Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 19:09, 18 sie 2021

mrokasia napisał(a)
Bambus jest fajny . Mówisz, że drogi? A w Chinach robią z niego rusztowania budowlane .

No widzisz, przebitki europejskie są masakryczne...
Cienki bambus tani, mi się podoba taki gruby, ale przecież rusztowania chińskie są bardzo grubych tyczek
eVka 19:42, 18 sie 2021

Piękne światło na tle domów

ElzbietaFranka 22:25, 18 sie 2021

effka napisał(a)
Melduję przycięcie lawendy!!! Wzięłam nożyce i rach ciach po lawendzie. Pierwszy raz mi tak szybko poszło
Dziwnie tak teraz bez kwitnących łanów lawendy wzdłuż podjazdu.
Jutro obfocę

A wiesz u mnie w tym roku jakos dziwnie kwitnie lawenda. Na jednym krzaku mam połowę pędów przekwitłych a połowę zaczynających kwitnac. Sporo się napracowałem przy wycinaniu bo to upstrzone te krzaki tymi przekwitlymi a nie chciałam cischać bo więcej tych kwitnących.
Za to kocimiętki mi kwitną drugi raz ładnie. Tylko u nas nie ma tygodnie aby nie było mocnej ulewy i wszystko się pokłada.
Nowa12 22:43, 18 sie 2021

Każdy ma jakieś upodobania. Ty do bambusów ja np. do kul i zapachu lawendowego . A zresztą bambusy to fajny materiał. Kolor jest ciepły.
Napoiłaś hortki bo faktycznie prosiły o wodę ?
ElzbietaFranka 22:56, 18 sie 2021

Wojownicy piękne figury gdzie to kupowałaś. Właśnie u mnie takich gadżetów brak. Mamy w Wawie taki duży pchli targ i wybieram się już od kilku lat.

Kiedyś mieliśmy z eMem mamię jeżdżenia na starocie. Jak sobie przypomnę ile mogłabym różnych tanio wanien,garnków glinianych nakupic. Teraz to zdrożało.
eVka 23:05, 18 sie 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

A wiesz u mnie w tym roku jakos dziwnie kwitnie lawenda. Na jednym krzaku mam połowę pędów przekwitłych a połowę zaczynających kwitnac. Sporo się napracowałem przy wycinaniu bo to upstrzone te krzaki tymi przekwitlymi a nie chciałam cischać bo więcej tych kwitnących.
Za to kocimiętki mi kwitną drugi raz ładnie. Tylko u nas nie ma tygodnie aby nie było mocnej ulewy i wszystko się pokłada.

U mnie lawenda cała przekwitła, więc chlasnęłam jak leci w kulki. Nawet fajnie teraz taka lawendowa obwódka wygląda. Miałam cyknąc fotkę ale zaczęłam podlewać rodzi i hortki i czasu nie starczyło na fotki wjazdowej.
Zazdroszczę deszczu, bo u nas sucho bardzo, bez podlewania wszystko schnie w mig!
Wiesz Elu, że ja nie mam kocimiętki nie licząc jednego krzaczka kompaktowej odmiany od Kasi-Oliwki. Na razie jest bardzo mizerna ale.mkze za rok się rozkręci.
eVka 23:10, 18 sie 2021

Nowa12 napisał(a)
Każdy ma jakieś upodobania. Ty do bambusów ja np. do kul i zapachu lawendowego . A zresztą bambusy to fajny materiał. Kolor jest ciepły.
Napoiłaś hortki bo faktycznie prosiły o wodę ?

No widzisz, każdy ma swojego bzika! Uwielbiam zapach lawendy ale tylko taki naturalny, nie lubię sztucznych.
Pokochałam bambusy 12 lat temu na wakacjach na Sri Lance, gdzie zobaczyłam Ogrodzie Botanicznym olbrzymiego kilkunasto metrowego bambusa, z pędami grubymi jak moje uda

Hortki i rodki napojone ale niestety nie te że sdkecoatylko te na rabacie wjazdowej bo tam jeszcze bardziej sucho.
Jutro włączę nawadnianie trawnika i przesunę zraszacz tak, żeby lało na rabaty Dwie pieczenie na jednym ogniu upiekę a raczej podleję.
eVka 23:18, 18 sie 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Wojownicy piękne figury gdzie to kupowałaś. Właśnie u mnie takich gadżetów brak. Mamy w Wawie taki duży pchli targ i wybieram się już od kilku lat.

Kiedyś mieliśmy z eMem mamię jeżdżenia na starocie. Jak sobie przypomnę ile mogłabym różnych tanio wanien,garnków glinianych nakupic. Teraz to zdrożało.

Elu, wojowników armii terakotowej kupiłam w małym sklepie w Sławie, jak byłam na wyjezdzie weekendowym Mam taki "swój" sklepik z ozdobami w stylu boho/orientalno/prowansalskimi Dużo tam ozdób firmy Belldeco, którą uwielbiamy z mężem. Mamy upatrzony tam taki niesamowity abstrakcyjny stalowy obraz na ścianę i następnym razem jak tam bedziemy (może jesienią) kupimy go. Mają dużo taniej niż w internecie.
To są nowe rzeczy. A na targ staroci uwielbiamy chodzić ale rzadko trafiamy. U nas we Wrocławiu jest pchli targ ale po drogiej stronie miasta i mamy lenia, żeby tak jeździć Wiesz, co?! Zmotywowałaś mnie, po urlopie pojedziemy tam, może coś ciekawego znajdziemy

eVka 19:50, 22 sie 2021

Z podróży...

Piękne malwy, muszę zaplanować ich posadzenie w moim ogrodzie

Johanka77 19:58, 22 sie 2021

Piękne