Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 09:31, 21 cze 2017

malkul napisał(a)
i dobrze należało się

Gosiu weekend, to już wspomnienie
Z weekendu przywiozłam sobie miodunkę zakitraną gdzieś u mnie w domu rodzinnym w takich krzaczorach, że żal było patrzeć. Miodunka źle zniosła transport i nadal nie wie, czy ma rosnąć, czy jednak paść w nowym miejscu zamieszkania
Makusia 09:40, 21 cze 2017

Krótkie sprawozdanie z prac ogrodowych:
- chwasty mają się dobrze- wygrywają nierówną walkę...
- na okularowej wczoraj zaczęłam kopać dołek pod tuje. Zaczęłam od jednego, skończyłam na komplecie czyli 10. Zaczęłam je "zaprawiać". Dałam im kory, kompostu, mączki, siarki trochę i liści dębowych- mam nadzieję, że dobrze. Jako, że jedną tuję niefortunnie wyjęłam z donicy i wsadziłam do wiadra z wodą, to siłą rzeczy musiałam ją umieścić w docelowym dołku...no to umieściłam też drugą, trzecią i..dziesiątą Zatem tuje posadzone. Teoretycznie co 70 cm, praktycznie nie umiem sadzić z miarką, więc co 70 cm ale na oko
- Wykopałam też dół na tulipanowca. Dzisiaj będzie przesadzanie.
- w czwartek mam wolne, bo Dziecię ma zakończenie roku szkolnego, więc żeby nie marnować dnia zamówiłam sobie 4 tony ziemi dla rozrywki
- stwierdziłam, że żurawki potwory pójdą pod te tuje, bo są za duże na początek rabaty, a w miejsce żurawek pójdą wrzosy, a w miejsce wrzosów pójdę kurze/ptasie łapki- lub na odwrót- nie wiem, co jest wyższe
- muszę wsadzić choiny, ale żeby je wsadzić, muszę wysadzić dotychczasowe choiny (domniemane jeddelohy), a żeby je wysadzić, muszę zrobić rabatę - tę, na którą zamówiłam ziemię. Niestety na tej rabacie rosną jeszcze różne dobra (bo to dotychczasowy przechowalnik) i nie wiem, gdzie je eksmitować

Resume:

Jak Wy to robicie, że ogarniacie ogród? Ja robię jedno, a drugie już zarasta-nie mam kiedy wrócić do pierwszego, bo trzecie woła już o uwagę
iwka 09:47, 21 cze 2017

hihi tak to już jest, ale na pocieszenie powiem, ze tam gdzie busz, chwasty słabo rosną, a jak już są to ich nie widać. Mówię ze swojego doświadczenia, przodu prawie nie odchwaszczam, boki i tył, to już inna bajka. Tym bardziej że nie mam prawie wcale kory. Teraz trawą wszystko zasypuję, średni widok ale co tam
Margerytka40 09:59, 21 cze 2017

Marta no to masz tak jak ja. Też nie ogarniam i popadam w zwątpienie. Wszystko rozgrzebane. Rośliny czekają na wsadzenie a żeby je wsadzić muszę drugie wysadzić . Standard
AngelikaX 10:32, 21 cze 2017

Czytam sprawozdanie... i z humorem - aż buzia mi się śmieje Najbardziej spodobała mi się Twoja forma umilania sobie wolnego - 4 tony ziemi? SZALONA!

Podziwiam, że w upał chciało Ci się wykopać te 10 dołków, ba potem posadzić... przecież to stać się nawet nie chce w takich temperaturach a gdzie działać ogrodowo

Moje chwasty też się mają dobrze, w tym roku to jakiś zmutowany nalot u mnie... jest tak jak piszesz w jednym się pozbędę to do drugiego, trzeciego czwartego trzeba się wrócić...

anka_ 10:37, 21 cze 2017

Makusia napisał(a)
Ja robię jedno, a drugie już zarasta-nie mam kiedy wrócić do pierwszego, bo trzecie woła już o uwagę
Pocieszajace, że nie tylko ja tak mam.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
asiak 10:50, 21 cze 2017

anka_ napisał(a)
Pocieszajace, że nie tylko ja tak mam.

Oj, z tym to prawda
Rabaty wołają z każdej strony
asiak 10:55, 21 cze 2017

Makusia napisał(a)

Gosiu weekend, to już wspomnienie
Z weekendu przywiozłam sobie miodunkę zakitraną gdzieś u mnie w domu rodzinnym w takich krzaczorach, że żal było patrzeć. Miodunka źle zniosła transport i nadal nie wie, czy ma rosnąć, czy jednak paść w nowym miejscu zamieszkania

Myślę, że zdecyduje się jednak rosnąć
Ja swoją 1500 razy przesadzałam W między czasie była już też na kupie do wyrzucenia, bo nie miałam, co z nią zrobić Po paru dniach zrobiło mi się jej żal, wsadziłam, rośnie...
BasiaLT 10:55, 21 cze 2017

Niemożliwa jesteś... wa taki upał zaplanować tyle pracy... ja pierdziu...
kaz742011 11:49, 21 cze 2017

Jesteś szalona .
Oczywiście tak pozytywnie . Pracy sobie zorganiziwałaś sporo ale jak to ogarniesz to będzie cud malina .