Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Wiolka5_7 19:09, 27 paź 2019

Mazan pisał,że Topsin jest skuteczny w temp. min. 5-7* C
eVka 19:20, 27 paź 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Mazan pisał,że Topsin jest skuteczny w temp. min. 5-7* C

Dzięki, to jeszcze spróbuję popryskać, w dzień ma być 10 stopni ale w nocy przymrozek. Hmmm. Sama nie wiem.
DorKa 09:16, 28 paź 2019

ja w tym roku posadziłam uwaga : 30 tulipanów
Piękną będziesz miała wiosnę Ewcia. Już się nie mogę doczekać
Ja niniejszym obiecuję poprawę w przyszłym roku!
eVka 10:03, 28 paź 2019

DorKa napisał(a)
ja w tym roku posadziłam uwaga : 30 tulipanów
Piękną będziesz miała wiosnę Ewcia. Już się nie mogę doczekać
Ja niniejszym obiecuję poprawę w przyszłym roku!

Dobre i 30 tulipanów za rok będzie więcej
Ja tylko mam nadzieję, że te moje tulipany za dwa lata też będą kwitnąć chociaż w połowie bo takiej inwestycji co roku nie przewiduję
Iwonka 12:33, 28 paź 2019

Sernik na powitanie księcia Ksawerego mega Weekend spędziliście wesoło i smacznie.
Złe wieści o osutce Wrzuciłam u siebie link, gdzie Anitka rozpisała mi oprysk. Ale przecież tu mogę ci skopiować:
"Na osutkę oprysk wykonujemy preparatami Topsin M 500 SC oraz Amistar 250 SC, stosując je naprzemiennie. Opryskujemy całą chorą roślinę oraz leżące pod nią igły, a także inne sosny rosnące w pobliżu. Opadnięte igły trzeba dokładnie wyzbierać, ale to czytam, że zrobiłaś, To dobrze. Oprysk Topsinem 2 - 3 x co 10 dni najlepiej pod koniec kwietnia, potem w drugiej połowie czerwca, a następnie we wrześniu"
eVka 13:01, 28 paź 2019

Iwonka napisał(a)
Sernik na powitanie księcia Ksawerego mega Weekend spędziliście wesoło i smacznie.
Złe wieści o osutce Wrzuciłam u siebie link, gdzie Anitka rozpisała mi oprysk. Ale przecież tu mogę ci skopiować:
"Na osutkę oprysk wykonujemy preparatami Topsin M 500 SC oraz Amistar 250 SC, stosując je naprzemiennie. Opryskujemy całą chorą roślinę oraz leżące pod nią igły, a także inne sosny rosnące w pobliżu. Opadnięte igły trzeba dokładnie wyzbierać, ale to czytam, że zrobiłaś, To dobrze. Oprysk Topsinem 2 - 3 x co 10 dni najlepiej pod koniec kwietnia, potem w drugiej połowie czerwca, a następnie we wrześniu"

Iwonko, miałam Cie o to pytać, bo wiem, że masz z tym cholerstwem doświadczenie. Ok, czyli teraz za późno na oprysk ale dokładnie wygrabię igły i wyzbieram z sosen. Z tymi małymi to raz dwa mi pójdzie a gorzej z tymi dwoma wielkimi ale mąż już zapowiedział, że się tym niezwłocznie zajmie. Drabina i będziemy wytrzepywać suche igły. Szkoda tylko że rodkom rosnącym pod spodem naturalną ściółkę zabiorę Trudno, siła wyższa.
Bardzo Ci dziękuję
Kasiolaaa 13:58, 28 paź 2019

Ewunia widze udane zakupki to swietnie tulipanki sliczne jak my bylismy w ML to byly tulipany piekne dorodne cebule tylko luzem ale niestety nie te kolory co chcielismy
eVka 14:28, 28 paź 2019

