Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Wiolka5_7 09:28, 11 mar 2020

effka napisał(a)

Oj, nie mogę się nim Wiolu nacieszyć, tnie jak po masełku Obiecałam sobie, że będę o niego dbać, ostrzyć, czyścić
Ja też mam kolejkę sprzętów do kupienia... Powolutku, powolutku będę dokupować. Na pierwszym miejscu są nożyce elektryczne do żywopłotów.

Też kupię na pewno,bo ten mój F tępi się szybko i mnie wkurza....więc pora zmienić na lepszy model
Ja też nozyce do żywopłotu i odkurzacz jeszcze
Mariposa 09:57, 11 mar 2020

Ja tez dziękuję za te cenne informacje. Do tej pory nie miałam dużo cięcia i te słabsze sekatory dawały rade, ale roślin w ogródku przybywa, róże rosną w siłę (i grubość lody), za chwile dobry sekator będzie niezbędny!

effka napisał(a)

Oj, szkoda, mi jeden zniknął w niewiadomych okolicznościach ale dwa pozostałe mają się świetnie. Nie wiem od czego to zależy...
To moje ciemierniki z zeszłego roku

Myślałam, że ciemierniki powinny być zacienione. Bałam się sadzić, bo u mnie patelnia, ale u Ciebie też stoją w słońcu.
eVka 12:21, 11 mar 2020

Wiolka5_7 napisał(a)

Też kupię na pewno,bo ten mój F tępi się szybko i mnie wkurza....więc pora zmienić na lepszy model
Ja też nozyce do żywopłotu i odkurzacz jeszcze

Własnie dzisiaj będę próbować mój stary nieużywany jeszcze odkurzacz, czasu będzie dużo na ogród, bo własnie zamknęli szkołę Julki i odwołałam zajęcia dodatkowe, więc będziemy siedzieć w ogrodzie
Zmieniaj, zmieniaj
eVka 12:23, 11 mar 2020

Mariposa napisał(a)
Ja tez dziękuję za te cenne informacje. Do tej pory nie miałam dużo cięcia i te słabsze sekatory dawały rade, ale roślin w ogródku przybywa, róże rosną w siłę (i grubość lody), za chwile dobry sekator będzie niezbędny!

Myślałam, że ciemierniki powinny być zacienione. Bałam się sadzić, bo u mnie patelnia, ale u Ciebie też stoją w słońcu.

Jednak porządny sprzęt to podstawa, mnie frustracji i zaoszczędzony czas

U mnie ciemierniki w słoneczku połowę dnia, potem w cieniu i kwitną bosko Nawet nie wiedziałam, że one wolą cień
Iwonka 13:31, 11 mar 2020

Cieszę się razem z tobą z zakupu sekatora Przeczytałam całą dyskusję, jak mój sekatorek padnie to zdecyduję się na taki jak twój
Z moich prawie 20 zmagań z ogrodem wynika, że sprzęt kiedyś był zdecydowanie lepszy. Wszystko miałam z Fiskarsa. Grabie i szpadel mam do dziś i nie miałam nigdy innych, cały czas są to te pierwsze egzemplarze.
Rok temu złamał mi się sekator na długich rączkach do gałęzi, ten pierwszy sprzed lat. Ile przez te lata obciął to głowa mała. Sama wiesz jak dużo mama tego cięcia w ogrodzie Pobiegłam po nowy Fiskars, nawet go zakupiłam za ponad 200 zł, ale oddałam. Jakość zdecydowanie gorsza a pomysł na rozwiązanie systemu cięcia - dramat. Ostatecznie kupiłam sekator za 29 zł. Nie wiem ile wytrzyma, ale jest zwyczajnie i prosto skonstruowany. Mogę wyjść na wysoką drabinę i w głębi korony przyciąć gałęzie bez rozszerzania ramion na 180 stopni (bo nie ma na to miejsca). Chciałabym kupić porządny sprzęt na lata, ale nie wiem jaki, dlatego tak cenne są te dyskusje na forum
eVka 14:29, 11 mar 2020

Iwonka napisał(a)
Cieszę się razem z tobą z zakupu sekatora Przeczytałam całą dyskusję, jak mój sekatorek padnie to zdecyduję się na taki jak twój
Z moich prawie 20 zmagań z ogrodem wynika, że sprzęt kiedyś był zdecydowanie lepszy. Wszystko miałam z Fiskarsa. Grabie i szpadel mam do dziś i nie miałam nigdy innych, cały czas są to te pierwsze egzemplarze.
Rok temu złamał mi się sekator na długich rączkach do gałęzi, ten pierwszy sprzed lat. Ile przez te lata obciął to głowa mała. Sama wiesz jak dużo mama tego cięcia w ogrodzie Pobiegłam po nowy Fiskars, nawet go zakupiłam za ponad 200 zł, ale oddałam. Jakość zdecydowanie gorsza a pomysł na rozwiązanie systemu cięcia - dramat. Ostatecznie kupiłam sekator za 29 zł. Nie wiem ile wytrzyma, ale jest zwyczajnie i prosto skonstruowany. Mogę wyjść na wysoką drabinę i w głębi korony przyciąć gałęzie bez rozszerzania ramion na 180 stopni (bo nie ma na to miejsca). Chciałabym kupić porządny sprzęt na lata, ale nie wiem jaki, dlatego tak cenne są te dyskusje na forum

Masz Rację Iwonko, niestety. sprzęty są teraz zdecydowanie gorsze niż przed laty, szczególnie te popularnych marek, dlatego tak cenne są te, które maja niezawodną jakość. Ciekawa jestem jak będzie mi się Felusia używać Mają też duży sekator taki z długimi ramionami, jak mi mój padnie, na pewno kupię Felco.
Zakrecona 15:09, 11 mar 2020

Fajny ten sekator, ja mam taki na razie, no...

Ale warto wiedzieć, że są takie sprawdzonej jakości. Kurcze u nas od jutra szkoła nieczynna, niestety ja muszę do pracy

Dobrze, że dziewczynki już starsze i w razie W Babcia jest

Iwonka 15:11, 11 mar 2020

effka napisał(a)

Masz Rację Iwonko, niestety. sprzęty są teraz zdecydowanie gorsze niż przed laty, szczególnie te popularnych marek, dlatego tak cenne są te, które maja niezawodną jakość. Ciekawa jestem jak będzie mi się Felusia używać Mają też duży sekator taki z długimi ramionami, jak mi mój padnie, na pewno kupię Felco.

Dobrze byłoby, gdyby ktoś taki sekator do dużych drzew też nam polecił Bardzo mało jest zdjęć takiego sekatora a właściwie jak na stronie piszą - nożyc do gałęzi, zrobionego w pozycji otwartej. Niestety większość ma teraz mocno zaokrąglone ostrza, takie w koło. Źle używa się czegoś tak pękatego. Lepsze jest ostrze bardziej proste. Takim zaokrąglonym bardzo trudno będąc na drabinie trafić w gałąź i objąć ją tym ostrzem.
Pszczelarnia 15:20, 11 mar 2020

Ja mam Felco z obrotową jedną rękojeścią - dla mnie bomba. Jest taki luz w dłoni przy cięciu. Miałam i 2 ale gdzieś się podziała.

Iwonka 15:24, 11 mar 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Ja mam Felco z obrotową jedną rękojeścią - dla mnie bomba. Jest taki luz w dłoni przy cięciu. Miałam i 2 ale gdzieś się podziała.

Ewa a to twoje Felco ma długie rączki czy takie jak Effci krótkie? Masz trochę dużych egzemplarzy, czym je przycinasz?