Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

TAR 16:27, 09 sie 2019

o tym sama niedawno sie dowiedzialam w ogrodniczym, czemu np. magnolie nie kwitna. a widzialam jak w szkolce je przycinali, tłumaczyła mi kobieta, ze musza ciać inaczej by zarosli krzaczorami i moze sie tak zdarzyc ze nie zakwitna. mi na przykład Blue Muffin nie kwitła, bo wiosna ja strasznie obciachali i nie miała jak zawiazac pąków. Za to mam ładny i zgrabny krzaczek, licze ze w kolejna wiosne zakwitnie.

ale wiesz, moze cie twoja akurat zaskoczy i zakwitnie

klosowca bym chciala bardzo, mnie sie podoba, czy on lubi słonce? Tam gdzie przesadzilam moje lilaki chce pod nimi zrobic typową bylinowke, przejda tam hyzopy, pysznogłowki, dzielżany, floksy, przesadze tawuły białe, czosnki skalne. Tam nie mam jakosciowo dobrej ziemi, choc troche sypniete i przekompostowane na byliny bedzie idealna. i ma byc bezobsługowa i kwitnaca całe lato. nawet moze zostawie tam kilka marcinkow.
Monia81 16:57, 09 sie 2019

Asi no piknie, ten bodziszek robi mega robotę, muszę się za nim rozejrzeć a kłosowiec, też mam tą odmianę i o dziwno mam 4 sadzonki i jeden z nich jest właśnie rozlazły, reszta pięknie stoi pozdrawiam
Helen 18:05, 09 sie 2019

makadamia napisał(a)

Ehh, nie ma rady. Violu, to, co pokazane na zdjęciu, niekoniecznie pokrywa się z rzeczywistością. Światło, odpowiednie kadrowanie potrafią czynić cuda
To jest uczciwsze zdjęcie, sprzed dwóch tygodni, jak zawilce jeszcze nie kwitły, za to kwitły resztki przetaczników:

Podoba mi się południowa i powyższe zdjęcie też
inka74 19:37, 09 sie 2019

Ja tam nie wiem co ty chcesz od tej rabaty. I na żywo i na zdjęciu jest urokliwa bardzo. Pomiędzy floksa a kłosowca dałabym miskanta ML - szarością zieleni współgrałby z dolnymi roślinkami.

Pamiętasz jak dziś rozmawiałyśmy, że cieszyć się musisz? Niniejszym ja też się cieszę, jak ch...a. Już dziś. Przed pół godziną. Surprise!!! Dobrze, że mnie coś tknęło i zadzwoniłam o 17-tej. Przynajmniej samochód z roślin dałam radę rozpakować i po rabatach poustawiać. Sajgon taki mam teraz, że nie wiem co i gdzie mam. Ale nie stoją w jednym miejscu i nie rzucają się w oczy. Dramat normalnie. Oczywiście co pierwsze zrobił? Poszedł na obchód sprawdzić ile trawnika ubyło. Lekki foch na nową rabatę no nie ma jak motoru postawić. Reszta pominięta milczeniem. To przynajmniej dobrze. I jak tu żyć się pytam????
makadamia 19:39, 09 sie 2019

Monia81 napisał(a)
Asi no piknie, ten bodziszek robi mega robotę, muszę się za nim rozejrzeć a kłosowiec, też mam tą odmianę i o dziwno mam 4 sadzonki i jeden z nich jest właśnie rozlazły, reszta pięknie stoi pozdrawiam

Oj, robi, robi
Drogi jest jak licho, i trudno dostępny, ale wart wszelkich poświęceń
makadamia 19:44, 09 sie 2019

inka74 napisał(a)
Ja tam nie wiem co ty chcesz od tej rabaty. I na żywo i na zdjęciu jest urokliwa bardzo. Pomiędzy floksa a kłosowca dałabym miskanta ML - szarością zieleni współgrałby z dolnymi roślinkami.

Swego czasu był tutaj w planach miskant, ale odpadł z konkurencji, jak się dowiedziałam, że one mają po 1 metrze średnicy, a cała rabata ma 2m głębokości.
Teraz tam rośnie trzcinnik, ale jakoś nie chce iść w górę, a Ania zaproponowała trzy molinie. Nie wiem czemu aż trzy, ale molinie mi się podobają

inka74 napisał(a)
Pamiętasz jak dziś rozmawiałyśmy, że cieszyć się musisz? Niniejszym ja też się cieszę, jak ch...a. Już dziś. Przed pół godziną. Surprise!!! Dobrze, że mnie coś tknęło i zadzwoniłam o 17-tej. Przynajmniej samochód z roślin dałam radę rozpakować i po rabatach poustawiać. Sajgon taki mam teraz, że nie wiem co i gdzie mam. Ale nie stoją w jednym miejscu i nie rzucają się w oczy. Dramat normalnie. Oczywiście co pierwsze zrobił? Poszedł na obchód sprawdzić ile trawnika ubyło. Lekki foch na nową rabatę no nie ma jak motoru postawić. Reszta pominięta milczeniem. To przynajmniej dobrze. I jak tu żyć się pytam????

Iwonka, wybacz, wiem że jesteś zirytowana, ale nic nie poradzę na to, że chichram się jak durna
Gosiek33 19:45, 09 sie 2019

inka74 napisał(a)

współczuwam
makadamia 19:47, 09 sie 2019

Helen napisał(a)

Podoba mi się południowa i powyższe zdjęcie też

Wiem, wiem - durna jestem jak stołowa noga.
Jak wrzucam zdjęcie takie wykadrowane i podświetlone, to mam wyrzuty sumienia że Was oszukuję. Jak wrzucam takie "normalne" - to się z kolei irytuję, że zdjęcie nie oddaje sprawiedliwości tej rabacie, bo na żywo ona jest bardzo przyjemna i coraz to szukam pretekstu, żeby koło niej przejść

Żeby było śmieszniej - jak pokazuję zdjęcia z innych ogrodów, to nie mam żadnych tego typu skrupułów
Gosiek33 19:50, 09 sie 2019

makadamia napisał(a)

Jak wrzucam zdjęcie takie wykadrowane i podświetlone, to mam wyrzuty sumienia że Was oszukuję. Jak wrzucam takie "normalne" - to się z kolei irytuję, że zdjęcie nie oddaje sprawiedliwości tej rabacie, bo na żywo ona jest bardzo przyjemna i coraz to szukam pretekstu, żeby koło niej przejść

Żeby było śmieszniej - jak pokazuję zdjęcia z innych ogrodów, to nie mam żadnych tego typu skrupułów

Czyżbyś potrzebowała głaskania po główce?
Zana 19:51, 09 sie 2019

makadamia napisał(a)

Takie jakieś znajome mi odczucia.
A rabata bardzo ładna.
A czy my kiedyś nie dyskutowałyśmy o czymś wyższym na to szare tło? Jakieś małe drzewko szczepione?
A jakie molinie tam by miały być?
Koniec pytań.