Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 12:24, 09 sie 2019

lipowa

i ostatni zakup, jeszcze nie wsadzony: kalina december dwarf. pójdzie na mikrorabatkę - ma kwitnąć w lutym/marcu

Brzozowadzie... 12:47, 09 sie 2019

makadamia napisał(a)

Nie sądziłam, że to kiedyś powiem, ale mam wrażenie, że na tym zdjęciu za dużo kwiatków mi kwitnie

Haha, mam w tym roku podobne wrażenie, że się nazbyt ukwieciłam
Tego zawilca chyba bym gdzieś przeniosła głębiej.
A wiesz, że te właśnie piękne malinowe zawilce chorują mi przez cały ten sezon. Pryskałam je już chyba wszystkim eko i nieeko. Dałam mączki bazaltowej, podlewam. D..a. Chorują nadal, jakby je grzyb jaki zjadał. Inne nic, tylko te. A u Ciebie pięknie kwitną. Zazdro
Choć po głębszym namyśle, stwierdzam, że jeśli to są jeżówki Po wow coś tam, to w przyszłym roku będzie ok, one wyższe rosną
Brzozowadzie... 12:48, 09 sie 2019

makadamia napisał(a)
południowa:

Ta południowa baaardzo fajna!
12:57, 09 sie 2019
ładne rabatki światło też fajnie uchwycone.
makadamia 13:42, 09 sie 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Haha, mam w tym roku podobne wrażenie, że się nazbyt ukwieciłam
Tego zawilca chyba bym gdzieś przeniosła głębiej.
A wiesz, że te właśnie piękne malinowe zawilce chorują mi przez cały ten sezon. Pryskałam je już chyba wszystkim eko i nieeko. Dałam mączki bazaltowej, podlewam. D..a. Chorują nadal, jakby je grzyb jaki zjadał. Inne nic, tylko te. A u Ciebie pięknie kwitną. Zazdro
Choć po głębszym namyśle, stwierdzam, że jeśli to są jeżówki Po wow coś tam, to w przyszłym roku będzie ok, one wyższe rosną

Gdzie głębiej? Nie ma głębiej!
Jest tylko 10 cm przerwy pomiędzy zawilcami i floksami - jakąś molinię tam wcisnę

te zawilce to odmiana prinz heinrich i nie mam z nimi absolutnie żadnego problemu. W sensie: nie chorują, nie nawożę ich jakoś nadzwyczajnie ani nawet nie podlewam (ale rosną przy rynnie). Trochę się rozłażą

Jeżówki ogólnie w tym roku jakieś słabe. ta odmiana właśnie jakaś niska, a ta druga zupełnie nie chce kwitnąć.
makadamia 13:43, 09 sie 2019

Zakrecona napisał(a)
Ładne

MonikA napisał(a)
ładne rabatki światło też fajnie uchwycone.

Dziękuję!
Violka 13:46, 09 sie 2019

Nie sądziłam, że to kiedyś powiem, ale mam wrażenie, że na tym zdjęciu za dużo kwiatków mi kwitnie

Asia, a czy to musi zawsze wszystko tak sztywno do siebie pasować? Wg mnie jest pięknie, lekko, delikatnie, kolory kwiatów pasują do siebie, zieleń daje ci tam pewnie swoisty mikroklmat, bo masz cień i jest na co popatrzeć Ja to bym tak już chciała, a póki co, wydłubuje chwaściory na mojej patelni patrzę na moją południową skorupę (bo jest sucho i ziemia stwardniała) i na twoje plany mojego przeszłego ogrodu i wzdycham, bo nie mogę tam na razie nic zrobić. Może po jakimś obfitym deszczu uda się tam wreszcie wbić łopatę i zacząć walczyć
TAR 14:18, 09 sie 2019

makadamia napisał(a)

Klosowca sobie zapisuje, bo piekny w tym odcieniu. A kwiatów masz akurat, tym bardziej, ze one kolorystycznie pasuja. Zazdroszcze. Ostatnie zdjecie urokliwe mocno.

A kalina December Dwarf u mnie kwitnie pod koniec marca i kwiecień. Twoja moze nie zakwitnac jak była przycieta w ogrodniczym. Moja w pierwszym sezonie nawet kwiatka nie miała. Ale juz w nastepnym obsypana pachnacym cudem rożowym.
makadamia 14:44, 09 sie 2019

Violka napisał(a)

Asia, a czy to musi zawsze wszystko tak sztywno do siebie pasować? Wg mnie jest pięknie, lekko, delikatnie, kolory kwiatów pasują do siebie, zieleń daje ci tam pewnie swoisty mikroklmat, bo masz cień i jest na co popatrzeć

Ehh, nie ma rady. Violu, to, co pokazane na zdjęciu, niekoniecznie pokrywa się z rzeczywistością. Światło, odpowiednie kadrowanie potrafią czynić cuda
To jest uczciwsze zdjęcie, sprzed dwóch tygodni, jak zawilce jeszcze nie kwitły, za to kwitły resztki przetaczników:
makadamia 14:48, 09 sie 2019

TAR napisał(a)

Klosowca sobie zapisuje, bo piekny w tym odcieniu. A kwiatów masz akurat, tym bardziej, ze one kolorystycznie pasuja. Zazdroszcze. Ostatnie zdjecie urokliwe mocno.

A kalina December Dwarf u mnie kwitnie pod koniec marca i kwiecień. Twoja moze nie zakwitnac jak była przycieta w ogrodniczym. Moja w pierwszym sezonie nawet kwiatka nie miała. Ale juz w nastepnym obsypana pachnacym cudem rożowym.

Kłosowca chętnie bym Ci po prostu oddała (to odmiana blue fortune). Powinien rosnąć do góry, a rozrasta się na boki i przytłacza wszystko dookoła. Szukam innego, bo to podobno nie jest typowy pokrój dla kłosowców.

W każdym razie bardzo dziękuję za info o kalinie - miałam o niej mało informacji i trochę się martwiłam. Dobrze że napisałaś o braku kwitnienia w pierwszym sezonie - bym się bardzo rozczarowała w przyszłym roku