Kasiolaaa napisał(a)
Ewunia widze udane zakupki to swietnie tulipanki sliczne jak my bylismy w ML to byly tulipany piekne dorodne cebule tylko luzem ale niestety nie te kolory co chcielismy

Luzem też widziałam ale nie ryzykowałam, bo mogły być pomyłki, wiesz ktoś mógł przerzucić z jednej skrzynko do drugiej i nie wiadomo co się kupuje.
W sumie to na rabatach też będzie misz masz, bo zeszłoroczne pewnie w części wzejdą ale starałam się patrząc na stare zdjęcia sadzić te same bądź podobne tulipany.
Anitka 14:38, 28 paź 2019

Ewo czy to na pewno jest osutka. Opadanie igieł u sosen jest zjawiskiem normalnym - jednak dotyczy to starszych igieł i dzieje się najczęściej jesienią. Jeśli to osutka to żółkną i opadają zeszłoroczne lub tegoroczne igły. Zaobserwuj wiosną, bo opad zeszłorocznych igieł wiosną wskazuje na infekcję osutką. Widać też czarne kropeczki - zarodniki grzybów na suchych igłach. A na zielonych na początku widać poprzeczne żółto-brązowe plamy. Jeśli nie uda ci się zrobić teraz jesienią oprysków to zacznij wiosną w kwietniu a teraz wyzbieraj igły, by zarodniki się nie rozprzestrzeniały. Można dmuchawy do liści użyć.

A rodki nie lubią mieć zasypywanej szyjki korzeniowej. Za dużo suchych igieł nie jest dla nich dobre. Ja też tak na początku myślałam, że mają naturalną ściółkę, bo mam pod dwoma sosnami po 2 rodki powsadzane.

Osutkę miałam na jednej sośnie szczepionej na pniu i po 1 sezonie walki udało mi się opanować. Ważne terminy i systematyczność. Dobry jest tez Falcon, ale teraz niestety jest sprzedawany tylko w litrowych opakowaniach. Dawnej można było kupić w małych.
eVka 14:53, 28 paź 2019

Anitka napisał(a)
Ewo czy to na pewno jest osutka. Opadanie igieł u sosen jest zjawiskiem normalnym - jednak dotyczy to starszych igieł i dzieje się najczęściej jesienią. Jeśli to osutka to żółkną i opadają zeszłoroczne lub tegoroczne igły. Zaobserwuj wiosną, bo opad zeszłorocznych igieł wiosną wskazuje na infekcję osutką. Widać też czarne kropeczki - zarodniki grzybów na suchych igłach. A na zielonych na początku widać poprzeczne żółto-brązowe plamy. Jeśli nie uda ci się zrobić teraz jesienią oprysków to zacznij wiosną w kwietniu a teraz wyzbieraj igły, by zarodniki się nie rozprzestrzeniały. Można dmuchawy do liści użyć.

A rodki nie lubią mieć zasypywanej szyjki korzeniowej. Za dużo suchych igieł nie jest dla nich dobre. Ja też tak na początku myślałam, że mają naturalną ściółkę, bo mam pod dwoma sosnami po 2 rodki powsadzane.

Osutkę miałam na jednej sośnie szczepionej na pniu i po 1 sezonie walki udało mi się opanować. Ważne terminy i systematyczność. Dobry jest tez Falcon, ale teraz niestety jest sprzedawany tylko w litrowych opakowaniach. Dawnej można było kupić w małych.

Anitko, zobacz, zrobiłam foto, zeszłoroczne igły z jednej małej sosny Lisi Ogon:

Na innej sośnie końcówki zielonych igieł maja poprzeczne brązowe kreseczki. Muszę jeszcze przyjrzeć się igłom tej największej sosny. Zrobię fotki i wkleję.

Czyli mogę jeszcze teraz zrobić oprysk? Temperatura u nas w dzień to ok. 10 stopni ale jutro w nocy ma być -1.

Dzięki wielkie za pomoc