Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

inka74 11:36, 23 maj 2017

Drobnymi gałązkami się nie przejmuj. One wręcz powinny zostać wycięte bo osłabiają roślinę. Na nich będą kwiaty ale malutkie i pokładające się. Na Limce zostawiasz tylko grubsze gałęzie.
AngelikaX 11:53, 23 maj 2017

Marta super wyszła ta donica, "kulka" na nóżce spora
Makusia 12:12, 23 maj 2017

Aniu trzmielina w ogóle była bardzo spora- jest u mnie już kilka lat i jest trzmieliną wędrującą- zwiedziła niemal cały ogród Na wiosnę jeszcze rosła na przedpłociu, ale zastąpiłam ją migdałkiem kupionym kiedyś w szale zakupowym. Trzmielina poszła na przeczekanie do donicy tak niefortunnie postawionej, że spadający śnieg z dachu wyłamał połowę gałązek- dosłownie

Kamila dzięki- czy nie zabiłam, to się okaże
Hortkami martwię się o tyle, że to przenoszenie sprawiało już, że trochę poturbowane są...

Asiu uzmysłowiłaś mi, że schabowy nie taki zły A u Ciebie jestem na bieżąco i schabowego nie widziałam

Basiu prace wreszcie ruszyły, przede wszystkim wreszcie dom wyłania się zza okopów fundamentowych Panowie kładą rozebraną na potrzeby ocieplenia fundamentów kostkę, przy okazji poprosiłam o krawężniku na przedpłociu, bo wiecznie i samochody rozjeżdżają i krawężniku w warzywniku- może na jesień pozwoli to na wysypanie czymś (chyba klińcem) przestrzeni między skrzyniami

Iwi drobne gałązki, to ja wycięłam na wiosnę. Z tych konkretniejszych wyrosłe nowe, ładnie się zagęściły. I właśnie te nowe sa bardzo kruche, bryła spora i już przy przenoszeniu ucierpiały

Angelika, cieszę się, że Ci się podoba. Historia kulki opisana powyżej
Gosiek33 12:20, 23 maj 2017

A propos skrzyni... historia bywa zmienna, rosły u mnie w takowej najróżniejsze rośliny, najlepiej zniósł to któryś z carexów ale i on padł... teraz wstawiłam tam kamulce - u mnie problem był w tym, że woda z balkonu po każdym deszczu zatapiała wszystko - donica, jak grządka zawsze możesz rosliny wymieniać.... i o to chodzi
Lulilaj 14:29, 23 maj 2017

Makusia napisał(a)

Asiu uzmysłowiłaś mi, że schabowy nie taki zły A u Ciebie jestem na bieżąco i schabowego nie widziałam

No właśnie, bo ja tak bym chciała mieć takie ziemniaczki, schabowe i mizerie (w sensie - bardzo mi się podoba ).
U mnie schabowy na razie lata po chlewiku i merda różowym ogonkiem...

Makusia 15:41, 23 maj 2017

Dla Alicji transformacja mojego warzywnika i nieszczęsny płotek...

1. stan pierwotny

2. stan przejściowy

3. stan aktualny:

anbu 15:43, 23 maj 2017

Podziwiam stan aktualny
Super Marta
Makusia 15:43, 23 maj 2017

Gosia ja myślałam, że "kamulce" to jakieś roślinki są- aż zaczęłam googlować

Asiu ale u Ciebie w sensie u Ciebie??? czy to luźna metafora jest, podobnie zresztą jak cała koncepcja spalonych schabowych z mizerią?
Lulilaj 16:26, 23 maj 2017

Luźna metafora,zdecydowanie! Już teraz M patrzy na mnie z politowaniem jak wspominam o małym kurniku. Nie, jeśli chodzi o chlewik to nie jestem taka odważna
lindsay80 16:29, 23 maj 2017

jest różnica z tym warzywnikiem!
Będziecie od góry jeszcze zakładać jakieś listewki na te skrzynie?
U mnie jest to przewidziane, ale na razie eM nie poprzycinał i dlatego nie jest skończone na tip top.

A co do samych zasiewów, to toczę nierówną walkę ze sroką co ja coś posieję to na drugi dzień nasiona mi wybierze, nawet w włókninie takiej zimowej dziury dziobem porobiła - masakra jakaś.