachwaszczony trawnik, chore wszystkie iglaki a borówka którą dostał 8 lat temu od córki stoi uschnieta w donicy jeszcze to nerw mna szarpie konkretny!
Constans 14:35, 04 lis 2016

makadamia napisał(a)

Asia a mnie się wydaje, że fajnie podpowiadasz, proponujesz swoje zdanie,ale nie narzucasz. Dla mnie jest ok
makadamia 14:37, 04 lis 2016

Nett napisał(a)
Ty Asia się nie hamujesz??? Tak łagodnej i powściągliwej i serdecznej osoby, to ze świecą szukać

Serio?! Pewnie dlatego, że w połowie przypadków wysmażę długaśnego posta a potem kasuję i piszę wersję dużo łagodniejszą

A i tak mam wrażenie, że jakby policzyć moje posty, to połowa składa się ze "zrób plan!" i "pokaż więcej zdjęć!"
Kawa 14:42, 04 lis 2016

makadamia napisał(a)

Serio?! Pewnie dlatego, że w połowie przypadków wysmażę długaśnego posta a potem kasuję i piszę wersję dużo łagodniejszą

A i tak mam wrażenie, że jakby policzyć moje posty, to połowa składa się ze "zrób plan!" i "pokaż więcej zdjęć!"

hihi'no popatrz nie powiedziałabym
Pszczelarnia 14:50, 04 lis 2016

Nett napisał(a)
A jeszcze a propo synowych/bratowych/sąsiadek i innych- czy jak widzicie, że ktoś totalnie robi coś źle w ogrodzie, np matę kładzie, roślin nie podlewa, sadzi w trawie, sypie nawozu na cały rok na raz, to zwracacie uwagę i tłumaczycie, czy nie wtrącacie się?

Zastanawiam się najpierw czy ta osoba ma uszy, żeby mnie usłyszeć i patrzy w moją stronę i się uśmiecha. I czy chce coś usłyszeć (zada pytanie).

Z tym dywanem to . Latający dywan

Każdy może być teściową.
makadamia 14:51, 04 lis 2016

Constans napisał(a)

Asia a mnie się wydaje, że fajnie podpowiadasz, proponujesz swoje zdanie,ale nie narzucasz. Dla mnie jest ok

Dzięki Aniu, staram się.

Ale u Ciebie było trochę inaczej, bo sama prosiłaś o projekt działki.

Gorzej, jak jakaś dziewczyna ma długi wątek, dużo już zrobiła, ja wchodzę do niej dopiero teraz i widzę że to bym zrobiła inaczej, i tamto...
Oj, muszę się wtedy w klawiaturę gryźć. U Ani Pergolowej się nie pohamowałam i razem chyba z 50 stron natrzaskałyśmy. Ale Ania to bratnia dusza, to mi wybaczyła

Albo druga bardzo niekomfortowa dla mnie sytuacja: ktoś pokazuje kawałek działki i prosi, żeby mu roślinki jakieś doradzić. Np.: rodki by chciał. Ani planu, ani reszty działki nie pokaże. A potem okazuje się, że rodki zupełnie gdzie indziej powinny być, a w tym miejscu lepiej co innego zrobić.
No więc proszę o plan, o zdjęcia, o informacje i aż mi głupio, bo nikt inny takich obiekcji nie zgłasza i tylko ja taka roszczeniowa...
makadamia 14:52, 04 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Zastanawiam się najpierw czy ta osoba ma uszy, żeby mnie usłyszeć i patrzy w moją stronę i się uśmiecha. I czy chce coś usłyszeć (zada pytanie).

Oo, to i ja się tak staram - zaczynam delikatnie i patrzę jaka jest reakcja